Hirdetés

Ívelt Samsung top tévé a tesztpadon

Kezelés

Okos tévé

Hirdetés

Bár a Samsung már bemutatta a teljesen új alapokra helyezett, Tizen-alapú smart rendszerét, ezen a készüléken jelenleg még a régi okostévés megoldás fut. 2015 tavaszán azonban egy új One Connect Box megvásárlásával mód nyílik a frissítésre. A jelenlegi rendszer egyik fő jellemzője hogy a legfontosabbnak vélt szolgáltatások, tehát a különféle netes tartalmak, illetve a médiaállományok, videók (ezek között szintén akadnak online anyagok, tehát van némi átfedés) egy külön, saját grafikus kezelőfelülettel ellátott ablakba kerültek. Markáns változás a korábbi verziókhoz képest, hogy a közösségi tartalmakat, illetve az ismerőseink online tevékenységével kapcsolatos információkat tartalmazó képernyőt kiiktatták, valószínűleg azért, mert nem sokan használták, így csak a helyet foglalta.

A kezelőfelület látványos, és ami még fontosabb, meglehetősen felhasználóbarát. Az alkalmazott tipográfiai elemek, a képek, ikonok, feliratok nagyok, még egy laikus is azonnal átlátja az egészet. Az egészen látszik, hogy azoknak próbáltak kedvezni vele elsősorban, akik eddig nem merték beleásni magukat a smart rendszerbe vagy nem boldogultak annak használatával.

A kép-, hang-, hálózati- és egyéb rendszerbeállítások menedzseléséhez megtartották az évek óta változatlan, nem kifejezetten szép, de cserébe kényelmesen használható, régivágású menürendszert. Látszik, hogy kialakítása során nagy szerepet szántak a józan paraszti észnek, így nagyjából minden ott van, ahol lennie kell. A struktúra kellően sekély, ráadásul használatát az egyes opciók, paraméterek melletti, olykor színes illusztrációkkal tarkított, rövid leíró magyarázatok is segítik. Akinek ez nem elég, az még mindig fellapozhatja az e-Manualt, azaz a beépített kislexikont, ahol részletesebben kivesézik az egyes funkciókat.

Vezérlőeszközök

A hagyományos távirányító egy teljesen szimpla darab, nyomaiban sem idézi a vállalat 4-5 évvel ezelőtti dizájnfantáziáit. Ezzel mondjuk nincs is semmi gond, hiszen a funkciógombok száma megfelelő, a fogása kényelmes, a szálcsiszolt felületen pedig a szennyeződések, ujjlenyomatok nem látszódnak meg annyira, mint a fényes fekete színezésen. A háttérvilágítást lespórolták róla, de sajnos ez ma teljesen általános még a csúcstévék távvezérlőinél is.

A második számú, kiegészítő távirányító egyrészt jóval dizájnosabb, másrészt viszont csak néhány gomb kapott rajta helyet, amelyekkel a legfontosabb fukciók érhetőek el közvetlenül. Cserébe viszont ellátták mikrofonnal, ami a hangalapú vezérléshez, kereséshez szükséges, illetve van benne G szenzor is, aminek köszönhetően úgy használható, mint a Nintendo Wii kontrollere vagy az LG-féle Magic Remote, azaz képes az egér kiváltására, amihez a felhasználónak csak a távirányítót kell mozgatnia, és a kurzor oda ugrik, ahova a képernyőn mutat.

Ez nagyon jól, kényelmesen használható szolgáltatás, de ha valakinek nem lenne elég, akkor USB porton keresztül csatlakoztathat a tévéhez egeret és billentyűzetet is, emellett egy ingyenesen letölthető alkalmazásnak köszönhetően iOS- vagy Android-alapú mobil eszközzel is kiváltható a távirányító. Nem rossz ez az app, de korántsem olyan konfortos a használata, mintha az ember a "rendes" távvezérlőt nyomkodná, bár tény és való, hogy a virtuális billentyűzet olykor, például weboldalak címének beírásánál igen jól jön.

A beépített kamerának köszönhetően kézmozdulatokkal is vezérelhető a tv – legalábbis papíron. A kéz enyhe, de állandó mocorgása miatt ugyanis állandóan ide-oda ugrál a kurzor, sokszor nem érzékeli a klikkelést, és nem utolsósorban piszok fárasztó az egész. Öt perc mutogatás után az ember megtanulja tisztelni a karmestereket, és egész más szemmel néz már rájuk.

Elvileg működik a hangalapú vezérlés is, ám ahatékonysága hagy maga után kívánnivalót. A parancsszavak ugyan kilistázhatóak, de a tv sokszor egyáltalán nem értette meg, amit mondtunk neki. Ráadásul még egy szimpla hangerőnövelés is sokkal lassabb, mintha az ember a megfelelő gombokat nyomkodná a távirányítón, de mondjuk egy bemenetváltásról ne is beszéljünk. A netes keresés sem működik túl jól, hiszen nagyjából csak az esetek 20-30 százalékában találta el a kimondott szót, pedig még arra is odafigyeltünk, hogy ne legyen túl nehéz a feladat (soccer, crash, house, track, picture, mirror, car, flower, blue, money, gold voltak a kulcsszavak)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés