Radeon HD 4770: megérkezett az AMD „népkártyája”

Az AMD április elején vette be a grafikus kártyák piacának felső-középkategóriáját, ahova a Radeon HD 4890 modellt nevezte. Az NVIDIA természetesen rekordidő alatt felkészült a friss versenyző illő fogadására, így még aznap elstartolt a GeForce GTX 275 is. Mindkét kártyát leteszteltük, és a közel azonos ár/érték mutatók miatt ajánlottuk is az új versenyzők megvásárlását. A kereskedők visszajelzései alapján azonban az eladásokban a Radeon HD 4890 csúnyán kivégezte a GeForce GTX 275-öt, amit az elemzők egyelőre az AMD kiváló marketingjének, és a Radeon kártya nagy mennyiségű elérhetőségének tulajdonítanak.

Az elmúlt hetek eredményein felbuzdulva az AMD ismét új termékkel rukkolt elő, mely a piac alsó-középkategóriáját fogja megtámadni. A Radeon HD 4770 a világ első 40 nm-es gyártástechnológiájával készülő grafikus processzorára épül, amely RV740 kódnéven fut. A lapkába a tervezők 826 millió tranzisztort zsúfoltak, aminek eredményeképpen a chipméret 130 mm² lett. A frissen bemutatkozó grafikus processzor 640 shader processzorral dolgozik, amihez 32 darab Gather4 kompatibilis textúrázó csatorna kapcsolódik. A ROP blokkok száma négy maradt, így a rendszer összesen 16 blending és 64 Z mintavételező egységet tartalmaz, ám a blokkok nem 64, hanem 32 bites csatornákon kapcsolódnak a memórialapkákhoz, így a memóriabusz szélessége 128 bites. Ez elsőre kevésnek tűnhet, azonban az AMD GDDR5 memóriákat használ a kártyán, így a kínált 3200 MHz-es effektív órajel elegendő adatátviteli sebességet eredményez a „szűkös” buszszélesség mellett is. A lapka magórajelét 750 MHz-re állították a mérnökök, így a DirectX 10.1 kompatibilis rendszer számítási teljesítménye 960 GFLOPS.


AMD Radeon HD 4770 tervezett verzió [+]

Az RV740 TDP fogyasztását az AMD 80 W-ban adja meg, ami természetesen a PowerPlay rendszer hatására a terhelés nélküli állapotban lecsökken. A tápellátást egy darab 6 tűs PCI Express konnektoron keresztül kell biztosítani, mivel a Radeon HD 4770 túllépi a PCI Express port maximálisan leadható teljesítményét. Érdemes megfigyelni, hogy a kártyán az eredeti koncepcióhoz képest megváltozott a referenciahűtés. Az AMD ezt azzal magyarázza, hogy a lapka nem fogyaszt annyit, hogy szükséges legyen az úgynevezett szélcsatornás hűtés, így azt egy méretes rézbordás változatra cserélték, melyről egyébként az előzetes tesztek pozitív kritikát fogalmaztak meg.


Gigabyte Radeon HD 4770 referencia verzió

A gyártók a terméket 512 MB fedélzeti memóriával kezdik forgalmazni, ám a referencia nyomtatott áramkörön lehetőség van 1 GB-nyi memóriakapacitás alkalmazására is. Az AMD már felhívta a figyelmet, hogy a partnerek GDDR3 memóriával is szeretnék forgalmazni a Radeon HD 4770-et; ezek a kártyák elsősorban az OEM gépekben kapnak majd helyet, azonban előfordulhat, hogy a későbbiekben a kereskedelmi forgalomban is feltűnnek majd a rendszerek. Ennek megfelelően érdemes figyelni a memóriára vonatkozó matricákat a kártya dobozán, ahol szokás szerint jól láthatóan jelzik a gyártók, hogy a termék milyen memórialapkákkal dolgozik.


Az RV740 logikai felépítése

Az információk alapján az AMD Radeon HD 4770 átlagosan 10%-os lemaradásban van a Radeon HD 4850-hez viszonyítva, de hozzávetőleg 10%-kal gyorsabb a HD 4830-nál, aminek a forgalmazása az új modell bevezetésével megszűnik. A 99 dolláros ajánlott fogyasztói áron piacra dobott termék természetesen már a mai nappal megkezdi karrierjét, azonban az előrejelzések szerint hatalmas az érdeklődés a kártya iránt, így fennáll a veszélye, hogy a komoly mennyiségű raktárkészlet gyorsan leapad, ami a közeljövőben esetleg problémákat okozhat az elérhetőség szempontjából.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés