Hirdetés

Hogy alakul a tabletek jövője?

Előtérben a szolgáltatások

Péntek délután van, lassan vége a munkahétnek. Aki teheti, ilyenkor már kivárásra játszik, igyekszik kibekkelni a munkaidő végéig, jó esetben letudta már a hétre kiszabott teendőkkel, lazíthat kicsit. Jól esik ilyenkor ebéd után hátradőlve kicsit elmélkedni erről-arról, mondjuk a tabletek világáról. Ugorjuk át azt a nyomasztó kérdéskört, hogy van-e értelmük, foglalkozzunk inkább azzal, hogy milyen tablet lehet életképes.

Hirdetés

Tiszta sor, hogy a kategóriát az Apple teremtette az iPaddel, ami azóta is uralja a piacot, meghatározó, etalon, koppintja, aki meri, mások csak utánozzák. Szerintünk az Apple két olyan dolgot tud (pontosabban hármat), amit más nem nagyon. Az első, hogy iszonyatosan ízléses külsőt hoz létre élményszámba menő minőségérzettel. A második, hogy Jobsék (Isten nyugosztalja a zsenit) tudják, a tablet nem olyan értelemben hardver, mint mondjuk a netbook, hanem sokkal inkább úgy szolgáltatáscsomag, mint az okostelefon, sőt ereje és mérete miatt annál is több van benne (a harmadik, zárójeles Apple képesség a brutális marketing).

iPad 2 - jelenleg a legsikeresebb tablet
iPad 2: jelenleg a legsikeresebb tablet

Igen, több nagyon komoly vállalat – és még több apró – belefogott a tabletesdibe, de elég sokan (például a HP) úgy tűnik, első körben megégették magukat. Láttunk nem egy iPadnél erősebb hardvert akadozó szoftverrel eltűnni a süllyesztőben. Azért, mert a tablet fejlesztése nem ér véget ott, hogy szerzünk valami bika hardvert, beletesszük egy minél ízlésesebb dobozba, és piacra dobjuk valami jól – vagy kevésbé jól – kalkulált áron. Ezután neki kell feküdni annak, aminek egy kimondottan hardvergyártó nem tud, a szoftveres csiszolásnak.

Ha nem fut flottul az oprendszer, nincsenek extra alkalmazások, egyedi felület, jól megtöltött appstore (vajon melyik vállalat „találta fel”?), akkor halva született az ötlet – szerintünk. Nem véletlen, hogy az okostelefonokkal is foglalkozó vállalatok, (például a Samsung) hozzák ki az igazán ütős megoldásokat, hiszen ott a hardveres mellett komoly szoftveres részleg is van. Érdemes megnézni, mennyi pluszt nyújt egy Galaxy Tab vagy egy HTC okostelefon mondjuk Toshibához vagy ZTE-hez képest, melyek hardverben nem rosszak, sőt, de a körítés nagyon híg. Pedig a Samsung, akit a legjobb androidosnak lehet mondani, még mindig lényegesen le van maradva az Apple mögött ezen a téren.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés