Alaplapok a Computexről

Már az idei Computexet megelőzően is bukkantak fel az Intel Lynnfield kódnevű processzorokhoz készülű alaplapok, így már megcsodálhattuk a Gigabyte vagy a DFI megoldását is. A processzorok és a köréjük épített platformok szemmel láthatólag már elkészültek, megjelenésére azonban még várni kell az ősz beköszöntéig. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy szeptemberben – ha processzorokból nem is – de alaplapokból kellően széles választék áll majd a felhasználók rendelkezésére.


Fotó: PROHARDVER! [+]

Az alaplapok egyik legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy a chipset az eddigi megszokott kettő helyett, egyetlen chipből áll csak. Ez annak köszönhető, hogy az Intel a processzorokba építette be az északi híd legfontosabb részeit, a memóriavezérlőt és a PCI Express sávokat kezelő egységet is. Utóbbit csak részben, mert az egy szem megmarad chip is szolgáltat nyolc PCIe sávot, de legfontosabb feladatai közé a különböző I/O egységek vezérlése tartozik.


Fotó: PROHARDVER! [+]

Felbukkant még egy újdonság is az ONFI (Open NAND Flash Interface), ami a P57-es chipsettel szerelt alaplapok kiváltsága lesz. A legtöbb gyártó külön, egy DRAM-hoz hasonló, de annál jóval kisebb méretű foglalatot alakított ki a NAND chipes modulok számára, de a Gigabyte jóvoltából akadtak alaplapra integrált megoldások is.


Fotó: PROHARDVER! [+]

A kiállításon, aki csak tehette, bemutatta a saját P55 vagy P57 chipre épített alaplapját, de a gyártók az AMD-ről sem feledkeztek meg. Számos olyan termék volt látható, amelyek az integrált, DirectX 10.1 API-val kompatibilis grafikus processzorral is megspékelt AMD 785G-re épültek. Ezek legtöbbje microATX méretű volt, így egy kisebb házba építve ideális HTPC alapnak tekinthetőek.


Fotó: PROHARDVER! [+]

A Jetway egy további különlegességgel is szolgált. Számos VIA Nano-ra épített kisméretű alaplapja mellett, egy Pine Trail-M platformra épülő megoldást is bemutattak. Az NC94-LF az ECS termékéhez hasonlóan PCI Express foglalatot is kapott, így modernebb grafikus kártyák használata is lehetséges.


Fotó: PROHARDVER![+]

A Computexen bemutatott alaplapokról készült további képeket ebben a galériában lehet megtekinteni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés