Hirdetés

Külső merevlemezek USB 3.0-val

Western Digital MyBook 3.0

Adattárolás és adatátvitel terén manapság a 3.0-s technológiák jelentik az újdonságot. Nemrég lépett erre a szintre a SATA, az USB és a Bluetooth is. Most a középsővel foglalkozunk egy kicsit. Az USB külső, vezetékes átviteli rendszer, sebessége és kényelme miatt a legjobb külső adattárolókhoz. A korábbi 2.0-s szabvány elvi csúcssebessége 480 Mbps volt, a gyakorlatban viszont 30 MB/s körüli átviteli csúcstempót biztosított. Ez elég is volt még néhány éve, de a HD korszak beköszöntével már ilyen tempó mellett is hosszúra nyúlik a várakozás egy nagyobb memóriakártya, pendrive vagy merevlemez kiürítésekor. No meg a 2.0-s szabvány lassan kilenc éves, itt az ideje fejleszteni rajta. Az új USB 3.0 – vagy SuperSpeed USB – képességeit korábban már bemutattuk; most két hazai forgalomban is kapható USB 3.0-s adattárat ismerünk meg közelebbről.

Hirdetés

Külső merevlemezek körében a legismertebb név a MyBook. A Western Digital hosszú évek óta kínálja könyvnek álcázott 3,5 hüvelykes winchestereit, melyeket sokan használnak nagy megelégedéssel. A legújabb modell az USB-vel együtt lépett a 3.0-s generációba. Külsőre nem sokat változott az idők során. Fekete, könyvhöz hasonlatos borítója van, szóval szépen beleillik majd sokféle környezetbe. Alapmodellről lévén szó, elejére csupán egy kis WD címke és egy apró LED jutott.

A könyv lapjai helyett sűrű lamellák sorakoznak alul, felül és a hátsó jelentős részén, így aktív szellőzés – ventilátor – nélkül is biztosítottnak látszik a winchester szellőztetése. Alul két kis gumilábat kaptunk, ezeken stabilan állhat a könyv. Jó lett volna valami opcionális, oldalra fektetett elhelyezéshez való lábsor. Hátul egy gyufásskatulyányi helyre összpontosult minden lényeges elem. Van itt egy nagyobb bekapcsológomb, USB 3.0-s és tápcsatlakozó, illetve kapunk Kensington zárhoz való aljzatot.

Alapmodell létére elég jól ki van tömve a MyBook 3.0 doboza. Ez annak köszönhető, hogy nálunk az USB 3.0 vezérlővel kiegészített változat járt. Mert hát a legújabb alaplapok és notebookok tulajdonosain kívül nem sokaknak van USB 3.0 csatlakozó a gépén. A hasznos kiegészítő felára nagyjából 4000 forint, és különálló termékkent is hasonló árban kapható. Ezen kívül már csak a szokásos körítést találtuk: telepítőlemez, papíranyagot, tápot (európai és angol villásdugóval), adatkábelt.

Bár az USB 3.0-nak a sebesség mellett megnőtt az áramerőssége is, még mindig nem elég combos a 3,5 hüvelykes merevlemezek meghajtásához. Érdemes egy pillantást vetni a MyBookhoz mellékelt USB 3.0 kábel végződésére. A számítógép felé a hagyományos, A típusúnak nevezett, kék színnel jelölt dugót kaptuk. Az adattár felőli végen viszont a micro USB csatlakozó legelterjedtebb formátumának a 3.0-ra kiegészített változata látható. Használhatjuk sima micro USB csatlakozóval is, de ekkor csak a 2.0-s sebességet kapjuk majd. Ilyenkor a csatlakozó egyik része (az extra sávszélességet és feszültséget biztosító) üresen marad.

Érdemes pár szót ejteni a MyBookhoz mellékelt USB 3.0 kártyáról. A NEC vezérlője található rajta két hátlapi USB 3.0 csatlakozó társaságában. Hozzájuk nem csak teljes, hanem feles magasságú panelt is kapunk. A számítógéppel egyszeres PCI Express csatornán kommunikál, ami bizony lassabb az USB 3.0 elvi, 5 Gbps-os csúcssebességénél. A gyakorlatban viszont egyelőre még alig vannak az egyszeres PCI Express sebességét túlhaladó adattárak.

Silicon Power Armor A80

Néhány éve jelen van már a hazai piacon a Silicon Power, Armor sorozatú külső merevlemezeiket strapabíró házuk és kedvező áruk miatt szeretjük. A legújabb, A80-as modell már USB 3.0 csatlakozót kapott. Külsőre csak kék színében tér el az USB 2.0-s A70-től, mely fekete és vörös színben vásárolható meg. A masszív fémdoboznak köszönhetően az adattár megfelel a MIL-STD-810F szabvány leejtési tesztjének, túléli, ha – kikapcsolt állapotban – 122 cm magasról leejtik, emellett por- és rázkódásvédelemmel is bír. Továbbá borítása vízálló, az IP skálán 7-es második számjegyet érdemelt ki. Jelentése, hogy – ismét kikapcsolt állapotban – fél óráig nem károsodik, ha egy méter mély vízbe kerül.

Újabb praktikus részlet, hogy egy rövidke USB 3.0 kábelt a borítás szélébe integráltak. Ennek mindkét végén A típusú csatlakozó van, szóval hagyományos USB kábellel is használhatjuk, persze akkor csak 2.0-s sebességgel.

Kiegészítőben a Silicon Powernél a minimum igényeket vették célba. Az A80 mellett egy kis CD-t, némi papíranyagot, és – nagyon okosan – egy hosszabb USB 3.0 kábelt találtunk.

Ellentétben a MyBookkal, ami hosszas feszegetés után sem adta meg magát, az Armor A80-at könnyedén meg tudtuk szabadítani páncéljától. Belőle egy gondosan gumiba ágyazott, 640 GB-os Samsung merevlemez került elő, ami percenként 5400-at pörgött. Mellette egy JMicron USB 3.0 vezérlőchipet találtunk. A borítás és az USB csatlakozó vízzárása jónak tűnt, de a merítési próbát ezúttal kihagytuk. Inkább az adattár sebességére voltunk kíváncsiak.

Próba

Alapvetően külső adatátviteli technológia az USB 3.0, ezért az USB 2.0 mellett az eSATA-val érdemes még összevetni. Elméletben az USB 3.0 a maga 5 Gbps-os tempójával lényegesen gyorsabb, mint a SATA 2.0-ra alapozó eSATA, melynek 3 Gbps az elvi csúcssebessége. A valóság viszont az, hogy a leggyorsabb merevlemezek is csak 150 MB/s vagyis 1,2 Gbps körüli tempóra képesek, a csúcs SSD-k ennek a duplájára. Tudni kell még, hogy egyelőre az USB 3.0-t külső vezérlővel oldja meg az Intel és az AMD is, így a vezérlő PCI vagy PCI Express buszon keresztül kapcsolódik, aminek 1 Gbps, illetve 2 vagy 4 Gbps az elméleti csúcssebessége. Szóval úgy tűnik, a gyakorlatban a merevlemez és a vezérlőelektronika sebessége lesz a mérvadó.

Alábbi táblázatainkban a MyBook 3.0 és Armor A80 adattárak mellett egy 640 GB-os Samsung Spinpoint F1 merevlemezt is kipróbáltunk eSATA vezérlővel, illetve megnéztük, mire képes a gyors, percenként 7200-at pörgő, 500 GB-os Hitachi notebookmerevlemez. A mérések egy részét a MyBookhoz mellékelt PCI Express vezérlővel, egy 3 GHz-es Core 2 Quadra alapozó asztali gépben végeztük. Emellett az Asus U53Jc notebookjának USB 3.0 portjait is kipróbáltuk, amiben 2,66/3,33 GHz-es Core i7-620M volt a karmester. Mindkét konfiguráción Windows 7 futott.

Úgy tűnik – legalábbis a MyBook eredményei alapján –, hogy az egyes USB 3.0 vezérlők között komoly különbség lehet. Az asztali gépbe telepített NEC vezérlővel ugyanis lényegesen magasabb átviteli sebességet mértünk, mint az Asus notebooknál. A Silocon Power Armor A80 esetében már nem volt ilyen jelentős az eltérés. Ott a 100 MB/s környéki tempó a felhasznált Samsung winchester csúcssebességét jelenti. Nagyjából ezt a sebességet tudta a notebookos, percenként 7200-at pörgő 500-as winchester, és a mára korosnak számító, 640 GB-os asztali Samsng is eSATA-n. Jelentős különbségek csak a legkisebb, 4 kB-os fájloknál voltak, ott a notebookos SATA merevlemez bizonyult a legjobbnak. Minden esetben reménytelenül a sor végére kényszerült az USB 2.0.

Írási tempóban még nagyobb különbséget regisztráltuk az asztali gépbe és a laptopba szerelt USB 3.0 vezérlő között. Előbbi nagyjából az olvasás sebességét hozta, utóbbi viszont most a Western Digital és a Silicon Power termékével is lényegesen lassabb volt. Annyival, hogy az eSATA-s és a notebookos merevlemez megelőzte őket. Azért az USB 2.0-t most is sikerült bőven túlszárnyalni. A késleltetésre már nem volt olyan nagy hatással az USB 3.0 vezérlő vagy a csatlakozó típusa, ott inkább a merevlemez típusa volt a meghatározó.

