WPS (Wi-Fi Protected Setup)

A vezeték nélküli útválasztók egyik opcionális kényelmi szolgáltatása a szabványokért felelős Wi-Fi Alliance által 2007-ben kreált WPS (Wi-Fi Protected Setup) protokoll. E funkció elsősorban azok számára készült, akik nem járatosak a számítógépes hálózatok világában és a routerek/útválasztók, valamint hozzáférési pontok menürendszerében, beállításaiban.

A WPS képesség a WPS emblémáról könnyen felismerhető
A WPS képesség a WPS emblémáról könnyen felismerhető

A teljes nevén Wi-Fi Protected Setup opció lényege, hogy leegyszerűsítse az új eszközök csatlakoztatását az otthoni vezeték nélküli hálózathoz. A WPS (ami nem összekeverendő a WPA és WPA2 titkosítással) megkíméli a felhasználót attól, hogy bonyolult, nem ritkán számos speciális karakterrel teletűzdelt jelszót kelljen megjegyeznie és begépelnie. Sőt, még azzal sem kell tisztában lenni, hogy milyen típusú titkosítást kell használni, a WPS mindent elintéz helyettünk, amennyiben az eszközök támogatják ezt az opciót és az alábbi csatlakozási módszerek közül választunk:

  • PIN kód: A WPS PIN egy nyolc számjegyből álló azonosító, amivel minden WPS csatlakozásra képes eszköz rendelkezik, legyen az útválasztó, hozzáférési pont vagy hálózati vezérlő - ezek a számok általában fel vannak tüntetve az eszközökön lévő matricák valamelyikén.

    Csatlakozási adatok és WPS PIN egy Zyxel hálózati eszköz matricáján
    Csatlakozási adatok és WPS PIN egy Zyxel hálózati eszköz matricáján

    Ez esetben a párosításához nincs másra szükség, mint a másik fél PIN kódjára, amit begépelve a két fél egymáshoz igazítja a beállításokat (pl. titkosítás) és máris létre jön a kapcsolat. A csatlakozás kezdeményezése és PIN kód begépelése történhet kliens vagy kiszolgáló oldalról. Kliens oldalon a csatlakozási procedúra során az operációs rendszerben kell megadni a router vagy AP kódját, míg a kiszolgáló oldali konfiguráció esetében az útválasztó vagy hozzáférési pont menürendszerében a kliens oldali adapter WPS kódját kell begépelni (ez utóbbi módszer nem minden hálózati eszközben támogatott).
  • WPS gomb: amennyiben a router és a kliens oldali vezérlő egyaránt rendelkezik WPS gombbal (ez lehet fizikai vagy menüből elérhető virtuális gomb is), ezeket megnyomva az eszközök automatikusan elvégzik a csatlakozást. Integrált Wi-Fi adapterek esetén nincs WPS gomb, ez esetben a meghajtóprogramra hárul a WPS aktiválása (amennyiben támogatott).

Fizikai WPS gomb egy Cisco útválasztón
Fizikai WPS gomb egy Cisco útválasztón

Fontos információ, hogy az útválasztókban és hozzáférési pontokban az aktivált WPS opció súlyos biztonsági kockázatokat rejt. Erről a hibáról egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen. Szerencsére a gyártók többsége reagált ezzel kapcsolatosan és frissítéseket tettek elérhetővé, amelyekkel a WPS teljes mértékben kikapcsolható.

Hirdetés