Hirdetés

Könyv izompólóban

Kinyitva

A beviteli felület helykihasználása alapvetően jónak tekinthető, a széles kijelzőjű noteszeknél általában tapasztalható holtterek itt nem jelentkeznek, vagyis nem annyira feltűnően. A kialakítást elnézve itt válik elsősorban szembeötlővé, hogy a gép mélységét tekintve alulról súrolja az átlagot, a látszat azonban kicsit csal; az akkumulátor elhelyezése miatt ugyanis a klaviatúra szorosan „rácsúszik” a tapipadra és a csuklótámaszra, így a billentyűzet felett lévő uszkve 4 centiméteres térben gyakorlatilag semmi nincs. Tapasztalataink szerint mindez nem válik a használat kárára, bár az érintőpad ennek megfelelően kissé talán összement, de még használható méretű.


[+]

Az M645 magyar gombkiosztású klaviatúrával érkezett, melynek minőségére nem lehet panaszunk, a gombok rugóereje megfelelő, leütésük határozott, kissé csattogó. Ami a kiosztást és a szitázást illeti, itt már hagy némi kívánnivalót maga után az MSI megoldása. Mindkét esetben a magyar ékezetes gombokat kritizáljuk; egyfelől az ékezetes karakterek kisebbek a többinél, másfelől a kiosztásuk szakít a szokásos elrendezéssel, így a gépelés eleinte szokatlan lehet. A zavart itt elsősorban az okozza, hogy az enter gomb a magyar kiosztású klaviatúráknál megszokotthoz képest nem fordított „L” alakú, hanem egyenes, így az „ű” gomb nem a szokásos helyen, az „á” mellett kap helyet, hanem a kilapult enter felett, közvetlenül az „ú” mellett.

Hirdetés

A két gombbal ellátott, majd fél centire süllyesztett tapipad – mint ahogy korábban már említettük – valamivel kisebb lett az átlagnál, kialakítása azonban hűen követi a kijelző képarányát. A két ezüstszínű gomb valamivel keskenyebb az átlagosnál, görgetőgomb nincs, de ezt a funkciót jól ellátja az érintőpad beépített scrollozási lehetősége, azaz a felület alsó peremén és szélén matatva viszonylag könnyedén lehet léptetni a képtartalmat.

A gyártó egy apró, vezetékes optikai egeret is elhelyezett a csomagban, kedves figyelmesség, bár a tapipadot ez a modell szerintünk nem váltja ki túl nagy sikerrel.

A beviteli felületen mindezek mellett alig találunk valamit, így a billentyűzet fölé került bekapcsológomb mellett csak egy funkciógombot helyeztek el, amivel a vezeték nélküli hálózati vezérlőt lehet kapcsolgatni. Furcsa mód a gomb mellett csak az alap visszajelzőfények (caps lock, scroll lock és merevlemezhasználat) kaptak helyet, így a vezeték nélküli hálózati vezérlő működéséről a készülék jobb alsó sarkában elhelyezett három LED egyike tájékoztat (bekapcsolt/töltésállapotot és a készenléti üzemmódot jelző fény mellett). Ez utóbbi lámpák félig a ház oldalába, félig a csuklótámaszba ágyazódnak, a piktogramjaik azonban oldalt találhatók, így első ránézésre nem derül ki egyértelműen, pontosan minek a működését jelzik.

A ház jobb felső és bal felső sarkába beépítve találjuk a két hangszórót, amelyek méretüket meghazudtoló módon szólnak, legalábbis ami a hangerőt illeti. A két hangszóró közti térben nagy üresség tátong, itt terpeszkedik az akkumulátor. Az M645 tervezői úgy tűnik itt kénytelenek voltak kompromisszumot kötni; amennyiben „hasznos” felületként akarták volna használni ezt a teret, a noteszt alighanem vastagabbra kellett volna építeni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • MSI

Azóta történt

 • Óriások földjén

  Számítógépünk TFT-je sosem lehet elég nagy, és egyesek szerint ugyanez igaz a hordozható változatokra is. Négy 17 colos kijelzővel szerelt notebookot teszteltünk.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Mobilizált Gigabyte

  Eddig többnyire alaplapokkal, videokártyákkal és más komponensekkel hívta fel magára a figyelmet a tajvani Gigabyte. A helyzet most megváltozhat.

 • MegaBook S425, a vörösinges

  Az MSI kissé szokatlan színvilággal megáldott, vékony és könnyű notesze érkezett szerkesztőségünkbe.

Előzmények

Hirdetés