Hirdetés

Újabb külső merevlemezek USB 3.0-val

USB 3.0 Samsung és Verbatim módra

Tovább folytatjuk az új, USB 3.0 csatolóval szerelt küső adattárak vizsgálatát. Múltkor a Silicon Power és Western Digital termékeinél már megállapítottuk, hogy a 3.0 tényleg lényegesen gyorsabb a 2.0-s USB-nél, hozza az eSATA szintjét. Azt is láthattuk, hogy a vezérlő kialakítása befolyásolja a sebességet. Most a Samsung 3,5 hüvelykes, illetve a Verbatim 2,5 és 3,5 hüvelykes USB 3.0-s adattárát elemezzük. A nagyok már ismerősek lehetnek korábbi tesztjeinkből, hiszen külsőre semmit sem változtak, csak az elektronikát modernizálták bennük.

Hirdetés

A Samsung Story Station fémtetejű műanyagházat kapott. Előlapját vörös STORY felirat és egy érdekes, külső merevlemezen szokatlan tekerő díszíti. Ezzel ki-be kapcsolható, és az elfordítással állítható az előlap aljára helyezett kék LED fényereje. Szerintünk ez teljesen fölösleges részlet, csak a költségeket növeli, egy hátlapra helyezett kapcsoló is elláthatná ezt a feladatot.

Mivel belül nincs ventilátor, egy nagyobb alsó és egy kisebb hátsó szellőzőrácson keresztül lélegzik a Samsung winchester. Az Spinpoint F2 EcoGreen családból származik, tehát percenként csak 5400-at pörög, és minden bizonnyal nem fog túlmelegedni. Sajnos az USB 3.0 vezérlőt nem tudtuk megnézni a garanciális zárjegy miatt.

A Samsung csak a szükséges minimumot tette az USB 3.0-s Story Station dobozába: kaptunk egy USB 3.0 adatkábelt, tápot és némi papíranyagot. Jól jött volna még egy állvány, amivel oldalára állítva is elhelyezhető az adattár.

Máris két USB 3.0-s külső merevlemezzel jelentkezett nálunk a Verbatim. A 2,5 hüvelykes Store 'n' Go teljesen műanyag, míg az egyszerűen csak USB 3.0-nak nevezett 3,5 hüvelykes modell jobbára fémből készült házat kapott. Utóbbinak az USB 2.0, eSATA és FireWire csatolós változatát már teszteltük, ahhoz képest semmi sem változott kívül.

Aggasztóan könnyen sikerült megszabadítani vékonyka felső borításától a 2,5 hüvelykes Verbatimot. Nem jó jel ez szerintünk. Ilyen kis adattárat gyakran hordozni szoktak, aközben pedig előfordulhat véletlen leejtés. Ilyen esetben ez a ház távolról sem fogja olyan jól védeni a benne lakó winchestert, mint például Silicon Power Armor A80, mely mellesleg por- és vízálló is. Belül egy 500 GB-os Fujitsu merevlemezt találtunk, de kapható 1 TB-os verzió is. A vezérlésről JMicron chip gondoskodik. Bár nem tudtuk szétszerelni, tesztelés közben kiderült a 3,5 hüvelykes Verbatimról, hogy 2 TB-os merevlemeze Samsung Spinpoint F3 EcoGreen, ami szintén percenként 5400-at pörög, szóval sem nagy sebességre, sem melegedésre nem kell nála számítani.

Annyira minimális volt a Verbatim Store 'n' Go felszerelése, hogy csak egy rövidke USB 3.0 kábelt és egy füzetkét kaptunk hozzá. Nagyobb testvérénél már jobb volt a helyzet. Itt a táphoz európai és angol villásdugó járt, igaz, az USB 3.0 kábel most sem volt hosszú. Csatlakozókkal együtt hetven centimétere éppen elég ahhoz, hogy egy átlagos ház tetejére téve elérjen az USB 3.0 bővítőkártyáig, de egy átlagos, 70-75 cm magas asztalra helyezve már éppen rövid lehet. Akárcsak múltkor a WD MyBook 3.0, a Verbatim USB 3.0 is kapható PCI Express x1 csatolós, USB 3.0 vezérlőkártyával. Ez a kis NEC chipes kártya lényegében azonos volt a WD-nél látottal, és például DeLock címkével is megvásárolható.

Hátulról látható, hogy a kis Verbatimnak mini USB 3.0-s csatlakozója van, a nagyoknál pedig a B típust választották. Mindkét gyártó passzívan hűti a 3,5 hüvelykes Samsung winchestert, a szellőzésre pedig a doboz alját és hátulját használják. A kis energiaigényű modelleknél ez elég is szokott lenni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés