Hirdetés

PAP, PAT, POT, PIP - Kép a képben, és barátai

A televíziók technikai specifikációban szerepelhetnek ezek a rövidítések a kapcsolódó szolgáltatások, egyéb funkciók felsorolása között.

Hirdetés

PaT: Ez a Picture and Text szókapcsolat rövidítése. Annyit jelent, hogy aktiválásával a kép egyik oldalán a TV adás, a másikon pedig a teletext jelenik meg. Ezt vették alapul egyes cégek, amikor a smart rendszereikben elérhetővé tették a Facebook alkalmazást. Néhány esetben ugyanis ez teljesen hasonlóan működik, csak értelemszerűen a képújság helyett az élő chat és a különféle bejegyzések láthatóak.

PaP/PbP: Picture and Picture/Picture by Picture. Ennek kiválasztásakor a két kép egymás mellett jelenik meg.

PiP: Ez, azaz a Picture in Picture rövidített verziója a legismertebb mind közül. Ilyenkor egy nagy ablakban fut az egyik tartalom, és egy ennél jóval kisebben, abból egy szeletet kiharapva a másik. Amennyiben kettő vagy több tunerrel látták el a készüléket, akkor mód nyílik arra, hogy egy időben akár két tv adást is figyelemmel kövessen a néző. Ha viszont csak egy tunerrel rendelkezik a modell, akkor a tévé adás mellett az egyéb forrásból származó tartalom, tehát a médialejátszó, a konzol vagy a számítógép képe látszik.

PoP: A Picture out of Picture nagyon hasonló a PiP-hez, azzal a különbséggel, a kisebb kép nem takar ki semekkora részletet a másikból, azaz a nagyobbikból, hiszen annak mérete is csökken valamelyest.

Hirdetés