Hirdetés

Sapphire ULTIMATE HD 7750: csend a lelke

Hirdetés

Az ULTIMATE HD 7750

Meglehetősen régen volt már annak az ideje, hogy szerkesztőségünkben passzív hűtésű videokártya vendégeskedhetett. Természetesen ez korántsem jelenti azt, hogy a gyártók manapság már hanyagolnák ezt a fajta hűtési megoldást – ezt a közelmúltban felbukkanó Sapphire ULTIMATE HD 7750 megjelenése is alátámasztja. A legkisebb GCN mikroarchitektúrás Radeon HD 7750 képességeit a közelmúltban már kiveséztük, így jelen cikkünkben kizárólag az ULTIMATE HD 7750 egyedi kialakításból adódó lehetséges különbségekre próbálunk fókuszálni.


Enjoy the Silence... [+]

A kártya egy kisebb dobozban érkezik, mely a telepítő CD-n, valamint a leírásokon kívül még egy DVI->VGA adaptert és egy 1,8 méteres HDMI kábelt is rejt magában.


[+]

A VGA mindössze 55 wattos TDP-je ellenére meglehetősen méretes bordát kapott.


[+]

A lamellákon egy matrica hívja fel figyelmünket az üzem közbeni és utáni forró felületre.


[+]

A matricán felül még egy Sapphire felirattal büszkélkedő díszítőelem is helyet kapott a hűtésen, mely szerencsére két kisebb csavar eltávolítása után könnyedén leszedhető. Apróság ugyan, de egy szabvány ATX-es álló ház esetében a felirat fejjel lefelé van, ami szerintünk kisebb baki a gyártó részéről.


[+]

A termetes hűtés négy szekcióból áll össze.


[+]

Ezeket a részeket összesen négy heatpipe kapcsolja össze a rézbetétes talpazattal.

A Sapphire alternatív hűtési megoldása okán a kártya mérete is megnőtt, így az a leghosszabb pontján 18,5 centiméter. Szintén ennek köszönhető, hogy a referenciához képest az ULTIMATE HD 7750 plusz egy kártyahelyet kíván meg magának.

Csatlakozók tekintetében az ULTIMATE HD 7750 teljesen megegyezik a referenciával, ami egészen pontosan egy dual-link DVI-I portot jelent, amelyet egy 3 GHz-es HDMI 1.4a és egy DisplayPort 1.2 HBR2 aljzat követ. Az új verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével a kártya egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású megjelenítőket. A 3 GHz-es HDMI továbbá lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban. Emellett szintén említésre érdemes, hogy a kártyán a sztereó 3D már DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzőkkel is működik hárommonitoros Eyefinity módban. Egy megfelelő, DisplayPortra köthető hub segítségével a HD 7750-re összesen akár hat megjelenítőt is csatlakoztathatunk, hála az Eyefinity 2.0-s verziójának.


[+]

Végül vessünk egy pillantást a NYÁK-ra! A referencia HD 7750-nel összevetve láthatjuk, hogy ez a megoldás is az AMD terveire alapoz. Talán a legszembetűnőbb eltérés a nyomtatott áramkör színében található. Kisebb figyelmesség, hogy a tápellátásért felelős FET-ek és a GDDR5-ös chipek is kisebb bordákat kaptak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés