Hirdetés

Könyv izompólóban

Belvilág

A hozzánk került típus centrinós masina, azaz Pentium M processzort, az Intel által gyártott mobil lapkakészletet, illetve vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmaz. A gép központi egysége jelen esetben egy Pentium M 730 jelzésű modell, azaz egy 1,6 GHz órajelen ketyegő, 2 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmazó, 533 MHz-es rendszersínt használó példányról van szó. A lapkakészlet az asztali rendszereknél jól bevált i915P típus mobil változata, az i915PM, melynek legfőbb jellemzői közé tartozik a PCI Express architektúra támogatása, a DDR mellett az 533 MHz-es, kétcsatornás DDR2 memória kezelés, vagy a natív SATA merevlemez-vezérlés.

A gép 512 megabájtnyi, 333 MHz-es DDR memóriával érkezett, mely hiába volt párba illesztve, nem működött kétcsatornás üzemmódban, az i915PM vezérlővel ugyanis csak a DDR2 memóriáknál lehet kiaknázni ezt a lehetőséget. Hogy mégis miért nem ilyen memória került az M645-be, az alighanem örökre a gyártó titka marad, az mindenesetre biztosra vehető, hogy a DDR2 memóriákkal kétcsatornás üzemben a DDR memóriáknál elméletileg mindenképpen gyorsabb működés érhető el. Ráadásul az újabb technológia nem is feltétlenül drágább, mint a régebbi, mindemellett kevesebb árammal is megelégszenek ezek a modulok, így használatukkal valamivel hosszabb akkumulátoros üzemidő érhető el.

Tárolórendszer

Hirdetés

A gépbe egy meglehetősen fürge, Hitachi-LG GCA-4080N típusú DVD-írót építettek, ami DVD-ket maximálisan 8-szoros, CD-ket pedig maximálisan 24-szeres sebességgel ír. A szabványtámogatások tekintetében az egység kicsit lemarad az élmezőnytől, lévén sem a kétrétegű médiumok, sem a DVD-RAM korongok írását nem támogatja. A DVD-íróval átellenes oldalon található egy 4 az 1-ben kártyaolvasó, ebbe Secure Digital, MultiMedia Card, Memory Stick és Memory Stick Pro kártyák passzolnak.

A gép merevlemeze 60 GB kapacitású, Toshiba gyártmány és bár jóllehet ez a gyártó forgalmaz 16 MB-os gyorsítótárral ellátott példányokat is, a beépített modell „csak” feleennyi puffermemóriát tartalmazott, igaz, ez számít az elterjedt kiépítésnek, így nem is tekinthető negatívumnak. Azok számára, akik az asztali számítógépek több száz gigabájtos tárolókapacitással ellátott merevlemezeihez szoktak, borzasztó szűkösnek tűnhet egy ekkora merevlemez, de újfent hangsúlyozzuk, hogy véleményünk szerint a merevlemez nem feltétlenül archiválásra szánt eszköz, így az elsőre szűkösnek tűnő háttértár voltaképpen szinte minden programtárolási feladatra elégségesnek bizonyul.

Kommunikáció

A notesz kommunikációs rendszere nem szolgál semmi kiemelkedővel, a gépre ragasztott Centrino logó egyértelműsíti, hogy egy Intel gyártmányú vezeték nélküli hálózati vezérlő van a gépben, ami mellé egy szoftmodem, illetve egy Fast Ethernet vezérlő is került. Az M645-be külön kérésre sem építhető BlueTooth modul, így aki mobiltelefonját, vagy egyéb BlueTooth-szos eszközét a géphez kívánja csatlakoztatni, csak valamilyen USB-s megoldásban gondolkodhat.

Grafika

Az MSI M645 összes kiépítésének közös vonása a kitűnő kontrasztot és élénk színeket biztosító, üvegszerű felülettel rendelkező Glare Type kijelző. A 15,4 hüvelykes, WXGA (1280x800 pixeles) felbontású kijelzőt egy komoly teljesítménnyel rendelkező grafikus processzor hajtja meg; a gépbe az NVIDIA NV43-as GPU-jának mobil változata, azaz a GeForce Go 6600-as vezérlő került beépítésre, 128 MB dedikált memóriával megtámogatva. A grafikus rendszer az órajeleket leszámítva tudását nézve minden tekintetben megegyezik az asztali gépekbe építhető testvérével. Ennek a vezérlőnek ugyanakkor nincs „GT” változata, így a mobil variáns az asztali változathoz képest valamelyest megemelt órajeleket kapott (350/350 MHz).


[+]

A gyors grafikus motor igazi ékessége az M645-nek, a mai modern játékprogramok – ha nem is feltétlenül teljes részletesség mellett és legjobb minőségi beállításokkal – mind élvezhető kikapcsolódást nyújtanak a kijelző natív felbontásában. Az izmos grafikus rendszer ugyanakkor rányomja a bélyegét mind az akkumulátoros üzemidőre, mind a notebook zajszintjére, de úgy érezzük, itt sikerült a megfelelő egyensúlyt megtalálnia a gyártónak: a gép ventilátora ugyan folyamatosan üzemel bekapcsolt állapotban, de hangja alapállapotban nem zavaró. Komoly terhelésre aztán beindul a légkavaró, a gép oldalából pedig már-már forró levegő árad, ennyit azonban minden hasonló kiépítésű gépnél el kell viselni a gyors és látványos grafikáért cserébe.

Hang

A gép hangrendszerét vizsgálva korábban már megállapítottuk, hogy a beépített hangszórók egész nagyot szólnak, a rendszer lelkét szemügyre véve azonban kissé tanácstalanná váltunk. Bár a gépbe a Realtek viszonylag modern, hat csatornás ALC655-ös típusjelzésű kodekjét építették, sajnos ez a megvalósítás a tesztprogramok egybehangzó információi szerint valamiért csak egy szoftveres hangpuffert kezel, ami mozgalmasabb játékprogramokat futtatva bizony komoly érvágás lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • MSI

Azóta történt

 • Óriások földjén

  Számítógépünk TFT-je sosem lehet elég nagy, és egyesek szerint ugyanez igaz a hordozható változatokra is. Négy 17 colos kijelzővel szerelt notebookot teszteltünk.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Mobilizált Gigabyte

  Eddig többnyire alaplapokkal, videokártyákkal és más komponensekkel hívta fel magára a figyelmet a tajvani Gigabyte. A helyzet most megváltozhat.

 • MegaBook S425, a vörösinges

  Az MSI kissé szokatlan színvilággal megáldott, vékony és könnyű notesze érkezett szerkesztőségünkbe.

Előzmények

Hirdetés