Hirdetés

Átlátszó panelek tömeggyártását kezdi meg a Samsung

A Samsung bejelentette, hogy a világon elsőként kezdték meg az átlátszó LCD-panelek tömeggyártását. Tulajdonképpen az átlátszó panel messze nem újdonság, hiszen a Samsunggal egyetemben számos vállalat előállt már korábban legalább egy prototípussal, a tömegtermelés megkezdésére azonban eddig még senki sem vállalkozott. Ez persze főleg annak köszönhető, hogy a legtöbb érintett az OLED-et használta a panelekhez, ami nem csoda, hiszen ez a technológia fénykibocsátó diódákat alkalmaz, szemben az LCD-vel, ahol háttérvilágításra van szükség. Ezt a problémát a Samsung alapvetően nem oldotta meg, így a megvilágítás lényegében a környezeti vagy esetlegesen a panel közelében elhelyezett mesterséges fényekre támaszkodik.


(forrás: TechConnect) [+]

A háttérvilágítás hiánya egyrészt előny, mivel rengeteg energia takarítható meg ezzel, de fény nélkül a panelen lényegében semmi sem fog látszódni, ami nem kis negatívum. Ennek megfelelően a vállalat által bemutatott 22 hüvelykes átlátszó kijelzőt olyan helyre kell helyezni, ahol van fényforrás. A megjelenített tartalom láthatóságát a panel 20%-os átlátszósága is segíti, ami nagyon jó értéknek számít fekete-fehér megjelenítés mellett, de a színes verzió 15%-os értéke sem szégyenkezhet. Összehasonlításként a hagyományos monitoroknál használt LCD-panelek 5%-os átlátszóságot biztosítanak.


(forrás: TechConnect) [+]

Az újdonság 1680x1050 pixeles natív felbontásra képes, a kontrasztarány értéke pedig 500:1. A panelek a megjeleníthető tartalmakat HDMI, illetve USB felületen keresztül kaphatják meg.

A termékek sok helyen felhasználhatók. Elsősorban hirdetési vagy informatív kirakatfelületként érdemes rájuk tekinteni, de lényegében bárhova alkalmasak ahol fontos az információk megjelenítése egy átlátszó felszínen.

Előzmények

Hirdetés