Hirdetés

P4 1.7GHz, Athlon 1.4GHz, "Garibaldi" és a többiek.

Intel D850GB "Garibaldi" + ?..



Rögtön az elején leszögeznénk, hogy az Intel D850GB ("Garibaldi") lapja a névadó ellenére sem piros. Pedig aki járt Genovában, az a Mazzini Intézetből egy talpig vörös anzugba bújt Garibaldira emlékezhet (itt ugye egy festményről van szó..), bár a szín ugye máshonnan is adhatná magát, hiszen Giuseppe Garibaldi echte forradalmár volt, olyan ország egyesítő kaliberű; egy és egy negyed század után (1860-ban) az ő seregei penderítették ki a Bourbonokat Nápolyból és Szicíliából. Hogy az Intel miért pont ezt a nevet adta első P4-es lapjának, pontosan nem tudni, a "forradalmi újítás" azonban jó eséllyel indulhatna az névadó ötlet derbin.

Hirdetés

És mert a forradalmárok szívük szerint amúgy is összetartanának, egy Garibaldi lap mellé nálunk természetesen egy Ge3 került. A páros kezdetben ugyan kicsit ügyetlenkedett, de ez, mint kiderült, egy harmadik komponens sara volt, mindazonáltal egy merítés után még nem mernénk kinyilvánítani a SyncMax RIMM modulok tökéletes alkalmatlanságát, mindössze a márkával szerzett rossz tapasztalatainknak adnánk hangot. A defektes RAM-ok miatt a hibák igen impozáns számban képviseltették magukat, de mert az eredeti Samsung modulokra migrálással a gondjaink egy csapásra megszűntek, a mi-volt-rossz-és-hányszor-tól most inkább eltekintenénk. A tesztjeinket szerencsére sikerült lefuttatni, ami a rendszer akkori állagát figyelembe véve kész csodának tűnt, és tűnik azóta is.


"amúgy is összetartanának"

De miért is érdekes egyáltalán a P4, meg a Ge3, mármint egymást megtámogatva? Elvileg azért, mert a GeForce3 igen sokáig CPU limitált, azaz futna ő még tetemes frame rate köröket, csak épp a proci nem hagyja. És mert a P4 többé-kevésbé a legerősebb CPU mostanság, úgy számítottuk, hogy korábban soha nem tapasztalt fps-eket nyerünk majd ki a rendszerből. Ez azonban csak részben valósult meg: bár a teszt időpontjában az eredményeket nem tudtuk volna mással überelni, mostanra, amikor már egy izom Tbird is porondra lépett nálunk, a helyzet kicsit megváltozott. Itt-ott ugyanis a Tbird előnye meghökkentően sok, ami egyértelműen az erősebb FPU érdeme kell legyen, míg másutt azért csak bejött a papírforma: az 1.7GHz-es P4-et sem kell túlzottan félteni, vannak tartalékai.

Ha azonban az árakat nézzük, már egész más a helyzet. Korrekt Socket A-s lapot már javában kapni 30e ft alatt, és nincs ez másként a hozzá való akár 1.2GHz-es Tbird-del sem (ez persze sajnos még nem a kisker árakat jelenti..), míg P4-es procit 40 alatt szinte egyáltalán nem, és nincs ez másként a hozzá való lap esetén sem.. A lényeg: a legalább másfélszeres árú RDRAM-ok miatt már egy belépő szintű P4-es rendszer is majd' a duplájába kerül a Tbird-ösnek, ez pedig kicsit aggasztó, ráadásul a számok alapján a P4-es cucc jóval erősebb kéne legyen, ám egyelőre ez sincs így. Mondják, a P4 még nem a mának szól, ráadásul a platform kiforrottsága sem tart ott, ahol majd idővel tartani fog: mint ismeretes, a Socket423-as tokozás nemsokára lekerül majd a P4-es lapokról, helyébe egy szebbet és jobbat illeszt az Intel, és az új foglalat persze új procit is jelent, merthogyugye Northwood, immár 478 lábon. Ami a P4-ből igazán fontos, az nem a mostani felemás teljesítmény, hanem az architektúra, ami állítólag csak 2GHz fölött érzi majd jól magát igazán; ne felejtsük el, a P6-os (Pentium Pro, PII, PIII) platform is kibírt vagy 6 évet, és a végére már egész használható lett..


"2GHz fölött érzi majd jól magát"

Egy biztos: ha valaki a ma elérhető legmodernebb és legtrendibb rendszert óhajtja megépíteni, akkor mind a P4-gyel, mind a Ge3-mal számolnia kell, bár most még egyikőjük sem nélkülözhetetlen. Egyébként a Pentium 4 legutolsó lapjai már nemcsak olyan épp-hogy-fut-bennük-a-cucc jellegűek, a kirakatplatformból mára születtek teljes értékű megoldások (MSI 850 Pro2), bár az ASUS-nak pl. már az első lapja is (P4T) remekül sikerült, azóta is ő adja el messze a legtöbb P4-es alaplapot. Amúgy pedig, hogy mitől nem csak olyan épp-hogy-fut-bennük-a-cucc jellegű egy P4-es lap, azt nemsokára részleteiben is elővennénk, ez a mostani nekifutás azonban alapvetően a Ge3-ról szól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés