Alexával kockásodik az új Amazon Fire TV

A friss fejlesztés neve szimplán Fire TV Cube lesz, hogy az alakjáról mindenki képet kapjon.

Az Amazon bejelentette a Fire TV sorozat újdonságát, amely ezúttal a Fire TV Cube nevet viseli, és nagyon leegyszerűsítve a 4K-s HDR-es Fire TV stick köt benne házasságot Echo Dottal.

Hirdetés

Az újítás így nyilvánvaló, mindarra képes, amire a múlt októberben megjelent Fire TV variáns, azaz az Amlogic S905Z SoC teljesít benne szolgálatot, a négy darab 1,5 GHz-es ARM Cortex-A53-as processzormagjával, illetve az ARM Mali 450MP3-as IGP-jével. Maradt a 2 GB-nyi rendszermemória, az IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és a Bluetooth 4.1 modul, valamint nem hiányzik a HDMI, a microUSB és az Ethernet port (utóbbi egy adapteren keresztül érhető el), továbbá a lényeg sem változik, vagyis megoldott a 4K HDR (ezen belül is HDR10) tartalmak lejátszása, amelyek akár Dolby Atmos objektumalapú térhatású hangzással is érkezhetnek. Kellemes hír viszont, hogy az adattároló kapacitása 8-ról 16 GB-ra nőtt, ami talán várható is volt, az elődnél a limitált gyárilag beépített tárkapacitással nem volt mindenki kibékülve. Ezután már csak a kártyaolvasó hiánya okozhat bosszúságot.

Az Amazon szerint a rendszerszoftveren optimalizáltak, mivel mostantól a fenti SoC több feladatot lát el, ugyanis a szerkezet része az Echo eszközökből ismerős Alexa. Utóbbi nem tud majd annyi mindent, amennyit a hagyományos Echo termékeket, például a Fire TV Cube esetében limitált a kommunikációs lehetőség, azaz nem lehet majd Alexán keresztül üzengetni másnak. Arra viszont jó, hogy beszéddel irányítható legyen a rendszer, gyakorlatilag parancsszóval lehet be- és kikapcsolni, illetve a hangerőst szabályozni, és hasonlók. A távirányító ettől még megmarad, de a funkciók egy jó részét Alexa már lefedi. Sőt, később új funkciók várhatók, a cég többek között dolgozik a videohívások lehetővé tételén.

A mindössze 465 grammos, 86,1 x 86,1 x 76,9 mm-es kiterjedésű Fire TV Cube 120 dollárért rendelhető meg az Amazon webáruházából, de sajnos hazánkba nem szállítják. Van egy külön csomag, aminek az Amazon Cloud Cam kamera is a része, ezzel az ár 200 dollárra nő, bár még így is 40 dollárt lehet spórolni a külön történő vásárláshoz képest. Mindezek mellett az Amazon Prime előfizetőknek örülhetnek, mivel számukra olcsóbb a szerkezet, mindössze 90 dollár. A gyártó a szállítást június 21-én kezdi meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés