Hirdetés

Zajszűrést ígér a Philips PH805 fejhallgató – kipróbáltuk!

Beépített mikrofonnal ellátott, Bluetooth támogatású, extrákkal kecsegtető zárt fejhallgató járt nálunk.

Philips PH805

A Philips audió-videó részlegének elmúlt évtizede nem volt az a kimondott fáklyásmenet: 2011 környékén a holland anyacégnél az a döntés született, hogy a konszern átalakításának részeként meg kell szabadulni a szórakoztatóelektronikától. A tévés szekcióval nem volt gond, azért hamar bejelentkezett a hongkongi kijelzőgyártó, a TP Vision, és vitte a márkanevet, a szabadalmakat és a mérnöki gárdát is. Azonban az audióeszközöket is tartalmazó AV divízió már keményebb diónak bizonyult. Néhány évnyi hányattatás után végül az amerikai Gibson csoport vásárolta fel, ők azonban meglehetősen mostohán bántak a márkával.

Philips PH805
Philips PH805 [+]

Az amerikai cég a belső káoszból fakadó katasztrofális üzleti eredmények következtében csődöt jelentett, így a Philips AV részlege ismét szabaddá vált, és némi huzavonát követően a TP Vision végül ezt is megszerezte, így végre ismét egy kézbe kerültek a televíziók, asztali médialejátszók és audioberendezések (legalábbis a világ nagy részén, ugyanis Észak-Amerikában a tévés jogokat a Funai birtokolja). Ennek köszönhetően hosszú idő után születtek új Philips hangprojektorok, hangszórók és fejhallgatók is. Ez utóbbi csoportot erősíti a PH805 típusjelzésű, sokoldalú felhasználásra szánt modell, amely a mai trendeknek megfelelően Bluetooth támogatású, használható headsetként is, és ellátták az aktív zajszűrő technológiával is.

Konzervatív dizájn

Az elmúlt évtizedekhez hasonlóan manapság is rengeteg a különféle fogásokkal figyelemfelkeltővé varázsolt fejhallgató, de a Philips PH805 nem tartozik a bazári darabok közé, hiszen a dizájnerek a konzervatív irányvonal mellett tették le voksukat. Ennek köszönhetően bármikor, bármilyen környezetben hordható, az ember maximum egy csiricsáré gamer társaságból lóg ki visszafogottsága révén.


[+]

Az átlagos méretű (8 x 9 cm), ovális, olcsó műanyagból készült hangszóróházak a már megszokott módon fel-le tologathatóak a műanyag fejpánton, ennek következtében használhatják kisebb és nagyobb fejméretű emberek is. Emellett forgathatóak, sőt akár teljesen be is hajthatóak, aminek köszönhetően viszonylag egyszerűen hordozható az eszköz, például abban az igényes kivitelű tokban, amely a dobozában található meg egy 3,5 mm analóg audio-, valamint USB kábel, illetve egy repülőgépes adapter társaságában.


[+]

Tartalék fülpárnákat nem adnak mellé, pedig ezek tényleg hasznosak lettek volna. A bal oldali hangszóróházra építették az akkumulátor töltésére szolgáló micro USB csatolót, a jobb oldalin található a bekapcsológomb, amely a számok léptetésére is szolgál, illetve ide került az analóg audiocsatlakozó, a mikrofon, valamint a kontroll-lámpák.

Főbb paraméterek
Philips PH805 mikrofonos fejhallgató
Kialakítás zárt, over-ear
Hangszóró dinamikus, 40 mm
Frekvenciaátvitel 7–40 000 Hz
Impedancia 16 ohm
Érzékenység 90 dB
Kábel hossza 120 cm
Súly 278 gramm
Csatlakozó 3,5 mm jack
Bluetooth-támogatás Igen (A2DP, AVRCP, HFP, HSP, SBC profilok)
Tartozékok használati utasítás, 3,5 mm audiokábel, micro USB kábel, repülőgép adapter, hordtok
Extrák elforgatható hangszóróház, aktív zajszűrés, Bluetooth-támogatás, érintésérzékeny vezérlés, Ambient mód
Gyártó honlapja Philips
Termék honlapja Philips PH805
Fogyasztói ár 35 000 forint

Használat közben

Kényelem

A Philips PH805 kényelmesen simul a fejre, a pánt a súlyt egyenletesen osztja el, így órák után sem éreztük megterhelőnek, a nyakunk sem fáradt el, ami biztos annak is köszönhető, hogy súlya csak 278 gramm. A műbor borítású, puha fülpárnák megfelelően illeszkednek a bőrhöz, és csak közepesen hatékonyan szigetelik el a külvilág zajait, amelyek így azért beszűrődnek. Ám ez elméletben nem kellene, hogy problémát jelentsen, hiszen az aktív zajszűrés feladata pont ezek távol tartása.


[+]

A füles nagyjából fél óra alatt hajlamos befülledni, ami egy idő után kicsit kényelmetlenné válik, főleg melegben, úgyhogy néha be kell iktatni egy kis szellőztetést. Emiatt lett volna igazán jó, ha pakolnak mellé textilborítású cserepárnákat. Ennél is nagyobb baj, hogy a fülpárnák egyszerűen túl kicsik! Nekem nincs nagy fülem, de még így sem jutott elég hely a kagylóknak, enyhén nyomta őket a termék használat közben, és mindig pirosak voltak, miután levettem a fejemről fejhallgatót. A párna belső körében a két pont közti legnagyobb távolság 5,5 centiméter, ehhez képest a jól bevált HyperX fejhallgatómnál ugyanez az érték 7,7 centiméter.

Hirdetés

Bluetooth

A 120 centiméter hosszúságú, hagyományos jack dugóban végződő kábel eltávolítható, és így ha szükség van rá, akkor a vezeték cserélhető. Sajnos a szövetburkolatot lespórolták róla, és tapasztalataink szerint a vékony, műanyag madzag igen könnyen és gyorsan hajalmos összegubancolódni.

A fejhallgatóra emellett a Bluetooth 5.0 technológia révén vezeték nélküli úton is eljuttathatóak a különféle tartalmak. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy a párosítás pofonegyszerű, azonnal megtalálták egymást a kompatibilis eszközökkel és a párosítás is gond nélkül lezajlott. A kapcsolat stabil és hatótávolság körülbelül 10 méter, tehát ilyen messze távolodhatunk el a forrástól. A beépített lítiumpolimer akkumulátor a Bluetooth használata során nagyjából 30 órányi üzemidőt szavatol (kikapcsolt zajszűrés mellett), ami teljesen jó értéknek számít, és azt jelenti, hogy egy hosszabb tengerentúli utazást is végignyomhatunk vele töltés nélkül. Némi, mintegy fél másodperces késleltetés érzékelhető, ami filmeknél, videóknál és zenehallgatásnál nem gond, de játékoknál (legalábbis azoknál, ahol fontos az időzítés, például FPS-ek) már zavaró.

Mikrofon

A Philips PH805 olyan headset, amelynél – ellentétben legtöbb gamer rokonával – a mikrofont nem kell külön csatlakoztatni, hiszen az a készülékházon belül található. A mikrofon teljesen jól, mindenféle különösebb torzítás nélkül továbbítja a hangot, még akkor is, ha az ember ordibál, így (vezetékkel használva) akár játékhoz is remekül beválhat, amikor azért elő-előfordul, hogy a felfokozott hangulatban kiabálni kezdenek a résztvevők.

Aktív zajszűrés és Ambient mód

A fejhallgatót aktív zajszűrés technológiával is ellátták, aminek feladata, hogy a beépített mikrofon segítségével és ellenzaj kibocsátásával likvidálja a zavaró külső hangokat. A szolgáltatás azonban egyáltalán nem működik. Semmilyen hatással nem járt az ANC (Active Noise Cancellation) bekapcsolása, ugyanúgy lehetett hallani a mellettünk zúgó mosógépet vagy ha tévézett a közelben valaki. Ez bizony nagy csalódás.

Mint ahogyan az Ambient mód is az. Ez elméletileg arra szolgál, hogy a külső zajokat a mikrofon segítségével eljuttassa a fejhallgató hangszóróihoz. Ez akkor lehet hasznos, ha a felhasználó szeretné hallani a külvilágból érkező hangokat, de nem akarja levenni a fejéről a fülest, megszakítva ezzel a játékot, zenehallgatást, vagy csak egyszerűen hallgatózni akar. Nos, ez az Ambient mód sem működik. Bekapcsolása után ugyanis csak enyhe zúgást kezdünk hallani, de a külső zajokból pont ugyanannyit érzékelünk, mint korábban.

Kezelés

Ha a vezeték nélküli adatátvitelt használjuk, a kábelre nincs szükség, ezért értelemszerűen a kezelőpanelt nem a vezetéken helyezték el, hanem a jobb oldali készülékházon. Az Ambient mód és zajszűrés használatához először be kell kapcsolni a terméket, és ugyanezen kapcsoló segítségével léptethetünk a zenelejátszóban vagy a videómegosztókon előre-hátra a tartalmak között. Egész hamar meg lehet szokni, hol is találjuk ezt a gombot, viszont kár, hogy a számokba, videókba történő beletekerést nem teszi lehetővé.

A mai divatnak megfelelően itt is megjelent az érintésérzékeny technológia, hiszen a zajszűrés, illetve az Ambient mód be- és kikapcsolásához a jobb oldali hangszóróházat kell kopogtatni. Ha pedig felfelé, illetve lefelé simogatjuk, akkor növekszik és csökken a hangerő. Ez papíron lehet, hogy jól hangzik, de a hétköznapi használat során ez a módszer egy katasztrófa. Az egy dolog, hogy nem áll kézre, de ha csak hozzányúl az ember a fejhallgatóhoz (értelemszerűen a jobb oldali hangszóróházra gondolunk), hogy mondjuk megigazítsa a fején, akkor azonnal elkezd magyarázni a masina, hogy be/kikapcsolja az ANC-t, vagy váratlanul halkabb/hangosabb lesz minden. Egy szó mint száz, jobb lett volna, hogy ha a Philips mérnökei is maradnak a hagyományos gombokból, kapcsolókból vagy tárcsákból álló kezelőpanelnél. Lehet, hogy az nem olyan szép, nem olyan szexi, viszont ezerszer jobban használható.

Hangminőség és vélemény

Szerencsére ezúttal hanyagolták a mágikusan hangzó virtuális térhatású technológiákat, amelyek egyébként úgysem működnek soha a valóságban. Maradt a tradicionális sztereó hangtér ígérete, és a várakozásoknak megfelelően jól is működik a dolog: a hangok ugyanis onnan érkeznek ahonnan jönniük kell. Kipróbáltuk a Fraunhofer Intézet szintetikus tesztcsomagjával, filmekkel, zeneszámokkal, és mindegyikkel rendben volt a dolog.

A zárt rendszerű, dinamikus, 40 mm-es hangsugárzókkal ellátott fejhallgató hangereje egyáltalán nem kiemelkedő, így aki szereti üvöltetni a fülesét, annak valami más terméket javasolnánk. Sőt, még a COD: Mobile-hoz is kevésnek éreztük az erejét, ahol minden egyes távoli csoszogásnak, ajtócsapódásnak szerepe van, és ahol az ember (legalábbis Battle Royale módban) az ember a játék negyedét denevérüzemmódban, füleléssel tölti, és próbálja kitalálni, hogy honnan jön az ellenség.

Emellett a hang minősége sem tökéletes. Finom fátyolosság, lágy tompaság szinte mindig érzékelhető, és sok más ilyen jellegű termékhez hasonlóan itt is megfigyelhető némi aránytalanság: A középtartomány rendben van, ám a mélyekkel nagyon szűkmarkúan bánik, a magasakat ellenben sokszor túlságosan is előtérbe tolja. Emellett belefutottunk párszor némi zajosodásba, főleg mikor feltekertük a hangerőt, valamint a finom részletek elkenését, egymásra úsztatását sem ússzuk meg. Emiatt azt mondanánk, hogy elmélyült, odafigyelős zenehallgatásra nem igazán alkalmas, viszont háttérben zenehallgatásra, videózásra, filmezésre vagy játékoknál beválhat.

Értékelés

Az előzetes információk alapján kifejezetten ígéretesnek tűnt a Philips PH805 fejhallgató, de a gyakorlati próba során csalódást okozott, a dolgokon nincs mit szépíteni. Az érintésérzékeny kezelőpanelre épülő vezérlés szerintünk továbbra is zsákutca, és az sem tetszett, hogy a kábelről hiányzik a szövet burkolat. De mindez eltörpül amellett, hogy a zajszűrés és Ambient mód funkció egyszerűen nem működik normálisan.


[+]

A Bluetooth stabil, a párosítás egyszerű, ám a késleltetést egy picit soknak éreztük. Az akkumulátor által biztosított üzemidőre nem lehet panasz, és a mikrofon is rendben van. A hang minőségétől viszont nem voltunk különösebben elájulva, ennél azért 2020-ban már többet várunk, pláne egy Philips kaliberű márkától. A dizájn rendben van, a külseje kifejezetten elegáns, az viszont nem, hogy a kis fülpárna egy picit nyomja az átlagos méretű fület. Jelenleg 35 000 forintért vásárolható meg, ami ebben a kategóriában átlagosnak számít, de tudásához képest kicsit túlárazottnak érezzük.

elefant

A Philips PH805 fejhallgatót a Philips magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés