Hirdetés

Lézerfegyverrel hódítanák meg a projektorbirodalmat

Az Epson projektorokért felelős hazai vezetőjével beszélgettünk lézertechnológiáról.

Lézerek a projektorokban

Az elmúlt két-három évben jelentősen megszaporodott a lézer fényforrást használó projektorok száma. Egyre több gyártó fordul e technológia irányába, hiszen például a Sony, a Xiaomi, az LG, az Optoma és az Epson is rendelkezik ilyen készülékkel. Ez utóbbi vállalat a technológia egyik első számú támogatója, így adta magát a dolog, hogy a cég roadshowján elkapjuk egy rövid interjú erejéig Tőrös Gáspárt, az Epson Magyarország projektor üzletágának vezetőjét. A működési elv rövid áttekintése után arról faggattuk, hogy milyen előnyei, hátrányai vannak ennek megoldásnak, illetve milyen típusú termékekben számíthatunk a lézer fényforrás felbukkanására.

Tőrös Gáspár, Epson Magyarország
Tőrös Gáspár, Epson Magyarország [+]

PROHARDVER!: Mikor jelent meg a lézer technológia a projektor szegmensben, és az Epson milyen szerepet játszik a fejlesztésben?

Hirdetés

Tőrös Gáspár, Epson Magyarország: Nyugodtan mondhatjuk, hogy a fényforrás kérdése az egész vetítéstechnika egyik Achilles-sarka. A hagyományos izzókat egyre több kritika érte amiatt, hogy viszonylag hamar elvesztik fényerejük jó részét, sok karbantartást igényelnek, a cseréjük pedig drága. Emiatt a gyártók régóta keresik az alternatív megoldásokat, és már jó ideje megindult a kutatás, hogy megleljék azt az eljárást, amellyel kiválthatóak a már említett magasnyomású (UHP) lámpák. Két úton indultak el a mérnökök: a LED, illetve a lézer fényforrás irányába, és nagyon szép eredményeket értek el az évek során. Ennek köszönhetően egyre több az ilyen eljárásokra épülő vetítő.

Az Epson nagyon hamar elvetette a LED technológiát, ugyanis az hamar világossá vált, hogy az jelenleg csak az otthoni hobbiprojektorok szegmenséhez biztosít elegendő fényerőt megfelelő méret és ár mellett, de az üzleti modellekhez nem elegendő a teljesítménye. Ezek pedig a vállalat életében kiemelt fontossággal bírnak, így tehát maradt másik vonal. Két évvel ezelőtt mutattuk be első, alapvetően otthoni felhasználóknak szánt lézer termékünket, az EH-LS10000-et, ezt követte egy évvel később az első kiállítóterekben, nagy irodákban, előadókban, rendezvénytermekben is bevethető installációs készülékünk.

PH!: Tekintsük át röviden a lézeres vetítés működési elvét!

Epson: Két panelen helyeznek el több lézerdiódát, amelyek kék színű, pontszerű fényt gerjesztenek, amit diffúzorok terítenek szét. A kék lézerfény egy része sárga foszforbevonatú kerékre vetül, amely különféle reakciók hatására ezt sárga fénnyé alakítja. Ez a sárga és a kék fény pedig olyan hullámhossztartományba esik, hogy együtt, megfelelő arányban vegyítve, újra kiadják a fehéret. Innentől kezdve pedig ugyanaz zajlik le, mint a hagyományos 3LCD projektorokban, azaz dikroikus (színbontó) tükrök RGB komponensekre osztják a fényt, és onnan a három LCD panel már elvégzi a képalkotást.

Lézer 3LCD technológia
Lézer 3LCD technológia [+]

PH!: Milyen konkrét előnyöket kínál a lézer fényforrás?

Epson: Ez a módszer hatékonyabb, mint a hagyományos izzók, tehát kevesebb energia felhasználásával lehet ugyanakkora fényerőt előállítani. Emellett az élettartamot tekintve is sokkal jobb eredményeket produkál, ennek köszönhetően tudunk 5 éves vagy 20 000 üzemórás garanciát adni a termékeinkre, amibe beleértendő a fényforrás is. A 20 000 órás üzemidő pedig többszöröse annak, amit korábban megszokhattunk. Az avulási görbe is sokkal jobb, mint a lámpák esetében, azaz az ilyen vetítők minimális mértékben veszítenek csak fényerejükből. Mindemellett kevesebb hőt termelnek, mint a nagynyomású izzók, ez pedig azt jelenti, hogy a hűtőrendszer is halkabb, amiből az is következően a működés közben tapasztalható zajszint kisebb, ez pedig korántsem elhanyagolható szempont például színháztermi környezetben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés