Sikeres lehet az Amazon Kindle Fire

Az Amazon az elmúlt hónap végén mutatta be a Kindle Fire névre keresztelt tabletet, melynek alacsony árazása mindenkit meglepett. Az persze világos, hogy az Amazon elsősorban nem magából a masina eladásából, hanem a fizetős tartalmakból szeretne komoly profitot termelni, ahogy eddig is tették az e-könyv-olvasóik esetében. A kiszivárgott előrendelési adatok alapján a termék egyelőre bombasiker, hiszen már az első nap közel százezer darabot rendeltek belőle, ami óriási eredmény. Összehasonlításképpen a szintén Androidra épülő Motorola XOOM-ból csupán másfél hónap alatt fogyott ennyi. Az öt napos összesítés alapján napi ötvenezer termék előrendelésével számolnak az elemzők, így november közepén esedékes kereskedelmi startra akár két és fél millió Kindle Fire előrendelő is lehet. Ez első hallásra persze optimista becslésnek tűnik, de úgy kétmilliós tétel valóban lehetséges.

Tekintve, hogy a Kindle Fire az Androidra épít a Google örülhet a legjobban az előrendelési adatoknak, hiszen végre egy olyan táblagépre került a vállalat operációs rendszere, amely esélyes az iPad ellen. A hardverben ugyan nincs semmilyen extra, de az Amazon az Apple-höz hasonlóan megértette a tabletpiac lényegét, vagyis a termékeket jelenleg nem a teljesítmény, hanem a kapcsolódó szolgáltatások adják el.

Persze az örömök mellett a Kindle Fire némi szomorúságot is hoz. Egyelőre úgy néz ki, hogy az Amazon masinája csak kismértékben befolyásolja majd az iPadek eladásait, de nagyon csökkentheti a szintén Androidra építő konkurens gyártók megoldásaira a keresletet. Ha ez így alakul, akkor az egyértelműen az alacsony árazásnak lesz köszönhető, így az új, Androidra alapozó termékek árcéduláját nagyon át kell gondolni. Az elemzők szerint a Google Android mindenképpen növelni tudja majd a részesedését a tabletek piacán, de az Amazon belépésével a konkurens gyártók eladásai várhatóan csökkennek. Ettől függetlenül az év végi tableteladások érdekesek lehetnek, hiszen évek óta először van arra esély, hogy ezen a piacon Android operációs rendszer a részesedés tekintetében lehagyja az Apple iOS-t.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés