IFA 2012: Samsung ATIV PC/Tab termékek próbája az IFA-n

A Samsung még az IFA előtti este jelentette be új termékeit, a Galaxy Note II-t, valamint a számunkra sokkal fontosabb ATIV sorozatot, melynek tagjai az ATIV Smart PC, Smart PC Pro és Tab elnevezést viselik. Ezek után természetes volt, hogy mindegyiket viszontláthatjuk a kiállításon. Sőt, a kiállítási terület hátsó részét lényegében ezeknek az eszközöknek szentelték. Az érdeklődést jól mutatja, hogy hiába volt mindegyikből több kipróbálható darab, néha perceket kellett várni, míg hozzájutottunk egyhez.

Samsung ATIV Smart PC Pro és a dokkoló egyben
Samsung ATIV Smart PC Pro és a dokkoló külön (forrás: PROHARDVER!) [+]

A technikai paraméterekről mindent megírtunk már korábbi bejegyzésünkben, így ezeket nem ismételnénk el, sokkal inkább az élőben szerzett rövid tapasztalatokra koncentrálnánk most. Az ismerkedést az ATIV Smart PC Pro-val kezdtünk, ugyanis hátulról közelítve ebbe botlottunk bele elsőként, a nem Pro verzióhoz és a Tabhoz kicsit beljebb kellett merészkedni. Visszatérve a 11,6"-es Próra, a billentyűzettől elválasztva első ránézésre semmiben sem különbözik attól, amit tabletként vagy slate-ként ismerünk, azaz a kijelzőt tartalmazó rész tartalmazza magát a hardvert és az akkumulátort is. Sőt, az előlap alsó fertályának közepén terpeszkedő Windows gombot leszámítva a szokásos, lekerekített sarkú, fényes kijelzős, lapos eszközt kapjuk.

A Samsung ATIV Smart PC Pro hátoldala
A Samsung ATIV Smart PC Pro hátoldala (forrás: PROHARDVER!) [+]

Tüzetesebben megvizsgálva is sok hasonlóság van a piacon lévő tabletekkel, például van USB csatlakozó (jelen esetben 3.0-s), hangszórók, micro SD kártyaolvasó stb., de a szellőzőrács nem teljesen szokványos. Tekintettel arra, hogy a Smart PC Pro-ban Core i5 processzor dolgozik, a szellőzőrács nem mellőzhető. A tapogatás során nem igazán éreztük melegnek a kijelzőt, sem pedig az alumínium hátlapot, persze ehhez az is hozzájárul, hogy a desktopot mutató gépek nem voltak nagy terhelésnek kitéve, így a hűtés hatékonyságáról csak később tudunk meggyőződni, a tesztek alkalmával.

A Samsung ATIV Smart PC Pro szellőzőnyílásai
A Samsung ATIV Smart PC Pro szellőzőnyílásai (forrás: PROHARDVER!) [+]

Ha már megemlítettük a hardvert, akkor szót kell ejteni a kijelzőről is, ami jelen esetben 11,6"-es képátlóval rendelkezik, érintésérzékeny, és összesen 10 különböző pontot tud megkülönböztetni. Ami felteszi az i-re a pontot, az a Full HD felbontás, ami kiváló képminőséget eredményez és jól látható, de a típus sajátossága miatt a fényes felület kültéri olvashatóságával kapcsolatosan kétségeink támadtak.

Samsung ATIV Smart PC Pro és a dokkoló egyben
Samsung ATIV Smart PC Pro és a dokkoló egyben (forrás: PROHARDVER!) [+]

Behelyezve a billentyűzetet és még egy akkut tartalmazó dokkolóba (amiből egy gombnyomással tudjuk ismételten kivenni), az ATIV Smart PC Pro notebook formát ölt, és igény szerint teljesen összecsukható és kinyitható, mint egy hagyományos notebook. A 11,6"-es képátló mindenképpen a hordozhatóság előnyére válik, de lehetne picit vékonyabb (11,9 mm / 21,89 mm billentyűzettel). A hardver tudatában most már elárulhatjuk, hogy a gép tömege dokkoló nélkül 850 gramm, ami tabletes szemmel sok, de a billentyűzettel mért 1,6 kg viszont notebookos szemmel nézve már elég jó.

Az ATIV Smart PC Pro minőségével elégedettek voltunk; jó anyagválasztás, jó kijelző, remek teljesítmény, S Pen kompatibilitás... de hogy mire lesz képes a mély vízben, arra még picit várni kell, ezért messzemenő következtetést még korai lenne levonni. Maradjunk annyiban, hogy az első tapogatás során meggyőző volt. A dokkolót is itt volt lehetőségünk kipróbálni (ugyanez használható mindegyik ATIV sorozatú termékhez), ennek minősége viszont már nem annyira szuper. Kissé műanyagosnak érződik, valamint a "kijelző" oldására szolgáló gomb kicsit nehezen járt, de végeredményben el lehet vele boldogulni.

Samsung ATIV Smart PC Intel Atommal
Samsung ATIV Smart PC Intel Atommal (forrás: PROHARDVER!) [+]

Továbblépve a Smart PC-re (tehát a NEM Pro verzióra) hasonlóak voltak a minőséggel kapcsolatos tapasztalataink, habár itt már számba kellett venni, hogy egy Atom platformos géppel akadt dolgunk, amihez ugyanakkora képátlójú, de felbontásban gyengébb (1366x768 pixeles) kijelzőt társítottak. Cserébe tömege csupán 750/1480 gramm, az akkumulátor üzemideje 13,5 órára nőtt a Pro 8 órájához képest, valamint a vastagság is csak 9,9 mm (19,9 mm billentyűzettel) - persze, itt nem kellett komoly hűtést alkalmazni. Atom ide vagy oda, a sebességre a menüben és a Windowsban bóklászva nem volt panaszunk, de nyilván izzasztó munka során mutatná meg, mire képes. És mielőtt elfelejtenénk, ehhez is jár S Pen.

A Samsung ATIV Smart PC hátlapja
A Samsung ATIV Smart PC hátlapja (forrás: PROHARDVER!) [+]

Végül a szintén 10,1"-es ATIV Tabhoz vezetett az utunk, de nem hazudunk, ha azt mondjuk, hogy szinte ugyanazt láttuk, mint az ATIV PC esetében – ugyanakkora felbontással, de ARM alapokon. Persze a ház vékonyabb 1 mm-rel, de ezt nagyjából csak az adatlap árulja el nekünk, ellenben az 570 grammos tömeg már valóban érezhető. Nem jár viszont hozzá S Pen, így majd kézzel kell tapicskolni a kijelzőt, aminek minőségére ez esetben sem igazán volt panasz, pedig ez sem Full HD felbontású.

Samsung ATIV Tab ARM alapokon és a Windows RT
Samsung ATIV Tab ARM alapokon és a Windows RT (forrás: PROHARDVER!) [+]

Sok droidos tablettel ellentétben a Snapdragon S4 szépen mozgatta a Windows RT operációs rendszert, mindenesetre ebből még nem vonnánk le messzemenő következtetéseket a teljesítményre nézve, de ez mindenképpen pozitív jelnek fogható fel. Tudásával kapcsolatosan viszont csak annyi új információhoz jutottunk hozzá, hogy a gyártó 12 órás HD videólejátszást ígér.

Samsung ATIV Tab
Samsung ATIV Tab (forrás: PROHARDVER!) [+]

Azóta történt

Előzmények