Hirdetés

Érintések kicsiben és nagyban

Napjaink egyik legdinamikusan fejlődő PC-s szegmense az érintőképernyők világa, egymás után jelennek meg a különböző méretű megoldások. Ma már nem ritkák az érintőképernyős monitorok és tabletek mellett az ilyen notebookok, e-bookok, médialejátszók sem.

A három közül a legkonzervatívabb készülék Kínából származik, és az EROS  fantázianévre hallgat. Külsejére a letisztultság jellemző, nincsen rajta semmilyen felesleges látványelem, egyszerű fekete keret öleli körül a 10,2 colos, 1366x768 vagy 1024x600 pixeles érintőképernyőt. A mérete és tömege csábító: csupán 255 x 159 x 22 mm-es, és 850 grammos, viszont ennek meg is kellett fizetni az árát: a beépített akkumulátor csak 2,5 órás üzemidőt biztosít; igaz, azt filmlejátszás közben, és ennél bizony vannak energiatakarékosabb alkalmazások is. Alapkiépítésben 1,6 GHz-es, N270-es Intel Atom processzor dolgozik benne 1 GB RAM és egy 160 GB-os winchester társaságában. A csatlakozók közül két USB-t, Ethernetet, audioportokat és kártyaolvasót találunk rajta, a vezeték nélküli hálózatokhoz pedig Wi-Fi segítségével tudunk csatlakozni. Pontos árat még nem lehet tudni, de az EROS várhatóan 400 dollár környékén lesz elérhető.

EROS tablet (forrás: Shanzaiben.com)
EROS tablet (forrás: Shanzaiben.com)

Dél-Korea, egészen pontosan a Cowon már csábítóbb külsejű gépecskékkel jelentkezett. A Cowon W2 MID egészen pici lett, hiszen csak 4,8 hüvelykes érintőképernyőt kapott. Ennek ellenére teljes értékű számítógépnek tekinthető, igaz, az 1024x600 pixel kibogarászásához már elég jó szem kell ennél a méretnél. Viszont a készülék megdöbbentően pici, alig 144 x 88 x 28 mm-es, a tömege pedig csak 450 gramm, így szinte bárhol elfér. Egy 1,33 GHz-es Intel Atom processzor dolgozik benne, memóriaként pedig 1 GB RAM szolgál. Érdekes, hogy nem SSD-t hanem hagyományos winchestert szereltek bele, méghozzá 60 vagy 80 GB-ost. A Cowon W2 és W2 Premium konfigurációk egy tévékimenettel is kiegészülnek, a vezeték nélküli hátlózatokhoz pedig a Wi-Fi, illetve a Bluetooth modul segítségével lehet csatlakozni. A miniszámítógépek Dél-Koreában január 25-étől elérhetők, a legolcsóbb változatért nagyjából 530 dollárnak megfelelő wont kell kifizetni.

Cowon W2
Cowon W2

A mini után következzen a maxi kategória! A HP nem a hordozhatósággal szeretné felhívni magára a figyelmet, éppen ellenkezőleg: gigantikus méretű „érintőfalat” tervezett. Az érdekes, wall of touch néven emlegetett koncepció egyszerre kilenc, akár 46 hüvelykes, 1,5 col vastagságú kijelző házasításából jöhet létre, amelyek gyakorlatilag egy összefüggű érintőfelületként szolgálnak.

HP wall of touch (forrás: The Wall Street Journal)
HP wall of touch (forrás: The Wall Street Journal)

A kezeléséhez még valós érintés sem szükséges, hiszen a keretbe épített kamerarendszer érzékeli a felhasználó mozdulatait. Az érintés nagy falát elsősorban nagyvállalatoknak szánják, repterekre, információs kijelzőként, videokonferenciákhoz. Egyelőre csak néhány helyen, például a houstoni reptéren találni ilyen óriási megjelenítőt, de ha a koncepció beválik, akkor megindulhat a tömeggyártás. Mielőtt viszont bárkiben is felmerülne, hogy ilyet telepít a nappalijába, érdemes figyelembe venni, hogy a rendszer ára a felhasznált panelek méretétől és a kiegészítőktől függően elérheti akár a 100 000 dollárt is.

(forrás: The Wall Street Journal)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés