AMD: általános gyorsítókártya RV670-alapokon

Az ATI Radeon HD 3800-as sorozatú videokártyák premierjéig még egy hetet várni kell, mégis azt mondhatjuk: a gyártó bejelentette alapjukat, az RV670 kódnevű lapkát. Az AMD az új chipet elsőként nem eredeti feladatkörében, azaz grafikus vezérlőként mutatta be, hanem elsősorban műszaki, tudományos alkalmazásokhoz szánt, általános célú gyorsítókártyára ültetve.

Az AMD először 2006-ban az R580-as grafikus processzorra alapozva dobott piacra általános célú, a jól párhuzamosítható feladatokban, lebegőpontos számításokban jeleskedő kártyát. Az újfajta terméket eredetileg FireStream néven akarták forgalomba hozni, majd végül mégis a Stream Processor nevet kapta. Ezután hosszabb kihagyás következett – miközben az NVIDIA nem csupán elkészítette hasonló eszközeit, de Tesla néven külön termékcsaládot is alapított számukra, addig az AMD-től hiába vártuk az R600-ra épülő gyorsítókártya bemutatkozását.

A késlekedés nem volt véletlen: a gyártó megvárta az RV670 elkészültét, amely közvetlen elődjéhez hasonlóan 320 stream processzort tartalmaz, azonban az 55 nm-es csíkszélességnek köszönhetően sokkal kisebb annál, és – azonos sebesség mellett – jóval energiatakarékosabb is lehet. Úgy tűnik, újra átgondolták a termékstratégiát is, mert mégiscsak elvetették a túl általános Stream Processor márkanevet, így az RV670-alapú kártya már FireStream 9170 néven látja meg a napvilágot. A PCI Express 2.0 x16 interfésszel, 2 GB GDDR3 memóriával felszerelt modell számítási kapacitása a gyári adatok szerint egyszeres pontosság és 775–800 MHz-en futó processzor mellett 500 gigaFLOPS, de természetesen kétszeres pontossággal is képes számolni. Az energiafelvétel felső határát 150 wattnál húzták meg.

Az AMD igyekszik az eddigieknél jobban segíteni a programozókat, számukra a FireStream SDK fejlesztőkörnyezetet ajánlja. Ez a Stanford Egyetem által fejlesztett (az ANSI C-n alapuló) Brook nyelv és fordító AMD által kibővített változatára, a Brook+-ra épül. Matematikai függvények implementálását az AMD Core Math Library (ACML) könyvtár segíti, és továbbra is rendelkezésre bocsátják a gyorsítókártya hardverközeli API-ját (a Close to the Metal interfészt a Compute Abstraction Level váltja).

A FireStream 9170 a bejelentés ellenére egyelőre nem kapható, a kártya és a fejlesztőkörnyezet 2008 első negyedévében jelenik meg a piacon; ára 1999 dollár lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés