Hirdetés

Villámteszt: DJI Osmo 4K kamerás gimbal

DJI Osmo

Gimbal, az meg mi?

Hirdetés

A leginkább drónjairól ismert DJI a közelmúltban jelentette be, hogy egy sokoldalú, kézi használat mellett állványra vagy akár motorbiciklire, kerékpárra is feltehető, markolattal ellátott, integrált kamerával rendelkező gimballal, azaz stabilizátorral bővíti kínálatát az Osmo fantázianevű modell személyében. A fotós, videós világban már egy ideje felbukkantak gimbalok, azaz azok a háromtengelyes eszközök, amelyek arra szolgálnak, hogy stabilan, irányban tartsák rájuk rögzített kamerát, attól függetlenül, hogy az állvány, amin nyugszanak, vagy a kéz, amiben tartják őket, éppen hogyan, és milyen irányba mozog. Működési elvük már az ókor óta ismert, és például ezt használják fel a repülőgépekbe épített giroszkópoknál is. A kamerák mellé szánt gimbalok választéka ma már meglehetősen nagy, a a pár tízezer forintba kerülő passzív megoldásoktól az akár milliós értékű, professzionális, programozható, motoros készülékekig terjed.

DJI Osmo
DJI Osmo [+]

A most Magyarországra is megérkező, kézi markolattal, illetve Zenmuse X3 kamerával ellátott Osmo a motoros vonalat erősíti. A magyar forgalmazónak köszönhetően kölcsönkaptunk rövid időre egy egyet, és a próba során kiderült, hogy a háromtengelyes, saját fejlesztésű stabilizáló rendszernek köszönhetően akkor is nagyjából mozdulatlan marad a golyókamera, ha a kezünket mozgatjuk, tehát akár sétálás vagy lassabb futás közben is használható. Emellett a motor a kamera mozgatására is képes, ami akkor lehet hasznos, ha például állványra rögzítették az Osmót.

DJI Osmo DJI Osmo
DJI Osmo [+]

Használat közben

Az állítólag strapabíró műanyagból készült, ergonomikus markolat fogása kényelmes, a kezelőpanel is gond nélkül elérhető. Az eszköz súlya 422 gramm, ami azt jelenit, hogy hosszú távon, tehát 20-30 perc után azért fárasztó a használata. Nem vízálló, és a port, valamint ütődéseket is nehezen tolerálja, úgyhogy érdemes vele óvatosan bánni. Található rajta egy micro USB, valamint egy 3,5 mm analóg audió csatlakozó, amelynek segítségével külső mikrofon is rádugható. Az oldalán elhelyeztek egy masszív tartókonzolt, amely okostelefon tárolására szolgál. A mobil eszköz a beépített Wi-Fin keresztül csatlakozik az Osmóhoz, és az ingyenesen telepíthető alkalmazás segítségével módosíthatóak az egyes beállítások, illetve nyomon követhető, hogy mit "lát" a kamera, valamint ennek forgatására is lehetőség nyílik az érintőképernyő tapogatásával.

DJI Osmo DJI Osmo
DJI Osmo [+]

A cserélhető, 980 mAh-s lítiumpolimer akkumulátor 60 percnyi működésre elegendő energia eltárolására képes, ami még épp a tűréshatáron belül van. Adattárolásra szolgáló belső memóriával nem rendelkezik, a felvételek így microSD kártyára kerülnek. Az alapkiszerelésben megtalálható a kamerával egybeépített gimbal, az akkumulátor, a töltő, tároló táska, csuklópánt, vállpánt, UV szűrő, lencsetároló, védőkupak, valamint egy 16 GB-os memóriakártya. Ezeken kívül opcionálisan vásárolható többféle kiegészítő, például tripod, hosszabbító rúd, kerékpáros rögzítő, univerzális rögzítő extra mikrofonhoz vagy LED fényforráshoz, illetve az autós használatnál igen hasznos tapadókorongos tartókonzol is beszerezhető. A tervek szerint a későbbiekben újabb kamerákkal is bővíthető lesz, akár a nagyobb teljesítményű, 16 megapixeles micro4/3-os szenzorral ellátott X5-ös Zenmuse-zal is.

DJI Osmo DJI Osmo>
DJI Osmo [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • DJI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés