Hirdetés

Tápok teljesítménymérése

Nehéz kérdés a számítógépes tápok tesztelése, amibe részben a gyártók eladási kényszere hajszolja bele a tesztelőket. Hatszáz wattos tápok tesztelésekor összeállítottunk egy tuningolt csúcsprocesszorra és három felsőkategóriás grafikus kártyára épülő számítógépet, ami egy-egy pillanatra meg tudta közelíteni a fogyasztásmérőn mért (ez fontos, máris kitérünk rá) 600 wattos értéket. Négyszáz wattos tápokat vizsgálva pedig azt állapítottuk meg, hogy egy átlagos számítógép ennek a felét sem nagyon igényli. A kereskedelmi forgalomban kapható tápok viszont már bőven 1000 watt fölött járnak...

Mit jelent a konnektoros mérővel mért fogyasztás? Lényegében azt, hogy a számítógép ennyibe kerül nekünk. Ezt a mennyiséget veszi fel a táp az elektromos hálózatunkból (ezért hívjuk felvett fogyasztásnak), majd megfelelően átalakítva leadja a konfigurációnak (ezt leadott teljesítménynek hívjuk táptesztjeinkben). Értelemszerűen a táp által leadott teljesítmény számítógépünk felvett teljesítményét jelenti, ennyit fogyaszt ténylegesen. A táp felvett és leadott teljesítménye között különbség van, hányadosuk a táp hatásfokát jelenti: leadott/felvett teljesítmény. Minél jobb a táp hatásfoka, annál kisebb veszteséggel dolgozik, annál takarékosabb. A veszteség hőenergia formájában jelentkezik, tehát egy hatékonyabb táp hűsebb is, ezáltal halkabb lehet.

Hirdetés

A tápok hatásfokával kapcsolatos, elismert tanúsítványrendszer a 80 Plus. Ennek több fokozata van, melyekben az a közös, hogy a tápok 20, 50 és 100 százalékos teljesítményen elért hatásfokát vizsgálja. Fontos tudni, hogy 115 voltos (amerikai) hálózaton mérték, mely valamivel kisebb hatásfokkal dolgozik a nálunk használt 230 voltosnál. Ez annyit jelent, hogy nálunk a 80 Plusnál leírthoz képest valamivel jobb hatásfokkal működnek a tápok.

Kezdetben csak egy, standard szintje volt a tanúsítványnak, a tápok fejlődésével viszont előbb három új, magasabb hatékonyságot jelző fokozatot vezettek be (bronz, ezüst, arany), a modern, DC-DC elektronikák megjelenésével pedig ismét szintet kellett lépni (platina), az utóbbi időben pedig a titanium fokozat került bevezetésre, ahol az eddigi 20, 50 és 100 százalékos terhelés mellett 10 százalékon is vizsgálják a hatásfokot.

80 Plus hatásfokok 20%-os terhelés 50%-os terhelés 100%-os terhelés
Standard 80% 80% 80%
Bronz 82% 85% 82%
Ezüst 85% 88% 85%
Arany 87% 90% 87%
Platina 90% 92% 89%
Titanium 94% 96% 91%

Tesztjeinkben a reális igényeken kicsit túllőve, mindig egy olyan valós konfigurációt használunk, ami az adott pillanatban az abszolút csúcsot jelenti, ha nem is teljesítményben, fogyasztásban mindenképpen. Ugyan egy ilyen számítógéppel nem lehet végletekig leterhelni egy 800 wattos tápot, nem ad információt az irreális terhelési viszonyokról, azt viszont megmutatja, mire számíthat a vásárló, ha az adott tápra köti számítógépét.

Jelenlegi, komoly fogyasztású konfigurációnk nyugalomban 240 wattot igényel, ez a fogyasztási érték jellemző egy modern felső középkategóriás számítógépre teljes terhelésére. A tuningos processzorral és három GPU-val ellátott rendszerünk teljes terhelésen 420 wattot igényel. Emellett az átlagos PC-k üresjárati fogyasztását szimulálva 60 wattos terheléssel is vizsgáljuk a tápok hatásfokát. Tesztjeinkben összehasonlítási alapnak a Cooler Master Silent Pro 600 tápját használjuk, melynek minősítése 80 Plus bronz.

Hirdetés