Acer blog: könnyű és stílusos az új Swift 5 notebook

Az Acer kínálatában felbukkantak végre a hordozhatóságra kigyúrt Swift 5 modellcsalád új generációs tagjai, melyek az Intel Kaby Lake-R processzorokat hasznosítják, és elődjeiknél jóval könnyebbek. A 14,9 milliméteres vastagság, a többi befoglaló méret, illetve a méretkategória (14") mind változatlan, és a dizájnon is csak minimálisan módosítottak: a fedél sima, nem mintás, illetve a zsanér középen fordul, nem kétoldalt. A ház azonban most már teljes mértékben magnézium-alumínium ötvözetből készül, így a korábbi 1,35 kilogramm helyett csak 970 grammot olvashatunk le a mérlegről, ami eléggé nagy ugrás.


[+]

A kékes árnyalatú, aranyfeliratos gép pillekönnyűnek tűnik méretéhez képest, ettől még nem érződik törékenyebbnek, de sérthetetlennek vagy törhetetlennek éppen nem neveznénk. Ahogy a képen látható, az előttünk garázdálkodó tesztelőnek sikerült a szintén "aranyos" zsanérházat elrepesztenie – vélhetően odacsapták valaminek, másra legalábbis nem tudunk gondolni, ugyanis a kijelző 180 fokban nyílik, ha tovább próbáljuk nyitni, akkor sem a repedésnél feszül meg a ház.


[+]

A fedél kinyitását követően a látvány már ismerős, de ezúttal a gombok feliratozása harmonizál a többi felirattal, tehát aranysárgás színűek, természetesen háttérvilágítással, ami sajnos továbbra is csak egyfokozatú. Mind a gombok, mind a touchpad jól működnek, emellett pedig ott van még az érintőkijelző is, mint vezérlési opció. Mi jobban örültünk volna egy matt panelnek, de a Full HD-s IPS kijelző nem sikerült rosszul: a 231 cd/m²-es fénysűrűség ugyan nem rekord, de a 97,2%-os sRGB színtér rendben van, akárcsak az 1331:1 mért natív kontrasztarány és a betekintési szögek. Egy színkalibrálás azért ráfér a kijelzőre, hogy teljesen a helyükre kerüljenek a színek, de ez nagyjából minden notebookra igaz.


[+]

A hardver alapja az i7-8550U processzor, ami mellé 8 GB RAM és 512 GB-os Micron SSD került – utóbbi sajnos csak SATA, nem NVMe-s. Ezeken felül természetesen majdnem minden szükséges kiegészítővel ellátták a gépet: AC-s Wi-Fi, Bluetooth 4.0, ujjlenyomat-olvasó, Dolby Audio hangrendszer (átlagos hangminőséggel), HDMI kimenet, két darab USB 3.0, egy darab USB 3.0 Type-C (DisplayPortként és töltőportként is üzemel), valamint kombinált jack aljzattal. Az egyik hiányzó az SD-kártyaolvasó, aminek elhagyását nem teljesen értjük, ugyanis a korábbi változatok házában kényelmesen elfért, márpedig a méretek most nem változtak. A másik az Ethernet hiánya, ami legalább egy átalakító formájában jól jött volna, pláne a gép árát elnézve. Az akkumulátor 36 Wh-s kétcellás lítiumion, ami optimális esetben 8 órás üzemidőt biztosíthat.


[+]

Mivel változtattak a zsanérházon, a meleg levegő is egy kicsit más úton távozik, de a hűtésen ennek ellenére – látszólag – lényegesen nem módosítottak. A kis ventilátor alapesetben hangtalan, de ha dolgozni kezd, akkor egyáltalán nem nevezhető némának, de valamit azért babrálhattak rajta, ugyanis kevésbé zavaró a tónusa, mint az eddig modelleknek. Teljes terhelésen a processzort nem tudtuk 70°C fok fölé zavarni, ám cserébe az órajel sem emelkedett 1 GHz fölé. A csuklótámasz és a touchpad végig hűvös maradt, de a billentyűzeten már érződött a meleg. Alul ugyanez volt a helyzet, tehát a felső traktus melegedett, viszont mi nem éreztük annyira vészesnek, így előreláthatólag nyáron sem sül a combunkra.


[+]

Az új Swift 5 összességében véve letisztultabb, gyorsabb és könnyebb lett, de megkérik az árát. Az olcsóbb opció (ami i5-8250U CPU-t és 256 GB-os SSD-t jelent) 360 000 forint, míg az általunk is próbált i7-es 512 GB SSD-vel 450 000 forintot kóstál – mindkettő három év garanciával, Windows 10 Home operációs rendszerrel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények