Hirdetés

Vág az esze: Victorinox Swissmemory

Kinyílik a bicska..

A "svájci bicska" olyan fogalom, amelyet előszeretettel társítanak minden olyan dologhoz, ami a saját hatáskörét túllépve több funkciót is képes ellátni. A számítástechnikában sem ismeretlen ez a szóhasználat: előszeretettel alkalmazzák pl. notebookokra, a modern kor digitális mindentudóira, hiszen azok bárhol, bármikor bevethetőek. Ebben az esetben a utalás csupán képletes (egy normál méretű notebookban böllérkésnyi penge is elférne), de a fíling hiányához az is hozzájárul, hogy a "Swiss made" helyett a "Made in Taiwan" felirattal szembesülünk, ahol - szerkesztőségünk álláspontját nem tükröző, rossz nyelvek szerint - igen alacsony a jól fizetett minőségellenőrök népességre vetített aránya.

Korábbi hírünkben már beszámoltunk róla, hogy a "bicskakultusz" atyja - a Victorinox - a Swissbittel karöltve kíván egy tisztán hazai termékkel a felhasználók zsebébe lopakodni. Az akkor sokak által sznob játéknak tartott eszközzel néhány napja mi is találkoztunk a SVED Rt. jóvoltából. Ha már bicskáról beszélünk, vágjunk is bele..!

A Swissmemory kétféle verzióban érhető el: a "travel-safe" kivitel egy világítani képes, minden izgalomtól megfosztott pen drive. Nem tartalmaz sem szúró, sem vágó eszközt, ezért egy esetleges repülőút alatt frissítők sokaságát nyerhetjük meg azzal a fogadással, hogy a fedélzeten egyedül nekünk van Victorinox termék a zsebünkbe rejtve. A kialakult pánikhangulatot tovább fokozhatjuk, ha a lefogásunkra siető stewardesseknek a beépített lámpával a szemébe is világítunk. Szerencsére mi nem ezt, hanem a komolyabb, a "bővített változatot" vehettük szemügyre.

Az USB 2.0-ás "pen drive" 64 és 128 MB kapacitással válaszható a Swissmemory-hoz. Ez nem sok, de esetünkben többszörösen érvényesül a "nem a méret a lényeg" igazsága. Az alant felsorolt funkciók bőségesen kárpótolnak a korlátozott tárhelyért. Az USB-s rész leszerelhető, amivel lehetővé válik a kések vízzel való tisztítása vagy az upgrade-elés. Hardveres írásvédelemre nincs lehetőség, de a mellékelt SecureLOCK szoftverrel (jelszóval) megvédhetjük adatainkat az illetéktelenektől. A szoftvert nem külön CD-n, hanem magán az USB kulcson találjuk, ám véletlen törlés esetén az a termék weboldaláról is letölthető.

A kés pengéjének felhasználási lehetősége a méretéből adódóan erősen korlátozott, de 8 cm alatti hossza miatt legálisan (is) magunknál hordhatjuk. Nehéz elképzelni, hogy bárki étkezési célokra használja, mert élesség ide vagy oda, az előre szelet párizsinál nehezebb feladatot nem érdemes rábízni. A vágószerszám jelenléte a hagyomány miatt kötelező, de praktikusan is felhasználható. A frissen hazacipelt kartondobozoknak (monitor, ház) mostantól nem kell vandál módon nekiesni, a ragasztócsík esztétikus elmetszésével kifinomult úriember módjára foszthatjuk meg újdonsült szerzeményeinket a csomagolóanyagtól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Good RAM, Good Drive

    Már Magyarországon is kaphatóak a lengyel Wilk Elektronik DDR memóriamoduljai és USB-s pendrive-jai.

Előzmények

Hirdetés