A Polaroid beperelte a GoPrót

A Polaroid a tavalyi évben, egészen pontosan 2014 nyarának végén mutatta be Cube kalandkameráját, ami többek között jópofa dizájnjának és kocka alakjának köszönhetően hamar ismertté vált. Ezzel szemben az akciókamerák szülőatyjának tartott GoPro csak majd egy évvel később, idén nyáron mutatta be hasonló dizájnra épülő saját megoldását, ami a Hero4 családon belül a Session márkajelzést kapta meg.

Polaroid Cube
Polaroid Cube [+]

GoPro Hero4 Session
GoPro Hero4 Session [+]

Ám a GoPronál figyelmen kívül hagyták a tényt, hogy a Polaroid márkanév használati jogával 2009 óta rendelkező C&A Marketing az Egyesült Államokban szabadalmat kért és kapott a Cube kamera dizájnjára vonatkozóan még idén májusban, így a Session megjelenését követően csak idő kérdése volt, hogy mikor robban ki a szabadalomsértésre irányuló per. A Wall Street Journal értesülései szerint a C&A Marketing már benyújtotta keresetét a Newarkban lévő New Jersey Kerületi Bíróságon, amiben arra hivatkoznak, hogy a GoPro lemásolta a Polaroid Cube dizájnját. Persze nem csak arról van szó, hogy mindkét kamera kocka formájú, hiszen egy geometriai formát önmagában bajos lenne levédetni, hanem több ponton is vannak egyezések a két termék között: így például a nagy gomb a tetejükön és a lekerekített élek.

Az ügy kimenetele előre megjósolhatatlan, ugyanis a GoPro is rendelkezik szabadalmakkal Session kapcsán, méghozzá az EU-ban, sőt a Polaroidhoz hasonlóan a GoPro is benyújtotta a Session dizájnjára irányuló szabadalmi kérelmét az Államokban még 2014 márciusában, amit azóta sem bíráltak el. Hovatovább, a GoPro még a Polaroid kérelmének iktatása előtt demonstrálta a készülő a Session kamerát, tehát a másolás tényére irányuló vád meglehetősen ingatag lábakon áll. A tét mindenesetre nem kicsi, hiszen azon túl, hogy a Polaroid győzelme precedens értékkel bír, a vállalat a Session értékesítésének leállítását, valamint egyelőre meg nem határozott összegű fájdalomdíjat kér a GoProtól – beleértve a Session kamera értékesítéséből eddig befolyt profit összegét is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés