Hirdetés

ViewSonic VG910s LCD-monitor

OSD, képminőség és értékelés

K-19-es monitorunktól kölcsönkért DVI-kábelt a már jól bevált ATI Radeon 9800-as kártyánk DVI-kimenetére csatlakoztattuk. Bekapcsolás után hagytuk egy negyedórát melegedni a TFT-t. Közben az OSD menürendszerrel barátkoztunk, és szemünk-szájunk ízének megfelelően állítgattuk a paramétereket.

Az OSD is tipikusan "viewsonicos". Több menüpont csak akkor érhető el, ha analóg bemenetre kötöttük videokártyánkat. Mivel a VG910s ismeri az sRGB színteret, ezért ezen az értéken hagytuk a monitort. Észrevettük, hogy ez esetben nem lehet sem a fényerőt, sem a kontrasztot állítani; ezek fixen 100, illetve 66 százalékon álltak.


1 mp záridő F2 mellett

Nos, miután eleget melegedett a monitor, elkezdtük vizsgálgatni a képét. A már jól bevált Display Mate for Windows és a Quake 3 Arena mellett ezúttal egy általunk írt TFT-tesztelő programot is bevetettünk, amely szimplán a "TFT-teszt" névre hallgat. Ez a program főleg a gradiensek minőségének vizsgálatát hivatott megkönnyíteni. A fenti képen látszik, hogy a VG910s kissé szegmentált képet rajzolt a szürke árnyalatok ábrázolásánál. A fekete teljes képernyős képen jól látszik, hogy a sötét háttér nem az igazi; világos, és a kép sarkaiban foltos. A szürke és a fehér fullscreen felület homogén volt. A TFT színei telt és élénk színvilágot varázsoltak elénk. A VG910s szürkéi egyébként nagyon szépek; nem minden ViewSonic TFT monitorról mondható (írható) le ez a tulajdonság. A teltség mellé társult a színsemleges megjelenítés is. Már izgatottan vártuk, hogy miként teljesít a monitor Quake 3 alatt, hiszen a gyártó 25 milliszekundumos válaszidőt adott meg a VG910s-hez. Sajnos nem igazán volt élvezetes a gyors és pörgős játék: a pixelek erősen kenődtek, ami főleg a vöröses és a sötét színvilágú pályákon volt szembeszökő.

Értékelés

Szép és elegáns monitort alkotott a ViewSonic a VG910s-sel. A színvilága szinte tökéletes, a nyugodt képet a beépített tápegység sem hozta zavarba. Ugyanakkor a gyors játékot kedvelők nem fogják szívükbe zárni a modellt, mert a pixelek elmosódása zavaró.

Ami tetszett:

  • Gyönyörű színvilág

  • Színsemleges, telt szürkék

  • Ismeri az sRGB-t

  • Elegáns

Ami nem tetszett:

  • A fekete fullscreen kép világos és foltos volt

  • FPS játékokra nem ajánlott

  • A gyártó nem mellékel DVI-kábelt

Értékelés: ajánlott

A ViewSonic VG910s TFT monitort az RRC Hungary Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

MLaca

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés