Acer blog: Swift 7 2019, a Hordozható

A világrekorder vékonyságú ultrabook újabb centiktől szabadult meg, és már-már szürreálisan kicsi.

A Swift 7 már megjelenése óta különleges termék az Acer portfóliójában, egyfajta bemutató darabja annak, hogy mire képes a gyár, ha a vékonyságnak,hordozhatóságnak rendelnek alá minden más tervezési szempontot. Az első generáció esetében még inkább a vékonyságra koncentráltak, akár azon az áron is, hogy a versenytársakhoz képest valamivel szélesebbé vált a gép, míg a második generációban a kijelzőt passzították ehhez, megnövelve a hasznos méretet.

Most pedig itt a tavalyi IFÁ-n már demóként felvillantott, majd idén januárban a CES-en hivatalosan is bemutatott harmadik generáció, amely drasztikus változást hozott az eddigiekhez képest, alaposan átszabva az Acer legjobban hordozható noteszgépének külsejét.

Külső

Az új dizájn legfontosabb elemének persze megmaradt az extrém vékony kialakítás, amely most 9,95 mm-t jelent. Ez apró hízás az elődhöz képest, de ezért cserébe az alapterület rendkívüli módon összement, már csak 318 x 192 mm, azaz csak minimálisan nagyobb, mint a vékony kerettel körbevett, Full HD felbontású 14 hüvelykes kijelző. A fotók talán nem is adják vissza, hogy mennyire elképesztően aprócska ez a notebook, különösen a képernyő méretéhez képest.


[+]

Ez, illetve a jórészt magnéziumötvözetből készült burkolatnak is köszönhető 840 (!) grammos tömeg fantasztikusan jól hordozhatóvá teszi a gépet, amelyhez egyébként dobozában egy bőr tokot is mellékelnek a megszokott, mobiltelefonokéra hajazó töltő mellett. Természetesen az extrém hordozhatóságért cserébe kompromisszumokat is kell kötni, többet, mint a szintén szuperkönnyű, de praktikusabb Swift 5 esetében. Ezek közül az első a szilárdság: hiába erős és strapabíró a burkolatnál felhasznált ötvözet, annyira kevés van belőle, hogy a ház bizony hajlékony, érdemes vigyázni rá. A tervezőket dicséri, hogy ez a hajlékonyság például a gépelési élményt nem befolyásolja, a billentyűzet alatt kellően merev a Swift 7, a sarkánál felemelve azonban már érezhető a csavarodás.

A másik, hogy nem sok hely akad a gépházban, az akkumulátor kapacitása is alacsony, mindössze 32 Wh. Amiért az üzemidő mégis elfogadható, az az extrém alacsony fogyasztású CPU, az Amber Lake családba tartozó Core i7-8500Y. Ez két magos, HT-s, és 5 wattos TDP-vel rendelkezik, így passzív hűtéssel is használható, viszont jóval lassabb, mint a „normál”, hordozható számítógépekben használt U széria. A lassúság persze relatív: internetezni, Office programokat használni, YouTube-on filmet nézni, videót lejátszani hibátlanul tud a kis gép, sőt, még az esetleges Photoshop vagy Lightroom-használat is belefér, de ez utóbbiaknál már nemcsak a szokottnál hosszabb, de még elfogadható várakozásra kell felkészülni, hanem arra is, hogy az üzemidő drasztikusan visszaesik, legfeljebb 4-5 órát préselhetünk ki a Swift 7-ből. Ha azonban maradunk az egyszerűbb programoknál, akár 10-12 óráig is kitart az energia.


[+]

A Swift 7 széria mindig mostohán bánt a csatlakozókkal, és nincs ez most sem: szokás szerint csak két Type-C konnektor fért fel a gépre, ezek viszont most már mindketten TB3-képesek, ami komoly előrelépést jelent.

Sebesség

A teljesítményt illetően a PCMark 10 Extended tesztjét futtatva összértékelésben 2460 pontot kapott a számítógép, a részeredmények pedig a következők voltak:

  • Essentials: 5961
  • Productivity: 4726
  • Digital Content Creation: 1436

Mint látszik, alapszintű használatra és irodai munkákra bőven elég az egyszálas feldolgozásnál akár 4,2 GHz-ig is gyorsuló CPU, illetve az alaplapra forrasztott 16 GB LPDDR3 memória, de a sok párhuzamos folyamatnál gyorsan lassulni kezdenek a dolgok: ilyenkor már csak 2,1 GHz-ig pörög fel a CPU, hogy aztán nagyjából másfél perc múlva ez 1,7 GHz-re csökken, elsősorban a melegedés miatt, a passzív hűtéssel ugyanis így lehet 76-78 Cfok körül tartani a Core i7-8500Y-t. Fontos részegység még a háttértár, amely esetünkben egy SK Hynix gyártmányú, PCIe 3.0 x4 interfésszel rendelkező SSD, mely mind sebességben, mint teljesítményben bőven elegendő ide.

Kijelző és a többiek

A legújabb Swift egyik fontos erőssége a jó minőségű, IPS panelre épülő kijelző, mely a Full HD felbontás mellett érintésérzékeny is, amivel kiegészíti a billentyűzet alatt található, széles, de rendkívül keskeny tapipadot. A kontraszt, betekintési szögek és a színek is rendben vannak, de a tükröződésre fel kell készülnünk.


[+]

Mivel a vékony kávában nincs hely a webkamerának, ez alulra került, mégpedig a billentyűzet felett balra, egy nyomásra kiugró gombba. Ügyes megoldás (és nem kerül zavaró módon egy vakbillentyű a klaviatúrába, mint a Huawei MateBook X Pro esetében), de persze a lentről és balról készülő képek nem fogják a legelőnyösebb arcélünket mutatni.

A billentyűzet maga egyébként meglepően jó, különösen ahhoz képest, hogy milyen kevés a hely mögötte: az egyes gombok határozott visszajelzést adnak, nem lötyögnek és nem hiányzik a háttérvilágítás sem. Balra tőle található a bekapcsológomb, amit egy kiválóan működő ujjlenyomat-olvasóval kombináltak.


[+]

Összefoglalva tehát, az Acernek abszolút sikerült a lehető legjobban hordozható notebookot elkészíteni a 600 000 forintos új Swift 7 személyében, amely azoknak ajánlható, aki a hordozhatóságot előnyben részesítik a teljesítménnyel szemben, és kibékülnek például a keskeny tapipaddal vagy a csatlakozók hiányával. Ideális választás lehet annak a vezetőnek például, aki szeretné átfutni az üzleti jelentéseket a repülőn azelőtt, hogy megtartaná prezentációját az egyik üzletfelénél, vagy bárkinek, akinek nagyon sokat kell út közben alapvetően irodai programokkal, böngészővel megoldható feladatokat végrehajtani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények