Hirdetés

Külső merevlemezek USB 3.0-val

Western Digital MyBook 3.0

Adattárolás és adatátvitel terén manapság a 3.0-s technológiák jelentik az újdonságot. Nemrég lépett erre a szintre a SATA, az USB és a Bluetooth is. Most a középsővel foglalkozunk egy kicsit. Az USB külső, vezetékes átviteli rendszer, sebessége és kényelme miatt a legjobb külső adattárolókhoz. A korábbi 2.0-s szabvány elvi csúcssebessége 480 Mbps volt, a gyakorlatban viszont 30 MB/s körüli átviteli csúcstempót biztosított. Ez elég is volt még néhány éve, de a HD korszak beköszöntével már ilyen tempó mellett is hosszúra nyúlik a várakozás egy nagyobb memóriakártya, pendrive vagy merevlemez kiürítésekor. No meg a 2.0-s szabvány lassan kilenc éves, itt az ideje fejleszteni rajta. Az új USB 3.0 – vagy SuperSpeed USB – képességeit korábban már bemutattuk; most két hazai forgalomban is kapható USB 3.0-s adattárat ismerünk meg közelebbről.

Külső merevlemezek körében a legismertebb név a MyBook. A Western Digital hosszú évek óta kínálja könyvnek álcázott 3,5 hüvelykes winchestereit, melyeket sokan használnak nagy megelégedéssel. A legújabb modell az USB-vel együtt lépett a 3.0-s generációba. Külsőre nem sokat változott az idők során. Fekete, könyvhöz hasonlatos borítója van, szóval szépen beleillik majd sokféle környezetbe. Alapmodellről lévén szó, elejére csupán egy kis WD címke és egy apró LED jutott.

A könyv lapjai helyett sűrű lamellák sorakoznak alul, felül és a hátsó jelentős részén, így aktív szellőzés – ventilátor – nélkül is biztosítottnak látszik a winchester szellőztetése. Alul két kis gumilábat kaptunk, ezeken stabilan állhat a könyv. Jó lett volna valami opcionális, oldalra fektetett elhelyezéshez való lábsor. Hátul egy gyufásskatulyányi helyre összpontosult minden lényeges elem. Van itt egy nagyobb bekapcsológomb, USB 3.0-s és tápcsatlakozó, illetve kapunk Kensington zárhoz való aljzatot.

Alapmodell létére elég jól ki van tömve a MyBook 3.0 doboza. Ez annak köszönhető, hogy nálunk az USB 3.0 vezérlővel kiegészített változat járt. Mert hát a legújabb alaplapok és notebookok tulajdonosain kívül nem sokaknak van USB 3.0 csatlakozó a gépén. A hasznos kiegészítő felára nagyjából 4000 forint, és különálló termékkent is hasonló árban kapható. Ezen kívül már csak a szokásos körítést találtuk: telepítőlemez, papíranyagot, tápot (európai és angol villásdugóval), adatkábelt.

Bár az USB 3.0-nak a sebesség mellett megnőtt az áramerőssége is, még mindig nem elég combos a 3,5 hüvelykes merevlemezek meghajtásához. Érdemes egy pillantást vetni a MyBookhoz mellékelt USB 3.0 kábel végződésére. A számítógép felé a hagyományos, A típusúnak nevezett, kék színnel jelölt dugót kaptuk. Az adattár felőli végen viszont a micro USB csatlakozó legelterjedtebb formátumának a 3.0-ra kiegészített változata látható. Használhatjuk sima micro USB csatlakozóval is, de ekkor csak a 2.0-s sebességet kapjuk majd. Ilyenkor a csatlakozó egyik része (az extra sávszélességet és feszültséget biztosító) üresen marad.

Érdemes pár szót ejteni a MyBookhoz mellékelt USB 3.0 kártyáról. A NEC vezérlője található rajta két hátlapi USB 3.0 csatlakozó társaságában. Hozzájuk nem csak teljes, hanem feles magasságú panelt is kapunk. A számítógéppel egyszeres PCI Express csatornán kommunikál, ami bizony lassabb az USB 3.0 elvi, 5 Gbps-os csúcssebességénél. A gyakorlatban viszont egyelőre még alig vannak az egyszeres PCI Express sebességét túlhaladó adattárak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés