Hirdetés

Léghűtés zajmentesen

A tápegység

Legyen végre csönd!

Hirdetés

Ezzel a felkiáltással lehetne legjobban jellemezni következő írásunkat. Célunk egy halk konfiguráció összeállítása volt, melynél különös tekintettel voltunk a költségekre. Borsos áruk miatt igyekeztünk mellőzni mindenféle drága, extrém hűtési és halkítási technológiát, mint a vizes, kompresszoros vagy Peltier-rendszerek. Most eltekintünk a meglévő rendszerünk házi átbarkácsolásától is, hiszen ez sok esetben a garancia elvesztésével jár, és avatatlan kezek ilyen műveletekkel akár több kárt is okozhatnak, mint amennyit használnak. Marad tehát a legkézenfekvőbb módszer: eredeti, gyári alkatrészek összeválogatása. Igény szerint a későbbiekben visszatérhetünk moddolt (átalakított) hűtésekre is. Mostani akciónkban a Kelly-Tech Kft. volt segítségünkre az alábbi alkatrészekkel:

  • Coolink CoolAP350FL passzív, ventilátor nélküli táp (kb. 35 750 Ft),
  • Chieftec BA01BBB ház (kb. 26 400 Ft),
  • két darab Coolink CoolVS4B 12 centiméteres Cool Super Silent ventilátor fordulatszabályzóval (kb. 2130 Ft/db),
  • Coolink Bat CPU-hűtő Socket 478-hoz és AMD K8-hoz (kb. 11 000 Ft – bruttó kiskereskedelmi árak).

A táp

Ez az alkatrész általában sarkalatos pontja egy konfigurációnak. Amint nagyobb teljesítményű processzorokról (pl. Prescott-magos Pentium 4) vagy csúcs-videokártyákról (GeForce 6800 és Radeon X800) van szó, óhatatlanul felmerül a kérdés: mekkora táp kell hozzá? És a válasz általában: nagy. A nagy teljesítményű tápokkal kapcsolatban nagy hőtermelés is jár, ennek kordában tartásához ventilátorok kellenek, ám azok zajt keltenek. Mostani alanyunk mellőzi a légkavarókat, a hőt a táp házára vezeti át, így hangtalan és mégsem melegszik jobban, mint ventilátoros társai.


Coolink AP350FL – a lenge öltözet sokat sejtet

A tápot már gyárilag ellátták két Serial ATA-csatlakozóval, így nincs szükség átalakítókra. A MOLEX rendszerű tápcsatlakozók – melyekből hatot kapunk – gyárilag "önkitolósak", ami apróság ugyan, de sokszor megkönnyíti az ember dolgát (nincs is dühítőbb egy-egy beszorult tápvezetéknél). Ezzel a lépéssel a távol-keleti gyártó terméke végre megközelíti a nagybetűs, eredeti MOLEX csatlakozók minőségét. A MOLEX ezt a szabványt az AMP-től vette át abban az időben, mikor a Távol-Keleten még számítógépet sem láttak. Az ipar belendülésével, mint minden mást, a MOLEX csatlakozókat is elkezdték másolni több vagy inkább kevesebb sikerrel. Az eredeti csatlakozók egyszerűen soha nem ragadtak be, kidolgozásuk és anyagminőségük pedig messze meghaladta az utánzatokét.

A hosszú kábelek mindenhová kényelmesen elérnek még nagyméretű házakban is. Az alaplapba csatlakozó adag össze van kötegelve, így erre már nincs gondunk. Végén 20 tűs csatlakozót találunk, ezzel még a régi hagyományokat követjük, de i925/915 chipsetes alaplappal rendelkezőknek sem kell aggódniuk, átalakítóval használhatják ezt a néma tápot is. Sajnos a molexek vezetékei nincsenek gúzsba kötve (minden jót egyszerre nem várhatunk el), de ezen egy ügyes kéz hamar tud változtatni.


Kábelbokréta Coolink módra – "molexből" hat jár

Kívülről az egység – a szellőzés réseit leszámítva – úgy néz ki, mint egy átlagos táp. Több hangtalan konkurensével ellentétben nem csúfítja semmilyen külső hűtőborda. Megnéztük a belsejét is, és nem láttunk benne mást, mint egy nagy hűtőbordát és jól elrendezett vezetékeket – ventilátort egy picit sem. Nehéz volt szétszedni és összerakni, mert sok anyag van benne, és mindennek milliméter pontosan meg van a helye. Egy átlagos felhasználót ez csak annyiban érint, hogy egy picit nehezebb a szokványos tápegységektől és semmi hangja sincs.


Termetes borda gondoskodik a hűsítésről

Megközelítőleg 300 watt leadására képes, ez nagyjából elég egy izmos processzornak (100 W), egy komolyabb videokártyának (100 W alatt) és a rendszer további alkatrészeinek (alaplap, perifériák, hűtőrendszer). Talán a legerősebb csúcs-videokártyákhoz már kicsit kevés, de ott a hangtalanságát is megöli a képmegjelenítő általában csöppet sem halk hűtése. Nagyon szimpatikus, hogy nem a maximális teljesítményét írják rá, hanem azt a teljesítményt, melyet a táp biztonságosan, hosszú időn át tud nyújtani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés