Hirdetés

Memóriahelyzet

DDR2A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Ha megnézzük az Intel és AMD legújabb platformjait, akkor világosan látható, hogy memória terén mindkét gyártó a modernebb és – magas órajelének köszönhetően – gyorsabb DDR3 felé húz. Az Intel első integrált memóriavezérlős processzorarchitektúrájánál, ami egyelőre csak a csúcs Core i7 szériában látható, teljesen elvágta az utat a DDR2 előtt, és a korábbi Core 2 érában is lehetőséget adott az akkor még drága DDR3 memória használatára. Kellemetlen, hogy a korán váltók most dobhatják ki húzós áron beszerzett – elsősorban tuningos – moduljaikat, mert azok olyan magas feszültségen dolgoznak (1,65 volt felett), amit az új Core i7 nem szeret.

Szimpatikusabban oldotta meg a váltást az AMD, mely régóta a processzorba telepíti a memóriavezérlőt. Ennél a cégnél a legmodernebb, csupán pár hónapja a piacon lévő Socket AM3 foglalatos modellek kezelik csak a DDR3-at. Ezek a Phenom II-k is működnek a korábbi AM2+ foglalatos alaplapokban és DDR2 RAM-mal, ugyanis dupla memóriavezérlő van bennük. Ráadásul az AMD 45 nm-es SOI gyártástechnológiája jól bírja a feszültséget, a tuningot.

Már a gazdasági válság beköszönte előtt általánosan ismert volt az a tény, hogy a DDR2 memóriachipeket veszteséggel, vagy legfeljebb minimális haszonnal árusítják a gyártók. Decemberben egy adag, vagyis kétszer 1 GB, alapvetőnek mondható DDR2-800 modul ára 5000 forint alá csökkent. Ma – durván 20%-os áremelkedésük miatt – ezer forinttal többet kell kiadni értük. Mindeközben csökkent a gyorsabb DDR2-1066-os és az alacsony késleltetésű DDR2-800-as szettek ára. Kétszer 1 GB egyszerű Kingmax 1066-ashoz szintén 6000 forintért juthatunk hozzá. Tuningos vonalon a 800 MHz-es, hűtőbordás, 2 GB-os szetteket 8000 forint környékén adják, ami csupán kétezer forintos többletet jelent. Ennyibe kerül például a Corsair Twin2X-e, a GeIL Black Dragonja, vagy az OCZ Platinumja. Alapfeszültségen mindegyik 5-5-5-15 körüli késleltetéssel rendelkezik, egy kis emeléssel pedig hivatalosan is 4-4-4-12-t tudnak. A kétszeres méretű, vagyis kétszer 2 GB-os készletek ára duplája a kétszer egyesekének.

Minden gyártónak van a normál fémlaposnál komolyabb hűtővel felszerelt, pár ezer forinttal drágább készlete is, ami szemre biztosan jobb, tuningban viszont szerintünk a szerencsének és a gondos finomhangolásnak nagyobb szerepe van. A Corsairnél DHX-nek, a GeIL-nél EVO ONE-nak, az OCZ-nél Reapernek hívják az extra sorozatokat. Egy lépcsővel feljebb, 12-13 000 forint környékén kínálják a gyártók a szintén éles időzítésű 2 x 1 GB-os DDR2-1066-os szetteket. Itt még magasabb feszültségen az 5-5-5-15-ös hivatalos csúcsérték jellemző. A dupla kapacitású termékek ára itt nem éri el a kétszeres árat, és ugyancsak vannak pár ezressel drágább, extra hűtős változatok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés