Hirdetés

Mire elég 400 watt?

Hirdetés

Belvilág

Nagyot néztünk, amikor a négy, különböző gyártótól származó tápban szinte ugyanazt a ventilátort találtuk. A Chieftec, Cooler Master és FSP teljesen azonos, Yate Loon, magas fordulatszámú (H), 0,3 A motorerejű lapátkereket használ, az Enermaxé pedig csak annyiban tér el tőlük, hogy közepes a fordulatszáma (M). Sokat vitatott részlete a tápoknak a ventilátor mögé rakott légterelő. Fórumokban talán még nem is találkoztunk pozitív véleménnyel velük kapcsolatban, de biztosan nem viccből rakják oda (rendszerint a kevésbé melegedő bemeneti oldal fölé) az olyan gyártók, mint az Enermax. Hiszen egy extra anyagot és szerelést igénylő elemről van szó, ami nélkül egyszerűbb, olcsóbb lenne a gyártás.


Chieftec - Cooler Master
Enermax - FSP

Régi ismerősünk, a 400 wattos Chieftec GPS-400AA-101A belseje, ugyanolyan elrendezésű, mint az évekkel ezelőtt kipróbált GSP-450AA-101A. Ez a felépítés a Chieftec megbízható beszállítójától, a Deltától származik, és jó régen készült már. Szitázása szerint 350 és 500 watt közötti teljesítményű modelleket építenek rá. Két bordája nem túl nagy, de 80% körüli hatásfoknál minden bizonnyal elég a 400 watt hasznos terhelés mellett keletkező 100 wattnyi hő kezeléséhez.


Chieftec GPS-400A-101A

A bemeneti oldalon egyetlen, 85 fokos Samxon kondenzátor található, a többi részen pedig jobbára 105 fokos Ltec modelleket használnak. Egyet vészesen közelre építettek a melegedő kimeneti bordához. Hosszú távon ez a belső jól helytállt, típushibájáról nem tudunk. Egyetlen jellegzetes gyengéjeként a szabályzás miatt túl hangos ventilátorát említhetjük.


Chieftec GPS-400A-101A

A Cooler Master eXtreme Power 400-nál passzív PFC-s felépítést láthatunk. Ehhez tartozik az alábbi kép bal alsó sarkában látható méretes trafó. Emiatt a Cooler Master lett tesztünk legsúlyosabb darabja. Rengeteg modern, 6-800 wattos tápnál is nehezebb. Itt sem találtunk túl nagy bordákat, a kimeneti oldalon pedig az egyik tekercs dupla tekercselésű, tehát a 3,3, 5 és 12 voltos ágak közül kettőt vezérel. Ez a költséghatékony felépítés még magasabb kategóriákban is megszokott. Hatása rendszerint abban érezhető, hogy amikor az egyik feszültséget komolyan terheljük (rendszerint a 12 voltosat) és csökkenni kezd, akkor a másik (rendszerint az 5 voltos) emelkedik.


Cooler Master eXtreme Power 400

Kondenzátorból a Cooler Master az Elite-re szavazott. A bemeneti oldalon két 85 fokra hitelesített példány látható, a kimeneti oldalon pedig 105 fokosak sorakoznak. A középső részen pár 105 fokos Ltec kéménykét is felfedeztünk.


Cooler Master eXtreme Power 400

Számunkra a legnagyobb meglepetést az Enermax Cyclops 405 okozta. Ugyan számítottunk rá, hogy a hasonló teljesítményű, de lényegesen drágább MODU82+ vagy PRO82+ kapcsolásánál sokkal szerényebbet találunk a fémdobozában, de azt nem vártuk, hogy ilyen apróságot kapunk. Lényegében a táp minden eleme, a nyomtatott áramkörtől kezdve, a tekercseken és trafókon keresztül egészen a bordákig kisebb a megszokottnál. Szerintünk ez elsősorban a bordák mérete miatt aggályos, de meglátjuk, mit varázsoltak az Enermaxnál. Feltéve, hogy ezt a tápot tényleg ők tervezték.

A Cyclopsban mindenhol 105 fokos kondenzátorokat alkalmaztak. A kimeneti oldal TEAPO márkájú alkatrészei közé a többi részen más gyártók feltehetőleg valamivel gyengébb minőségű modelljei vegyültek.


Enermax Cyclops 405

Óriási bordák és rengeteg alkatrész jellemzi az FSP ATX-400PNF tápot. Persze ez nem feltétlenül jelent jót, de rosszat egyáltalán nem. A nagy bordák arra utalnak, hogy itt alacsonyabb a hatásfok, ezért több fém kell a 400 wattos teljesítmény elővarázsolásakor keletkezett hő kezeléséhez. Érdemes megemlíteni, hogy ez a táp két év garanciával durván 7000 forintba kerül, tehát nagyjából feleannyiba, mint a másik három.


FSP ATX-400PNF

Érdekes, hogy kondenzátorból az öregecske és olcsó FSP volt a legjobb. Mindenhol 105 fokos TEAPO kémények sorakoztak. Ez a modell – a hasonló FSP-kkel egyetemben – nagyon elterjedt, komolyabb típushibáról ennél sem tudunk. Érdemes még megjegyezni, hogy az utódjának számító SAGA szériából a 450 wattos belül szinte hajszálra megegyezik ezzel a 400 wattossal.


FSP ATX-400PNF

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés