Booktop – netbook és nettop egyben

Hirdetés

Gigabyte Booktop M1022G

Óriási népszerűségnek örvend a netbookok kategóriája, ezért rengeteg gyártó igyekezett kihozni saját modelljét. Ennek az lett az eredménye, hogy Dunát lehetne rekeszteni a megjelenésben és teljesítményben is szinte azonos apróságokkal. Tőlünk is sokszor kérdezik, melyiket érdemes megvenni, és rendszerint azt tanácsoljuk, hogy azt, amelyik tetszik. Szóval kiélezett a piaci helyzet. Ilyenkor az lehet nyerő, aki egy picivel olcsóbban adja a termékét, vagy valami extrát kínál.

Booktop szériájával a Gigabyte az utóbbit választotta. Egy dokkolót ad a netbookokhoz, mellyel nettoppá alakíthatók. Külső monitorral (vagy tévével) és billentyűzet-egér párossal máris asztalivá formálódik mobil számítógépünk.

Rém egyszerű a szerkezet. Oldalsó élével állíthatjuk bele a laptopot, ami elektromosan is összeköttetésbe kerül a talapzattal. Aljára egy méretes, átlátszó elemet szereltek, így az egy kilogrammnál alig nehezebb gép nem billen fel benne, és az asztalunkból sem rabol el túl nagy felületet. Szerintünk a másik trükkös megoldás egy monitor hátuljára rögzíthető rendszer lenne. A Gigabyte dokkoló elején egy ki-bekapcsoló és egy töltő gomb van, amivel az akku szintjét ellenőrizhetjük kikapcsolt állapotban. Hátuljára három USB-t, Ethernet aljzatot, analóg monitorkimenetet (D-Sub), és egy fülhallgató-kimenetet, valamint a tápcsatlakozót tették.

Maga a Gigabyte Booktop M1022 netbook egy teljesen átlagos, fehér fedelű, fekete aljú, 10 hüvelykes monitorral felszerelt modell. Alapterülete nem éri el a 30 x 20 centimétert, a tömege pedig hatcellás akkumulátorral is másfél kilogramm alatt marad.

Csatlakozó és visszajelző fény is került a Booktop elejére. Jobbra hat kék lámpa sorakozik, melyek elhelyezésüknek köszönhetően felnyitott és lezárt fedél esetén is jól látszanak. Kikapcsolt állapotban ezek a kis lámpácskák mutatják az akku töltési szintjét, ha megnyomjuk a dokkoló vagy a tapipad megfelelő gombját. A túloldalon sorakozik a hang ki- és bemenete, ami szerintünk jobb helyen lenne oldalt.

Persze most az oldalak benépesítésével óvatosabban kell bánni, mint általában, hiszen a dokkoláskor a teljes bal fél elveszik. Ide csak a dokkoló speciális csatlakozója, a méretes szellőzőnyílás és az analóg monitorkimenet került. Utóbbiból van egy példány az állványon, ahhoz célszerűbb a külső monitort csatlakoztatni. Jobbra a kártyaolvasó és alatta az ExpressCard nyílása kezdi a sort, utána három USB, Ethernet aljzat és tápcsatlakozó jön. Szerencsére dokkolt állapotban is működnek a gép USB-i és egyéb csatlakozói.

Némi egyediséget a zsanér környékén vittek a formatervbe. Itt a ház alsó része lefelé ível, fölötte pedig egy fémet imitáló, krómhatású műanyag elem fordul el. Közel a zsanérhoz látható a két leragadó gomb (CapsLock, NumLock) lámpája, a túloldalra pedig a bekapcsológombot tették.

Belül a két szín alkalmazása miatt egészen vidáman fest a Gigabyte Booktop. Úgy tűnik, sajnos a mi fekete-fehérünk az egyetlen színkombináció, pedig a világos rész jól mutatna szürkében, vörösben, kékben vagy zöldben is. Első ránézésre két formatervezési részlettel nem voltunk megelégedve. Az első, hogy a kijelző elé vékony műanyaglapot tettek, ami a szokásosnál is tükrösebbé teszi. A második, hogy a billentyűzetet olyan alacsonyra húzták, hogy a keskeny csuklótámaszba vágott tapipad gombjai nem alulra, hanem oldalra kerültek.

Praktikusan nagy szögben nyílt a Booktop fedele, így ölbe véve a magasabb felhasználóknak sem kell majd görnyedniük, ha látni akarják a monitort. Minőségérzetre a Gigabyte netbookja hozta a kategória átlagát. Viszonylag kis méretének köszönhetően kézbe véve nem hajlott, csavarodott az alja, de a tetejéről már nem mondható el ugyanez. Talán az előtét műanyag lap miatt jelentek meg foltok a monitoron, amint hozzányúltunk a fedélhez. Emellett már csak a kategóriára jellemző, enyhe billentyűzethorpadást lehet felhozni. Szóval minőségre a Gigabyte netbook semmivel sem rosszabb az Asusnál, Acernél, MSI-nél és a többinél, de nem is jobb náluk.

Ellentétben sok konkurensével, a Gigabyte Booktop alját rengeteg ajtócska fedi. A legnagyobb alatt találjuk a némi fémburkolattal megtámogatott winchestert, jobbra felül van a normál és feles Mini PCI Express csatlakozó, alul pedig a memóriamodult találtjuk. A mi M1022G jelzésű modellünk teljesen meg volt töltve, ugyanis 3G modemmel látták el. A SIM kártya betöltő nyílása a megszokott helyen, az akkumulátor mögött van. A telep meglehetősen méretes, jó nagy darabot hasít ki a gép aljából, de hátrafelé nem lóg ki.

Kellemesen igényes táskát is mellékelt netbookjához a Gigabyte. Nem feledkeztek meg a picike táp tárolására való zsebről és a szállításhoz való fülekről sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés