2019. július 21., vasárnap

Útvonal

Hírek » Alaplap rovat

Alaplapok a Computexről

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Számos gyártó állította ki az Intel P55 vagy P57 chipes, és az AMD 785G lapkára épülő alaplapját.

Már az idei Computexet megelőzően is bukkantak fel az Intel Lynnfield kódnevű processzorokhoz készülű alaplapok, így már megcsodálhattuk a Gigabyte vagy a DFI megoldását is. A processzorok és a köréjük épített platformok szemmel láthatólag már elkészültek, megjelenésére azonban még várni kell az ősz beköszöntéig. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy szeptemberben – ha processzorokból nem is – de alaplapokból kellően széles választék áll majd a felhasználók rendelkezésére.


Fotó: PROHARDVER! [+]

Az alaplapok egyik legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy a chipset az eddigi megszokott kettő helyett, egyetlen chipből áll csak. Ez annak köszönhető, hogy az Intel a processzorokba építette be az északi híd legfontosabb részeit, a memóriavezérlőt és a PCI Express sávokat kezelő egységet is. Utóbbit csak részben, mert az egy szem megmarad chip is szolgáltat nyolc PCIe sávot, de legfontosabb feladatai közé a különböző I/O egységek vezérlése tartozik.


Fotó: PROHARDVER! [+]

Felbukkant még egy újdonság is az ONFI (Open NAND Flash Interface), ami a P57-es chipsettel szerelt alaplapok kiváltsága lesz. A legtöbb gyártó külön, egy DRAM-hoz hasonló, de annál jóval kisebb méretű foglalatot alakított ki a NAND chipes modulok számára, de a Gigabyte jóvoltából akadtak alaplapra integrált megoldások is.


Fotó: PROHARDVER! [+]

A kiállításon, aki csak tehette, bemutatta a saját P55 vagy P57 chipre épített alaplapját, de a gyártók az AMD-ről sem feledkeztek meg. Számos olyan termék volt látható, amelyek az integrált, DirectX 10.1 API-val kompatibilis grafikus processzorral is megspékelt AMD 785G-re épültek. Ezek legtöbbje microATX méretű volt, így egy kisebb házba építve ideális HTPC alapnak tekinthetőek.


Fotó: PROHARDVER! [+]

A Jetway egy további különlegességgel is szolgált. Számos VIA Nano-ra épített kisméretű alaplapja mellett, egy Pine Trail-M platformra épülő megoldást is bemutattak. Az NC94-LF az ECS termékéhez hasonlóan PCI Express foglalatot is kapott, így modernebb grafikus kártyák használata is lehetséges.


Fotó: PROHARDVER![+]

A Computexen bemutatott alaplapokról készült további képeket ebben a galériában lehet megtekinteni.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.