Megérkezett a Radeon HD 4770!

Itt a Radeon HD 4770!




A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatók meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Újabb mérföldkőhöz érkezett a grafikus kártyák piaca. Itt az első 40 nm-es gyártástechnológiával készített GPU, az AMD RV740 kódnévre hallgató szilíciummorzsája. A köré épülő Radeon HD 4770-et úgy lehetne egy mondatban jellemezni, hogy teljesítményben félelmetesen közel került a piac eddigi legjobb ár/érték arányú kártyájához, a Radeon HD 4850-hez, árban pedig alatta marad. Az AMD elvileg 99 dolláros kezdőárat javasolt, ami az európai gyakorlatnak megfelelően inkább 99 euró lett. Sajnos a hazai kereskedelemre jellemző plusz 10% is megmaradt, így idehaza az első Sapphire modelleket 35 000 forint környékén találtuk.


Radeon HD 4770 – potens VGA-t a népnek!

Nem kell félteni a jó öreg Radeon HD 4850-et sem, ugyanis a legolcsóbb, 512 MB-os modellek csupán pár ezressel drágábbak az új jövevénynél. A nagyobb vas árából viszont arra lehet következtetni, hogy a HD 4770-nél még bőven van hová csökkenteni. Ha minden jól megy, akkor talán rövidesen tényleg elérjük az ajánlott száz dollár körüli, vagyis nagyjából 22 000 forintos hazai vételárat.

Ehhez persze jó lenne megfelelő konkurens, ami árban és teljesítményben is méltó ellenfele lehetne a HD 4770-nek. Sajnos az NVIDIA most nagyon nem áll a helyzet magaslatán. A kiválóan teljesítő Radeon ellen az 512 MB-os GeForce GTS 250-et próbálja beállítani, amit korábban GeForce 9800 GTX+-nak neveztek. Ez a kártya pedig idehaza 40 000 forint fölött kerül forgalomba, és nem támogatja a DirectX 10.1-et. Szóba jöhet még a korábban GeForce 8800 GT-ként ismert, most GeForce 9800 GT-nek nevezett kártya, amit nagy meglepetésre az új Radeon érkezésével nem neveztek át. Jelenlegi, valamivel 30 000 forint fölötti árával tényleg versenyképes lenne, viszont teljesítményben alulmarad a Radeon HD 4770-nel szemben.


GeForce (most éppen) GTS 250

Feljebb sem rózsás az NVIDIA helyzete. Fokozatosan 50 000 forint környékére volt kénytelen csökkenteni a GeForce GTX 260 árát, mellyel a Radeon HD 4870 lazán tudja tartani a lépést. Ráadásul a játékok fejlesztése sem a kaliforniaiaknak kedvező irányba halad. A modern, shaderigényes játékokban egyre jobbak a Radeonok. Pillanatnyilag az AMD mellett a vásárlók a nagy nyertesei a helyzetnek, de könnyen megtörténhet, hogy megfelelő konkurens hiányában megrekednek a Radeonok árai. Szóval bízzunk abban, hogy továbbra sem enyhül a konkurenciaharc, és az NVIDIA vissza tud vágni valami még olcsóbbal, még erősebbel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés