Acer blog: hasznos frissítéseket kap a hajtogatható Aspire R7 notebook

Az Acer idén tavasszal mutatta be az egészen új koncepcióra épülő, Ezel zsanéros hajtogatható kijelzőn alapuló hibrid gépét, az R7-est, mely azóta tesztlaborunkat is megjárta. A bemutató, amin a vállalat jóvoltából mi is részt vehettünk, abból a szempontból elhamarkodottnak tűnt, hogy az Intel Haswell platform nemsokkal ezután érkezett, így a New Yorkban bemutatott gépek mindegyike (már amelyik Intel platformmal érkezett) még az Ivy Bridge tudását kamatoztatta, így az R7 is ezen alapult.


[+]

A negyedik generációs Intel Core i processzort és a hozzá tartozó platformot tehát mindegy fél éves csúszással mostanság kapja meg az R7. A döntés abból a szempontból érhető, hogy csúcskategóriás terméket nem szokás azonnal az új platformra állítani, hiszen egy esetleges, élesben előbukkanó hiba komoly károkat tud okozni – gondoljunk csak a Cougar Point PCH SATA-val kapcsolatos bugjára 2011 elején. A frissített változatokat egyébként leginkább típusszámozásáról lehet majd felismerni, az R7-571-et ugyanis az R7-572 jelölés váltja fel, belsejében pedig az Intel Haswell, pontosabban a kétmagos Core i5-4200U dolgozik majd (HD Graphics 4400-zas IGP-vel), mely a korábbi i5-3337U-t váltja fel. Ezzel együtt a vezérlőhíd és a komplett alaplap is frissül, ami azt jelenti, hogy a memóriaszervezésen is tudtak változtatni. Elhagyták az alaplapra forrasztott 4 GB-os DDR3 modult és egy SO-DIMM foglalat párost, helyüket dupla SO-DIMM foglalat veszi át, ennek hála akár 16 GB-os gépeket is konfigurálhatunk - alapból ezeket 2 darab 4 GB-os DDR3L modullal töltik fel.


[+]

Nemi üröm az örömben, hogy a hírek szerint a váltással elveszik az SSD Caching, azaz a memóriaalapú gyorsítótár opciót, mely az elődben a merevlemez mellett fejtette ki jótékony hatását. Véleményünk szerint az 500 GB-ról 1 TB-ra növelt HDD ezt a hiányt nem fogja ellensúlyozni, így a többségnek valószínűleg nem marad más választása, mint házilag beszerezni és beszerelni egy 120-256 GB-os SSD-t, ha valóban nincs mSATA opció, de erről nincsenek információink. A másik fontos eltérés a kijelzőben keresendő, ami ugyan marad 15,6 colos és Full HD felbontás, de az AHVA panel helyét IPS veszi át és lesz aktív digitalizáló támogatás, ami az N-trig DuoSense stylus-szal működik együtt, ami viszont nem képezi a csomag részét, hanem külön lesz megvásárolható (a hírek 50 dollárról szólnak a plusz kiegészítő esetében). Ezzel a lépéssel az R7 tulajdonképpen sokkal közelebb kerül a neki szánt eredeti felhasználási területhez, ugyanis a forgatható kijelző ideális választás művészeknek és rajzoláshoz, de eddig a megfelelő eszköz hiányzott hozzá.


[+]

A2,4 kg-os tömeg, a korábbi méretek és a dizájn mind változatlanul öröklődnek, akárcsak az 53,6 Wh-s akkumulátor, de a fent felsorolt változtatásoknak hála az üzemidő 4 óráról 6,5 órára tolódik ki, ami persze csak nagyjából irányadó, ennél több és kevesebb s kihozható belőle felhasználástól függően.


[+]

Ami még fontos, az a gép megjelenése és ára. Az ajánlott végfelhasználói ár 1000 dollárról 900 dollárra csökken, amihez hozzáadódik az említett stylus 50 dolláros ára, már amennyiben szükségünk van rá. A megjelenés tőlünk nyugatabbra december közepén esedékes, így idehaza vélhetően csak a jövő évben találkozhatunk a frissített R7-tel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények