Hirdetés

Ívelt Samsung top tévé a tesztpadon

Hirdetés

Előzetes és ideális beállítások, UHD

A szokásoknak megfelelően e televízióba is négy előre programozott képprofil került, viszont a felhasználói fiókot kispórolták. Így ha valaki ki szeretné élni magát és elbabrálna az egyes paraméterekkel, funkciókkal, akkor ezek közül egyet bizony fel kell áldozni. Ha otthoni körülmények között használjuk a tévét, akkor a legjobban azzal járunk, ha a Kiemelt névre hallgatót likvidáljuk, ez ugyanis gyakorlatilag nézhetetlen az óriási fényerő és a túlságosan élénk színek miatt. A maradék három, tehát a Természetes, a Film és a Normál mindegyike többé-kevésbé jól használható. Az elsőt a túlszaturált színek és a már-már szinte természetellenesen kontrasztos kép jellemzi, a másik kettő azonban visszafogottabb. Ezek között a fő különbség a színhőmérsékletnél figyelhető meg, a Filmet a meleg árnyalatok határozzák meg, a Normál esetében pedig a hideg tónusok uralják a képernyőt.

Egy kalibrátorral, illetve a LaCie Blue Eye Pro névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Film, Kiemelt, Normál, Természetes. A kép jobb oldalán látható, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a delta E, ami egy olyan numerikus érték, amely két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához, vagyis annál jobb.


Most pedig jöjjenek a kalibrátor segítségével megtalált, ideálisnak tűnő beállítások!

Samsung UE65HU8500
Kontraszt 83
Háttérvilágítás 13
Fényerő 41
Szín 50
Élesség 38
Árnyalat (Z/P) Z50 - P50
Dinamikus kontraszt Ki
Fekete tónus Ki
Bőrszíntónus 0
Színköz Auto
Színtónus Meleg 2
Gamma 2
Fényerő mozgáshoz Ki
Dig. tiszta megjelenítés HD: Ki, SD: Alacsony
MPEG zajszűrés Ki
Motion Plus Ki/Tiszta
Smart LED Ki
Fehéregyensúly P-eltolás 3
Fehéregyensúly Z-eltolás -1
Fehéregyensúly K-eltolás -2
Fehéregyensúly P-nyereség 0
Fehéregyensúly Z-nyereség 0
Fehéregyensúly K-nyereség 0

UHD

A 3840x2160 képpont felbontású tévéadások hiányoznak, és a Blu-ray szövetség sem törte össze eddig magát, hogy előálljon egy működőképes szabvánnyal, így tehát UHD filmeket tartalmazó lemezek sincsenek, ráadásul nálunk az online 4K tartalomszolgáltatás sem érhető el legálisan. De azért ki lehet használni a tv óriási felbontásában rejlő lehetőségeket. A legegyszerűbb az ilyen-olyan úton-módon beszerzett videót egy USB-s adattárolóra másolni, azt bedugni a One Connect Boxba, és máris indulhat a filmnézés, hiszen a beépített médialejátszó támogatja a 4K tartalmak kezelését. A dolog egyelőre még nem tökéletes, mert a gyors mozgásoknál megfigyelhető finom akadozás.

Emellett egy viszonylag nagyteljesítményű számítógép segítségével is megjeleníthetőek az Ultra High Definition filmek, videók, hiszen a tv rendelkezik a 4K/60p jelek fogadására képes HDMI 2.0 porttal. Tehát csak ahhoz kell csatlakoztatni a számítógépet, és máris óriás képernyőn, óriás felbontás mellett nézhetőek a 4K tartalmak. Ez egyébként valóban hozzáadott értéket jelent. Sokan szkeptikusok még, de ha valaki lát egy szépen futó UHD videót egy normális tévén vagy projektoron kellő távolságból, azt nem  kell nagyon győzködni. Meg kell még említeni a felskálázást is, az elektronika ugyanis képes feljavítani az alacsonyabb felbontású anyagokat. Természetesen a végeredmény nem lesz olyan, mintha egy gyárilag is UHD videót nézne az ember, de azért a semminél ez is jobb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés