65 hüvelykes OLED kijelző a Samsungtól

Jelenleg az LG az a vállalat, amely vezető szerepet játszik a nagyméretű OLED kijelzők piacán. A koreai cég egyedüliként kínál majd legalább 31 hüvelyk képátlójú készüléket, amelyet még az idei év során piacra is dobnak. Sőt a vállalat tavaly egy teljesen új üzemet is felépített, amely 2013-ban már teljes kapacitással üzemel majd a tervek szerint.

Mellettük, mögöttük azonban ott toporog a Samsung is, amely eddig elsősorban a kisméretű, telefonokba szánt megjelenítők szegmensében domborított, ám a jelek szerint nagyobb méretben is szeretnének komoly pozíciókat kiépíteni a jövőben. A vállalat boszorkánykonyhájában kifejlesztettek egy új eljárást, amelynek köszönhetően képesek előállítani egy 65 col képátlójú panelt is a jelenlegi gyártósorokon. Hasonló technológiát alkalmazó új üzemet is avatnak még idén, amely állítólag jövőre megkezdi a termelést. Sőt, 2013-ban állítólag már egy nyolcadik generációs gyártósor beindítása is a terveik között szerepel, amely állítólag a panelek olcsóbb előállítását teszi lehetővé.

Az olcsóbb gyártásra szükség van, ugyanis a költségek állnak az OLED technológia tévés elterjedésének útjába. Hiába a kiemelkedő kontraszt, a nagy fényerő és az ultra vékony kijelző, ha a felhasználók, nem tudják, és nem is akarják kifizetni az ugyanekkora méretű, ám más eljárásra építő megjelenítők árának többszörösét. Egyes vélemények szerint a gyártók mesterségesen tartják magasan az OLED kijelzők árát, hogy a lehető legtöbbet facsarják ki a plazma és LCD technológiából, ám erre még soha senki sem talált konkrét bizonyítékot.

Azóta történt

Előzmények

  • LG LE 5500: kicsi a bors...

    Kipróbáltuk az LG LED háttérvilágítású, 32 colos, Full HD LCD tévéjét.

  • 3D-s OLED tévé 2011-ben?

    Úgy néz ki, az LG már idén piacra dobja a 31 hüvelykes tévéjét, jövőre pedig egy 55 colossal jelentkezik.

  • Tévézés a jövőben

    Az elkövetkező időszak sztárjai lehetnek az új eszközök: 3D Full HD LG tévé, divatos Samsung szemüvegek, valamint egy 14 hüvelykes OLED tv.

Hirdetés