Sapphire RX 6800XT Nitro+: tuning a csúcson

A Sapphire mindent beleadott ebbe a kártyába: extra hűtés, plusz világítás és egész komoly gyári túlhajtás.

Bevezető

Az AMD tavaly októberben bemutatkozott RDNA 2 architektúrája három szereplővel van jelen a piacon: a felsőkategóriában az RX 6800-as, a csúcskategóriában az RX 6800 XT, az „ilyet is tudunk” nevű, melldöngető kategóriában pedig az RX 6900 GPU formájában került a boltokba. Ezek közül az elsőt már teszteltük; az AMD referenciakártyájával végzett méréseink alapján az AMD abszolút ütőképes alternatívával jelent meg a piacon, legfeljebb az árak és az aktuális készletek alakulása az, ami befolyásolhatja ezt.

Hirdetés

Ha csak a teljesítményt nézzük, akkor az alap RX 6800 fő ellenfele jelenleg a GeForce RTX 3070 és RTX 3080 lehet, de azok szívéhez is próbál szólni, akik az előző generációs csúcskártya, az RTX 2080 Ti lecserélésében gondolkodnak. Sebességben éppen ez utóbbihoz áll a legközelebb, és ugyan az RTX 3080-nál lassabb, de ár/értékben erősebb nála. Az RTX 3070-nel vívott küzdelemben azonban éppen, hogy fordított a helyzet: itt az NVIDIA dicsekedhet a jobb ár/értékkel, sebességben viszont alulmarad az AMD versenyzőjével szemben.


[+]

Az RX 6800 tehát egy jól sikerült processzor, de a csúcskategóriában nem versenyezhet: ez az RX 6800 XT feladata, mely – ellentétben a Ryzen XT sorozat más tagjaival – nem egyszerűen órajelben erősebb, hanem több aktív számolóegységet, textúrázót és egyéb komponenst is tartalmaz. Ahol nincs változás (sőt, még a 3090-es magasságokba szánt RX 6900 esetében sincs eltérés), az a memória: 256 bites buszon 16 GHz-es effektív órajelű GDDR6 RAM-mal kommunikál a GPU, így összességében 512 GB/s áll rendelkezésre.

A kártya, illetve általánosságban az RDNA 2 architektúra felépítését részletesen is elemeztük már az RX 6800 tesztjében, így ezt most nem ismételjük meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés