Hirdetés

Tápegységek a hazai piacon

Alaplapok

Minden befagyott! Átmenetileg elfogytak az újdonságok, alig változnak az árak. Könnyű lesz a következő hétre várható érdekességeket összefoglalni. Hogy mégis legyen miről olvasni, összegyűjtöttük a hazai piacon fellelhető tápokat egy jó nagy csokorba.

Hirdetés

Alaplap

A múlt heti microATX-es lapok sem tartoztak az általános megoldások közé, de az ASRock K8 Upgrade-760GX túltesz mindenen. Nem pusztán egy egyszerű alaplapról van szó, hanem egy alaplapról és egy bővítőkártyáról. A deszkán SiS 760GX (integrált VGA-s) északi és SiS 964 déli híd üzemel, melyek Athlon 64 processzorokat tudnak kezelni akár 1000 MHz-es HyperTransporttal. A csavar a processzorfoglalatban van: az alaplapra 754 lábú, egycsatornás memóriavezérlővel ellátott 64 bites Athlonok fogadására képes aljzat került, de egy AGP-foglalathoz hasonlóba illeszkedő kártyával már a Socket 939-be illeszkedő processzorokat is befogadja. A kétcsatornás memóriavezérlő miatt a bővítőkártyára kerültek memóriafoglalatok is. A megoldás szemmel láthatólag kevéssé átgondolt, inkább érdekességszámba megy, hiszen a bővítőkártya beszerelésekor nagyon kevés hely jut a videokártyának. A CPU és a GPU egymásnak feszíti a hátát, és forró hangulatot kelt. Az alaplap többi paramétere megegyezik az olcsóbb Athlon 64-esekével, ami igazán érdekessé teheti a különlegességeket gyűjtők számára, az a kedvező, 13 000 forintos vételára.


ASRock K8 Upgrade-760GX – forrás: Overclock Zone

Az Intel processzorokat kedvelőknek sem kell aggódniuk; ugyan nem átalakítóval, de nekik sem kell lemondaniuk a kétféle Pentium 4 foglalatról. Az ASRock P4 Combo kapott Socket 478 és 775 foglalatot is. Sajnos a 13 000 forintos árcédula megőrzése végett csak egycsatornás memóriakezelővel szerelt Intel 848P északi híd és mellé ICH5 déli jutott a lapra. A kiszerelés többi része itt is hasonlít az olcsó P4-es alaplapokéhoz: két SATA-csatlakozó, két IDE-csatorna, 10/100 megabites integrált hálókártya, olcsó hatcsatornás audiorendszer.


ASRock P4 Combo – forrás: OC Workbench

A processzorok piacán szinte semmi mozgás, a Socket 939-es Athlon 64-ek egy picivel olcsóbbak lettek, de érdekes módon mind a Sempronok, mind a Celeronok tartják az árukat. A múlt héten bemutattuk a kis fogyasztású mobil Intel processzorok fogadására képes AOpen i855GMm-LFS alaplapot, ám a belevaló CPU-k árával adósak maradtunk. A mobil Celeronok, melyek 90 nm-es technológiával készülnek, 512 kB másodszintű gyorsítótáruk van, és 400 MHz-es quad pumped busszal üzemelnek, már 30 000 forint alatt elérhetőek. Az 1,3 GHz-es verzió 26 000 Ft, az 1,4 GHz-es 30 000 Ft. A teljes értékű Pentium M-ek jóval drágábbak. Az 1,6 GHz-es, egy megabájt L2 gyorsítótárral, de még régebbi gyártástechnológiával 50 000 Ft. A legmodernebb, 90 nm-es modellek 2 MB L2-cache-sel már több mint hatvanezer forintot kóstálnak. Az 1,7 GHz-es modell 61 750 Ft, az 1,8 GHz-es 69 500 Ft, nem olcsó mulatság.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés