Vág az esze: Victorinox Swissmemory

Kinyílik a bicska..

A "svájci bicska" olyan fogalom, amelyet előszeretettel társítanak minden olyan dologhoz, ami a saját hatáskörét túllépve több funkciót is képes ellátni. A számítástechnikában sem ismeretlen ez a szóhasználat: előszeretettel alkalmazzák pl. notebookokra, a modern kor digitális mindentudóira, hiszen azok bárhol, bármikor bevethetőek. Ebben az esetben a utalás csupán képletes (egy normál méretű notebookban böllérkésnyi penge is elférne), de a fíling hiányához az is hozzájárul, hogy a "Swiss made" helyett a "Made in Taiwan" felirattal szembesülünk, ahol - szerkesztőségünk álláspontját nem tükröző, rossz nyelvek szerint - igen alacsony a jól fizetett minőségellenőrök népességre vetített aránya.

Korábbi hírünkben már beszámoltunk róla, hogy a "bicskakultusz" atyja - a Victorinox - a Swissbittel karöltve kíván egy tisztán hazai termékkel a felhasználók zsebébe lopakodni. Az akkor sokak által sznob játéknak tartott eszközzel néhány napja mi is találkoztunk a SVED Rt. jóvoltából. Ha már bicskáról beszélünk, vágjunk is bele..!

A Swissmemory kétféle verzióban érhető el: a "travel-safe" kivitel egy világítani képes, minden izgalomtól megfosztott pen drive. Nem tartalmaz sem szúró, sem vágó eszközt, ezért egy esetleges repülőút alatt frissítők sokaságát nyerhetjük meg azzal a fogadással, hogy a fedélzeten egyedül nekünk van Victorinox termék a zsebünkbe rejtve. A kialakult pánikhangulatot tovább fokozhatjuk, ha a lefogásunkra siető stewardesseknek a beépített lámpával a szemébe is világítunk. Szerencsére mi nem ezt, hanem a komolyabb, a "bővített változatot" vehettük szemügyre.

Hirdetés

Az USB 2.0-ás "pen drive" 64 és 128 MB kapacitással válaszható a Swissmemory-hoz. Ez nem sok, de esetünkben többszörösen érvényesül a "nem a méret a lényeg" igazsága. Az alant felsorolt funkciók bőségesen kárpótolnak a korlátozott tárhelyért. Az USB-s rész leszerelhető, amivel lehetővé válik a kések vízzel való tisztítása vagy az upgrade-elés. Hardveres írásvédelemre nincs lehetőség, de a mellékelt SecureLOCK szoftverrel (jelszóval) megvédhetjük adatainkat az illetéktelenektől. A szoftvert nem külön CD-n, hanem magán az USB kulcson találjuk, ám véletlen törlés esetén az a termék weboldaláról is letölthető.

A kés pengéjének felhasználási lehetősége a méretéből adódóan erősen korlátozott, de 8 cm alatti hossza miatt legálisan (is) magunknál hordhatjuk. Nehéz elképzelni, hogy bárki étkezési célokra használja, mert élesség ide vagy oda, az előre szelet párizsinál nehezebb feladatot nem érdemes rábízni. A vágószerszám jelenléte a hagyomány miatt kötelező, de praktikusan is felhasználható. A frissen hazacipelt kartondobozoknak (monitor, ház) mostantól nem kell vandál módon nekiesni, a ragasztócsík esztétikus elmetszésével kifinomult úriember módjára foszthatjuk meg újdonsült szerzeményeinket a csomagolóanyagtól.

..a kezünkben

Vizsgálódásunk következő állomása a körömreszelő, melynek végén felfedeztünk egy picike csavarhúzót is, ami jól használható, ha nem szakadásig húzott csavarokat akarunk vele meglazítani. A reszelő a manikűrön kívül egyéb lehetőségeket is rejt, hardcore házmodderek még a verseny előtti utolsó pillanatokban is eldolgozhatnak vele kisebb anyaghibákat..

A kötelező felszerelések listája az ollóval folytatódik, ami rugós kialakítása miatt fél kézzel is könnyen kezelhető. Megfelelő adottságokkal rendelkező úriemberek körszakálluk igazgatására is használhatják. Számlakivonatok felnyitásánál elegánsabban alkalmazható, mintha egyszerűen csak kést rántanánk.

Egy apró műanyag fül tologatásával elrejthető vagy elővarázsolható - a már tényleg csak végszükség esetén alkalmazandó - golyóstoll. A bicska formája miatt kényelmetlen az írás; cserébe ez az instant toll sötétben is alkalmazható, a Victorinox logó lenyomására ugyanis piros led világítja meg az írásra szánt felületet.

Konklúzió

A Swissmemory - ellentétben a korábbi Victorinox termékekkel - már egy másik, városlakó nemzedéknek készült. Ezt sugallja mérete és a felsorakoztatott funkciók is. Nem olcsó, bruttó 18.000 Ft-os árából vehetünk még több funkciót rejtő svájci bicskát, ergonómikusabb tollat, nagyobb kapacitású pen drive-ot és kulcslyukvilágító lámpát. De azokkal egy csapásra tele lennének a zsebeink, valamelyiket előbb vagy utóbb elvesztenénk, vagy pont a kritikus pillanatban hiányoznának. Arról nem is beszélve, hogy a Swissmemory-val a haverok előtt is villanthatunk.

Pozitívumok:

  • innovatív megoldások
  • sok hasznos funkció
  • eredeti svájci minőség

Negatívumok:

  • nincs sörnyitó
  • drága

Értékelés: ajánlott

BobMaster

A Swissmemory-t a SVED Rt-től kaptuk. Köszönjük!

Hirdetés

Azóta történt

  • Good RAM, Good Drive

    Már Magyarországon is kaphatóak a lengyel Wilk Elektronik DDR memóriamoduljai és USB-s pendrive-jai.

Előzmények

Hirdetés