Működés szempontjából nagyon jó benyomást tett ránk a két külső tár. Bár egyiknek sem volt aktív hűtése, félórás terhelés alatt 24 °C-os környezetben csak langyosra melegedtek fel. Meg voltunk elégedve a nagyobb MyBook hangjával, mely csak heves fejmozgatás közben volt hallható. Az Armor A80 még ennél is csendesebb maradt. Gumis szigetelésének köszönhetően csöndes környezetben közel kellett hozzá hajolni, hogy halljuk, a merevlemez motorhangját vagy a fejmozgatást. Rezonancia terén is a kisebb Armor volt a jobb, a MyBookot általánosan közepesnek, méretosztályában viszont jónak tituláltuk ezen a téren. Okos húzás, hogy nem csak a PC-ről árammal ellátott Armor A80, hanem a MyBook is kikapcsolt, amikor az USB-n már nem érzékelt feszültséget (a számítógép kikapcsolásakor vagy hibernáláskor).

Mivel alapmodellről van szó, a MyBook 3.0-hoz semmiféle kezelőszoftvert nem kaptunk. A mellékelt CD-n csak az USB 3.0 adapter vezérlője és használati útmutató volt. A Silicon Power Armor A80 jobb lett volna ezen a téren, ha a mellékelt widget felismerte volna az Armor A80-at, de nem így történt.

Értékelés

Méréseink legfontosabb tanulsága, hogy az USB 3.0 lényegesen gyorsabb, mint az USB 2.0, nagyjából hozza az eSATA szintjét. Emellett ki kell emelni, hogy jelentős különbség lehet az egyes USB 3.0 vezérlők között. Láthattuk, hogy a MyBook 3.0-nál írásban majdnem kétszer olyan gyors volt az asztali gépben használt, NEC chipes megoldás, mint az Asus notebookjában dolgozó. Előbbi sebességével számolva igaznak bizonyult, hogy az USB 3.0 tízszer gyorsabb az USB 2.0-nál, de még utóbbival is megvolt az ötszörös túlteljesítés, ami nagyon szép.

Jó kérdés, hogy milyen ütemben fog az USB 3.0 terjedni. Szerintünk addig a pontig marad az eSATA-hoz hasonló prémium funkció az USB 3.0, míg az Intel és az AMD bele nem integrálja chipkészletébe. Ez a jövő évben biztosan meg fog történni. De már most is láthatóak pozitív jelek terjedésével kapcsolatban. Már középkategóriás alaplapokon feltűnt az USB 3.0 vezérlő, ráadásul csupán párezer forintos felárat kérnek érte. Ennyibe kerülnek a PCI Express csatolós, különálló megoldások is.

Külső merevlemezek terén változóak az árviszonyok. Ott még nagyon frissek az USB 3.0-s modellek, sokat elkérnek még az újdonság hatásáért. A Western Digital MyBook 3.0 1 TB-os változata két év garanciával 35 500 forintot kóstál, miközben az előző generációs, USB 2.0-s alapmodell úgy 27 000 forintért kapható. A konkurensek a MyBook 3.0 árszintjén kínálják az egyelőre még elterjedtebb, eSATA csatolós, hosszabb garanciaidős megoldásaikat. Összefoglalva tehát az új MyBook 3.0 tetszett, de még nem ajánlható.

Sokkal rózsásabb a helyzet a Silicon Power háza táján. Ott ugyanis az USB 2.0-s Armor A70 és USB 3.0-s Armor A80 között kevesebb mint ezer forint az árkülönbség. A nálunk járt 640 GB-os változat 24 500 forintért vehető meg, ami figyelembe véve sebességét (2,5 hüvelykesben nagyon ritka az eSATA), strapabíróságát (ütés-, por- és vízálló) és kompaktságát (nincs külső táp), no meg a konkurens termékek rendszerint magasabb árát, nagyon jó vétellé teszi. A kisebb, 320, illetve 500 GB-os változatok 17 500, illetve 21 500 forintba kerülnek. A Silicon Power Armor A80 kategóriájában megérdemli a különösen ajánlott minősítést.

Western Digital MyBook 3.0 Silicon Power Armor A80

rudi

A Silicon Power Armor A80 külső merevlemezt a Computer Emporium Kft., a Western Digital MyBook 3.0 külső merevlemezt az Expert Zrt. a bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés