Acer blog New Yorkból: a futurisztikus Aspire R7 notebook

Nemrégiben a Star Trek: Into Darkness c. film és az Acer közös teasere kapcsán írtunk egy bejegyzést egy érkezőben lévő, fura külsejű masináról, aminek kijelzője egészen elképesztő pózokat tudott felvenni a videó tanúsága szerint. Mint azt akkor megjósoltuk, az vállalat valóban bemutatta a gépet a mai (azaz tegnapi) sajtótájékoztató alkalmával.

Az Aspire R7 névvel illetett 15,6"-es notebook különlegessége a videón is látott "Ezel zsanér", aminek segítségével a gépet használhatjuk notebook, tablet és úgynevezett "Ezel módban". Ezt mindjárt kifejtjük részletesebben, de mielőtt erre rátérnénk, azért nem egy árt egy pillantást vetni a billentyűzetre, pontosabban a touchpad elhelyezésére!

Acer Aspire R7: majdnem rendes notebook, de csak majdnem....
Acer Aspire R7: majdnem rendes notebook, de csak majdnem.... [+]

Nem, nem a gyárban történt hiba, és a mérnököket, dizájnereket sem szükséges megvádolni tiltott szerek fogyasztásával, csupán egy teljesen új koncepciót tártak a nagyközönség elé, aminek szerves része az említett "Ezel mód". Ennek lényege, hogy a fedelet, azaz a Full HD felbontású érintőkijelzőt egy olyan, a hátoldal középen elvezetett állványra szereltek, ami dupla zsanérmechanikája végett több helyen is hajtogatható. Ebből kifolyólag a fedél nem csak notebookoktól megszokott módon nyitható, hanem az integrált plusz forgómechanizmusnak köszönhetően középen billenthető.

Acer Aspire R7 és az Ezel zsanér
Acer Aspire R7 és az Ezel zsanér [+]

Aspire R7 "Ezel" módban
Aspire R7 "Ezel" módban [+]

Mint a fenti képen is látható, ez a billentés történhet úgy, hogy a kijelző széle éppen a billentyűzet felső éléhez van támaszkodik, ezzel eltakarva a touchpadet. Ez lenne az "Ezel mód": ekkor könnyedén, a touchpad zavaró jelenléte nélkül (amit hagyományos notebookoknál általában valamilyen szinten kerülgetni kell gépelésnél) kényelmesen tudjuk a süllyesztett billentyűzetet használni, az egeret pedig az érintőképernyővel helyettesíthetjük. Ez immáron az új megoldásnak hála sokkal közelebb került, így nincs olyan messze, hogy nyújtózkodni kelljen – ami a legnagyobb hátulütője volt az érintőkijelzővel felszerelt notebookoknak. Ha feltétlenül szükséges, a kijelző előrebillentése nélkül, notebookszerűen is használható a gép. Ekkor kicsit nyújtózkodni kell a touchpadhoz, de lényegében a cél pont ennek kiváltása az érintéses funkcióval.

Mindez természetesen nem minden! A zsanér azt is lehetővé teszi, hogy a kijelzőt teljesen átfordítsuk (a képtartalom is automatikusan megfordul), ha szeretnénk mutatni valamit a velünk szemben ülőnek, vagy felfele, az asztal lapjával párhuzamosra állítva körbe lehet állni a gépet – noha ilyenkor egy picit remegős a tartása, ami érthető.

Aspire R7 átfordított kijelzővel
Aspire R7 átfordított kijelzővel [+]

Innen már csak egy ugrás a Pad mód, amikor a kijelzőt "teljesen" lehajtjuk a billentyűzetre, ezáltal tabletté alakítva az R7-et. A teljes lehajtást idézőjelesen értendő, ugyanis így is marad mintegy négyfokos dőlésszög, ami viszont pont megfelelő pozíció a tabletes gépeléshez, böngészéshez, ölben használathoz.

Aspire R7 Pad módban
Aspire R7 Pad módban [+]

Mindez talán kissé bonyolultnak tűnik így leírva, és az első próbáknál mi is bénáztunk egy kicsit a hajtogatással, ám az Acer USA munkatársai egy kézzel is olyan rutinos gyorsasággal hajlítgatták, hogy alig bírtuk követni – hiába, a rutin...minden csak megszokás kérdése! Az R7 amilyen fura, olyannyira érdekes koncepció, aminek véleményünk szerint van értelme, hiszen az érintőképernyős notebookok legfőbb hátrányát kiküszöbölték ki minimális fájdalommal, de mindenképp rendhagyó módon. Nyilvánvalóan a touchpad áthelyezésével az Acer egyben egy darázsfészekbe is belenyúlt, hiszen a hagyományos touchpad-billentyűzet elrendezést eddig komolyabban nem bojgatta senki. Ez bizonyára egyes felhasználókban felemás (ellenszenves) érzéseket válthat ki, de majd az idő eldönti, hogy melyik irány a jó irány.

Aspire R7 átvariált billentyűzettel és touchpaddal, hajtogatható kijelzővel
Aspire R7 átvariált billentyűzettel és touchpaddal, hajtogatható kijelzővel [+]

Zárszóként megemlítenénk, hogy az Aspire R7 belsejével sem spóroltak, az Intel Core i5 processzor mellé legfeljebb 12 GB memória, 1 TB HDD vagy 256 GB SSD kérhető, míg alapfelszereltség a háttérvilágítással kiegészített billentyűzet, a HDMI port, az SD kártyaolvasó, továbbá az USB 2.0 és 3.0 csatlakozók, az Ethernet port (átalakítóval), valamint a Wi-Fi és Bluetooth adapterek. Extraként került bele 4 darab nyolcwattos hangszóró és dupla mikrofon, de fizikai hangerőszabályozó-gomboknak sem lesz híján.

Információink szerint az Acer Aspire R7 leghamarabb júniusban válhat elérhetővé 999 dolláros kezdőáron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények