Hirdetés

Újdonságok a fagyban

Intel alaplapok, AMD processzorokA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Érdekes, hogy a megszokotthoz képest ellentétesen alakul az Intel új, grafikus magot tartalmazó processzoraihoz való alaplapok megjelenése. Rendszerint először ATX méretű modellek érkeznek, majd fokozatosan befutnak a kisebb, microATX verziók. Eddig viszont csak az ASRock kínálatában találtunk teljes méretű lapot. A szerényebb H55DE3 még az első hullámmal érkezett, most pedig a legkomolyabb H55 Prót köszönthetjük a hazai piacon. Annak ellenére, hogy jól felszerelték, vételára 28 000 forint alatt van. Kapunk rajta 8+2 fázisos áramellátó rendszert, minden kondenzátora szilárdelektrolitos és Japánból származik, DDR3 memóriafoglalatait pedig a DDR3-2600-as tempóhoz is előkészítették. Két hosszú PCI Express aljzata van, melyek 16-4 sávos elosztásban két megfelelő Radeont tudnak hajtani CrossFire-ben. Integrált GPU-s Core i processzorok használatakor működnek a hátsó monitorkimenetei (D-Sub, DVI, HDMI). Említést érdemel még az USB-vel kombinált eSATA csatlakozó, a FireWire aljzat, illetve a VIA VT2020 hangkodek. A tuningosok az alaplapra telepített kezelőgomboknak (bekapcsoló, reset, BIOS reset) és a sokféle segédprogramnak örülnek majd.

Az Asus is prezentált egy érdekes alaplapot ebben a kategóriában. A P7Q57-M DO az első Intel Q57 chipkészlettel felszerelt modell a hazai piacon. Ennek fő érdekessége a sokrétű diagnosztikai és távoli menedzselési lehetőséget kínáló Intel vPro technológia, melynek előnyeit főként vállalati környezetben használhatjuk ki. Felszereltségét tekintve szolid alapmodellnek nevezhető ez a microATX méretű példány. Négy memóriafoglalata, egy hosszú és egy rövid Express, valamint két hagyományos PCI aljzata van. Merevlemezből hat SATA csatolósat köthetünk rá, hátlapján csak temérdek USB és monitorkimenet sorakozik. Hiába keresnénk ott az eSATA és FireWire aljzatot, sőt a hangrendszernek is csak három csatlakozója van. Találunk viszont a D-Sub, DVI és HDMI mellett egy soros portot. Az elsősorban vállalati szférába szánt Asus P7Q57-M DO nem éppen olcsó, vételára meghaladja a 32 000 forintot.

Befutott az Intel második H55-ös alaplapja is. A DH55HC szintén teljes ATX méretű, bár a bővítést kissé vitatni lehet. Árban és tudásban ugyanis pontosan megegyezik a DH55TC-vel, csak nyomtatott áramkörét húzták szélesebbre, és a kialakult helyre odacsaptak még két PCI csatolót. Tehát kaptunk egy alapmodellt eSATA, második hosszú PCI Express aljzat és mindenféle tuning nélkül, a korábban említett ASRocknál két ezressel olcsóbban.

Ezen a héten az AMD két processzorral kedveskedett a vásárlóknak. A négymagos Athlon II X4 635 2,90 GHz-es órajelével picivel gyorsabb, 33 000 forint körüli árával viszont ennél nagyobb mértékben drágább a korábbi Athlon II X4 630-nál. A maga 27 000 forintos árával szerintünk a Phenom II X2 555 Black Edition nemcsak olcsóbb, hanem sokkal érdekesebb processzor. Magasabb, 3,20 GHz-es órajelen jár, így kevés alkalmazás futtatásakor gyorsabb lehet a négymagosnál, és ebben harmadszintű gyorsítótár is segíti. Továbbá Black Edition lévén nincs szorzózára. Ráadásként pedig benne van a négymagossá alakíthatóság lehetősége, de erre nem szabad mérget venni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés