Generációváltás: itt az ATI Radeon HD 3800-as széria

Az AMD bemutatta RV670 kódnevű grafikus processzorára épülő videokártyáit. Az ATI Radeon HD 3850 és 3870 néven piacra kerülő kártyákkal egy újfajta nevezéktant is bevezet a gyártó: a szám első jegye a generációra utal a PCI Express-időszámítás szerint, a második a termékcsaládot határozza meg, az utolsó kettő pedig az ezen belüli teljesítményviszonyokat hivatott tükrözni – jelenleg az 50 a korábbi Pro, a 70 pedig az XT utótagnak felel meg.


Radeon HD 3870

A PCI Express 2.0-s verziójával kompatibilis RV670 55 nm csíkszélességgel készül. Az R600-hoz képest valamivel kevesebb, 666 millió tranzisztort tartalmaz, azonban javarészt nem ennek, hanem a fejlettebb gyártástechnológiának köszönheti, hogy mérete a másik 408 mm2-ével szemben csupán 192 mm2. Ez elvileg jó hatással kell, hogy legyen a kihozatalra, emellett jobb teljesítmény/fogyasztás arányt is ígér. Újdonság, hogy az AMD a notebookokba szánt GPU-k után immár asztali számítógépekbe kerülő grafikus vezérlőinél is alkalmazza a PowerPlay technológiát, amely a terhelés függvényében változtatja az órajeleket és feszültségértékeket, aminek eredménye kisebb számítási kapacitást igénylő feladatoknál az energiafelvétel és a zajszint csökkenése.

Az RV670 része a videolejátszást segítő, a HD 2000-es generációhoz képest továbbfejlesztett UVD+ motor. Ez a CPU-t tehermentesítve teljeskörű támogatást biztosít H.264 és VC-1 kódolású videók lejátszásához is. A hardveres és szoftveres funkciókat összefogó ATI Avivo HD technológia az 1080p felbontáson túllépve egészen 2560x1600 pixel felbontásig teremt lehetőséget – akár jogvédett – videók lejátszására. A HDMI kimenetet úgy valósították meg, hogy a hang továbbításához ne legyen szükség külön belső SPDIF átkötésre.


Radeon HD 3850

A Radeon HD 3850 és HD 3870 kártyán található GPU egyaránt 320 stream processzort, 16 textúrázó és 16 renderelő egységet tartalmaz, a memóriainterfész 256 bites. A HD 3850 grafikus processzora 670 MHz-en fut, mellé a referencia szerint 256 MB 900 MHz-es GDDR3 memória társul. A HD 3870 GPU-jának órajele 775 MHz (vagy nagyobb), mellé 512 MB 1200 MHz-es GDDR4 memóriát szánnak. Már most körvonalazódik ugyanakkor, hogy több gyártó az AMD ajánlásától eltérő kártyákat (is) piacra dob, az étlapon az órajelek, illetve a VRAM kapacitásának növelése is megtalálható. A referenciát követő kártyák ajánlott árát Kaliforniában 179, illetve 219 dollárban határozták meg.

Platformszinten érdekes a többkártyás konfigurációk rugalmasabbá válása. Az AMD 790FX chipset köré épülő Spider platform lehetővé teszi két, három vagy négy videokártya együttműködésére alapozó CrossFireX rendszerek kialakítását, az ATI OverDrive funkció pedig túlhajtásra ad módot – több kártya esetén is. Ezen szolgáltatások szoftvertámogatása azonban egyelőre nem megoldott, jelenleg csak a dupla GPU-s CrossFire használható, bővítésre az ígéret szerint a januárban megjelenő driverek teremtenek lehetőséget.


DirectX 10.1 – valóban kell?

Az AMD nem győzi hangsúlyozni, hogy új GPU-ja ismeri a DirectX API 10.1-es változatát is, mely összetett effektusok egyszerűbb programozása előtt nyitja meg az utat. Feltűnő azonban, mennyire visszafogottan nyilatkoznak a játékfejlesztők a DX 10.1-gyel kapcsolatban, még maga a Microsoft is csak egy kisebb frissítésnek nevezte az új verziót, amelynek egyelőre nem lesz hatása a játékokra. A Crytek vezérigazgatója, Cevat Yerli szerint az új verzió nem hoz olyan újdonságot, amiért érdemes lenne vele foglalkozni, cége ezért a jövőben sem kívánja felhasználni. Az NVIDIA csak 2008-ra tervez olyan GPU-kat, melyek kompatibilisek lesznek a DX 10.1-gyel, ezek megjelenése a Windows Vista első szervizcsomagjának kiadása után várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés