Hirdetés

VIA KT880 - lehet egy csatornával több?

Bevezető

A VIA éveken keresztül az AMD K7 platform vezető chipsetszállítója volt, a cég nagysikerű lapkakészleteivel – KT133A, KT266A és KT333 – lefektette az AMD Athlon és Duron processzorra épülő számítógépek alapköveit. A SiS és NVIDIA hosszú ideig csak kis szeletet tudott kihasítani magának e piacon: a K7-es processzorra épülő rendszerek legnagyobb részét VIA chipsetekkel szerelték világszerte mind a gyártók, mind az otthoni felhasználók. Az nForce2 megjelenésével azonban ez a hagyomány megtört, hiszen az NVIDIA olyan teljesítménnyel és szolgáltatásokkal rendelkező chipsetet alkotott, mellyel a VIA sokáig nem volt képes felvenni a versenyt. A VIA KT600 ugyan már képes volt Serial ATA perifériák kezelésére és több USB-porttal boldogult, mint az nForce2, teljesítménye nem volt meggyőző. A VIA ezért továbbra is gőzerővel dolgozott egy újabb K7-es lapkakészlet fejlesztésén, mely jelentős késést követően – papíron – végül idén februárban jelent meg KT880 néven.

Olvasóinkban joggal merülhet fel a kérdés, hogy a VIA miért is erőlteti még ezt a platformot? A cég chipkészletei az Athlon 64-es rendszerekben meggyőzően teljesítenek, és funkcióik sem szegényesebbek, mint a konkurens megoldásokéi. A Pentium 4 processzorokhoz kiadott PT800-at és PT880-at is sikerült úgy megtervezni, hogy reális alternatívát nyújtsanak az Intel chipkészletekkel szemben. Mindennek tükrében vajon miért fontos még a VIA számára a már elavulófélben lévő K7 platform? A nyilvánvaló presztízs okok mellett nem elhanyagolható tény, hogy az athlonos és duronos gépek még ma is jól fogynak. Ráadásul mivel a K7 processzorok árai az utóbbi időben sosem látott mélységekbe zuhantak, így költséghatékony megoldás most egy Athlon XP rendszerbe beruházni, hiszen ennél jobb ár-teljesítmény mutatóval rendelkező platform nem létezik. Életképességének ékes bizonyítéka, hogy a ma bejelentett Sempron processzorok egy része továbbra is a Socket 462-es foglalatot használja. Így azok számára, akik nem vágynak a PCI-Express és a DDR2 jelen pillanatban megkérdőjelezhető szükségességére, jó választás lehet egy K7-es rendszer.

Gyors tesztünkben arra keressük a választ, hogy a KT880-nal sikerült-e teljesítményben is beérnie a VIA-nak a lassan már kétéves nForce2-t.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés