Hirdetés

Ívelt Samsung top tévé a tesztpadon

Hirdetés

Képminőség

Csúcsmodell ide vagy oda, képminőség terén azért akadnak hiányosságai. Minden bizonnyal az ívelt kialakításra vezethető vissza a háttérvilágítás egyenetlensége, mindenesetre a felhők, foltok látványosan jelentkeznek. Ráadásul a sarkoknál erőteljesen átszűrődik a háttérvilágítás, ami szintén nem válik a tévé dicséretére. A betekintési szög a hajlítás miatt kisebb, mint amit a hagyományos lapos tévéknél megszokhattunk, magyarul korábban kezdenek fakulni, torzulni a színek.

Utánhúzás nem jelentkezett, viszont némi akadozás elő-előfordult, amikor kisméretű objektumok mozogtak nagy sebességgel a képernyőn. Ezen ráadásul még a Motion Plus nevű interpolációs technológia aktiválásával sem lehet hatékonyan segíteni. Ezzel a funkcióval egyébként érdemes óvatosan bánni, hiszen túlságosan agresszívre állítva szappanoperaszerűvé válik a végeredmény.

Zajosodás egyáltalán nem jelentkezett, így a zajcsökkentés opciót nem is nagyon kellett abajgatni. A Smart LED funkciót viszont egyáltalán nem szabad bekapcsolni, hiszen a maximális kontraszt elérése érdekében a képernyő egyes területeinek fényerejét az elektronika automatikusan módosítja, ami viszont enyhe villódzást eredményezett olykor. A Dinamikus kontraszt aktiválásával a kontrasztot állítgatja magától a készülék a célból, hogy a világos és sötét képrészletek ne térjenek el túlságosan egymástól. Ennek sincs sok értelme, hiszen ha a tartalom gyorsan váltakozik, akkor vibrálással járhat a használata.

Gyakorlatilag ugyanezt lehet elmondani a Fényerő mozgáshoz funkcióról is. Ez ugyanis a fényerőt állítgatja a képernyőn megjelenő mozgásnak megfelelően a minél alacsonyabb energiafogyasztás elérése érdekében. A Bőrszín tónus állításának lehetősége viszont hasznos lehet, és jól is működik. Ugyanis néha előfordul, hogy borvirágos vagy épp ellenkezőleg, hullasápadt arcok jelennek meg a képernyőn, de ezzel a szolgáltatással ez a probléma hatékonyan orvosolható. Ideálishoz közeli beállítások mellett 0,078 cd /m² fekete szintet mértünk, ami 1538:1 valós kontrasztarányt jelent.

A színvilág épkézláb beállítások mellett visszafogott, természetes, de ha valakinek az közelebb áll a szívéhez, akkor babrálhat úgy is a paraméterekkel, hogy túlságosan harsány, kicsit műanyag hatású tónusok uralják a kijelzőt. A 16:9 és a 4:3 mellett kiválasztható két nagyított képarányú profil is. Ezek a látássérültek számára hasznosak lehetnek, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor egyes részletek lelógnak a képernyőről. Az automata képkitöltés, azaz a Képernyőhöz igazítás az esetek 95 százalékában kitűnően végzi a dolgát, úgyhogy rá is lehet hagyni az egészet az elektronikára; ha valami nagy ritkán nem stimmel, akkor kell csak manuálisan beavatkozni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés