IEEE 802.11ac Wi-Fi szabvány

Hirdetés

Az IEEE 802.11ac jelenleg (2012 végén) még nem végleges (draft) változatban lévő Wi-Fi szabvány, aminek véglegesítése 2013-ban várható. Természetesen lényegesen gyorsabb az előző generációs, n-es Wi-Fi megoldásoknál, amit elsősorban szélesebb, 20/40 MHz helyett 80 vagy akár 160 MHz-es csatornákkal és magasabb modulációval (256QAM), továbbá a, legfeljebb háromnál több, akár nyolc adatfolyam (spatial stream) összefogásával érnek el.

Adatfolyamok
Spatial stream
Wi-Fi n
20 MHz
Wi-Fi n
40 MHz
Wi-Fi ac
80 MHz
Wi-Fi ac
160 MHz
1 75 Mbps 150 Mbp 433 Mbps 867 Mbps
2 150 Mbps 300 Mbp 866 Mbps 1,7 Gbps
3 225 Mbps 450 Mbp 1,3 Gbps 2,6 GBps

Mivel a csatornák frekvenciatartománya nagyon széles, a klasszikus 2,4 GHz-en nem üzemel a Wi-Fi ac szabvány, csak 5 GHz-en, ahol négy (USA-ban öt) darab, egymással nem átlapolódó 80 MHz-es csatorna hozható létre.


5 Ghz-es tartomány csatornakiosztása (U-NII 4 csak USA-ban) - forrás: FCC KDB 644545

A magasabb frekvencia miatt elvileg csökken a Wi-Fi hatótávolsága, amit a Beam Forming eljárással küszöbölnek ki. Körkörös sugárzás helyett az adó (router) és vevő (hálózati adapter) megállapítja, hogy melyik az optimális átviteli irány a kapcsolatuk fenntartásához. Ez a technológia létezett már az n-es Wi-Fi-nél is, de többféle, inkompatibilis megvalósítása volt, ezért nem alkalmazták a gyártók. A Wi-Fi ac szabványnál egységesítették ennek megvalósítását.

Az új szabvány nagyon ígéretes, eleme a Muli-User MIMO. A több adatfolyamra képes (több antennás) routerek képesek lesznek egy-egy adatfolyamukat (antennájukat) konkrét hálózati eszközhöz (például mobiltelefonhoz) rendelni, ami stabilabb és gyorsabb adatátvitelt eredményez.A Broadcom már most implementálja ezt a technológiát, de más gyártók várhatóan csak később alkalmazzák majd.

Az ac-s Wi-Fi szabványon érezni, hogy a megváltozott használati szokásokhoz, mobil készülékekhez igazodik, mert elsősorban ott fontos az egy adatfolyamon (antennán) átvitt sebesség növelése és a kapcsolat stabilizálása.


Forrás: Agilnet Technologies

Részletesebb leírás és gyakorlati mérések az alábbi cikkben találhatóak. Ki kell emelni továbbá, hogy a gyorsulást okozó megoldások közül egyesek jól érvényesülnek (például a megnövelt csatornaszélesség), mások (például a 256QAM moduláció) csak speciális esetben éreztetik hatásukat, így az elméleti maximális csúcssebesség az n-es Wi-Fi-nél tapasztaltaknál is távolabb eshet a gyakorlati sebességtől.

Hirdetés