Hirdetés

Ívelt Samsung top tévé a tesztpadon

Hangzás, 3D, DTV

A megszokottnál erősebb hangrendszer

A tévébe az átlagosnál jóval komolyabb, négy darab 10 wattos hangsugárzóból és két 10 wattos mélynyomóból álló hangrendszert építettek. Ezek után már nem is okozott meglepetést, hogy jóval erőteljesebben szólal meg, mint legtöbb vetélytársa. A hangzás dinamikusabb a megszokottnál, a basszusok is jobban megdörrennek, de csodákat azért még ez a tv sem képes produkálni. A sztereó hangteret el lehet felejteni, éppúgy, mint a térhatású hangzást, hiába kecsegtet ezzel a Virtual Surround funkció. Mindent összevetve: egy külső, direkt e célra szánt hangprojektorral, hangállvánnyal vagy házimoziszettel nem veheti fel a versenyt.

Hanghibák egyáltalán nem jelentkeztek, tehát nem kattogott, nem csörgött, a statikus zörejektől is megkímélt, illetve a készülékház sem produkált zavaró zörgéseket. A beszédhang-kiemelés aktiválható, és a digitális audiokimenet használata esetén a hang késleltetése is állítgatható egy 250 fokozatú skálán. Az Automatikus hangerő funkció bekapcsolásával elkerülhető, hogy csatorna- vagy bemenetváltáskor óriási legyen a hangerőkülönbség. Természetesen az előre programozott hangprofilok sem hiányoznak, amelyek már nevükkel (Normál, Zene, Film, Tiszta hang, Hangosított) jelzik, hogy milyen jellegű tartalmakhoz ajánlják ezeket. Amennyiben valaki egyikkel sem elégedett, akkor a saját igényeihez szabhatja a magas, közép és mély hangok arányát.

Hirdetés

DTV

Az integrált tunereknek köszönhetően a digitális kábeles vagy földfelszíni adások vételéhez nincs szükség semmilyen külső eszközre, set-top boxra például. A jelfeldolgozás jól működik, egy egyszerű, kisteljesítményű beltéri antennával is gond nélkül képes volt együttműködni. A kép nem csúszott szét, nem lett pixeles, és a hang sem tűnt el.

Az Elektronikus Progammagazin jól használható, hiszen a bal felső sarokban folyamatosan nyomon követhető az épp nézett tévéadás és egy rövid tartalmi leírás is elolvasható róla. Egy időben hét csatorna mintegy kétórányi műsorának jut hely a képernyőn, és akár egy hétre előre is átböngészhető a kínálat. Itt állítható be a felvétel időzítése, és bekapcsolható az értesítés is, azaz megparancsolható a tévének, hogy jelezze, ha egy kívánt program kezdődik.

3D

A tv a Samsungtól már megszokott módon az aktív shutteres képalkotási eljárást használja a térhatású tartalmak megjelenítéséhez. Amennyiben 3D jelet észlel, automatikusan a megfelelő módba kapcsolja magát, de ez manuálisan is beállítható, ha valamiért nem menne a dolog.

A 3D perspektíva tízfokozatú skálán állítható, és ha a jobb szembe a balba szánt képinformáció kerülne (illetve fordítva), akkor ezt is lehet orvosolni. Természetesen működik a 2D->3D konverzió is, ilyenkor a térhatás mélysége, intenzitása szabályozható. Azért azt fontos megjegyezni, hogy ezzel azért a kép minősége nem lesz olyan, mintha egy, már eredetileg is 3D kamerákkal rögzített felvételt nézne az ember, hiszen előfordulhatnak kisebb akadozások és szellemképesedés. Ettől "rendes" 3D anyagok esetén nem kell tartani, kivéve, ha nagy sebességgel változik a képtartalom, gyors mozgások esetén ugyanis bele-bele lehet futni kisebb hibákba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés