Hirdetés

Könyv izompólóban

Értékelés

Őszintén szólva eleinte sok tekintetben nem volt szimpatikus számunkra az MSI M645. Aztán a későbbiekben azt tapasztaltuk, hogy minél többet használjuk a gépet, annál jobban megbarátkozunk vele, minden apró nyűgje és hibája ellenére. A gép mindvégig kezes báránynak bizonyult, a használat során nem tapasztaltunk semmiféle hibás működést, vagy bármiféle bizonytalanságot. Az M645 akkor sem jött zavarba, amikor telepítettük a Call of Duty 2 játékprogram nemrég kiadott demóját, amiben izgalmas csatákat vívtunk a szövetséges erők oldalán. Sőt, úgy láttuk, ekkor van csak igazán elemében a masina.

A noteszgépek tesztelésénél általában problémát jelent a hosszú távú tartósság ellenőrzése, különösen az újabb gépek esetében. Nincs ez másként az MSI M645-tel sem, így lényegében nem tudunk választ adni arra a kérdésre, hogy a gép hosszabb használat során mennyire állja majd a sarat, ugyanakkor az alapállapotban járó 2 év jótállás bizakodásra adhat okot, bár ez az időszak semmilyen módon nem terjeszthető ki 3 évre.

Ami az internetes szoftvertámogatást illeti, az MSI szolgáltatása alapvetően jónak tekinthető, bár a frissítések érkezhetnének talán gyakoribban is, de alapvetően minden, a működéshez szükséges meghajtócsomag, illetve szoftver megtalálható a gyártó weboldalán. A frissítéshez azonban nem muszáj az MSI oldalára navigálni, a Live Update 3 rendszer ugyanis értesíti a felhasználót minden újonnan megjelent frissítésről, és mindjárt fel is ajánlja azok letöltését és telepítését.

Hirdetés

A gyárilag előtelepített programcsomagra sem lehet panaszunk, a Cyberlink alkalmazáscsomagja kiteljesíti a gép multimédiás képességeit, a már említett Live Update 3 segít a frissítéseket megtalálni és letölteni, ezek mellett azonban semmilyen felesleges sallang nem kerül az MSI gépére.

Mindent összevetve jó gépnek tartjuk az MSI MegaBook M645-öt, aminek vannak apróbb hibái, és összességében pont ezek miatt az apróságok miatt nem tartozhat a noteszgépek élvonalába. Végeredményben nincs is ezzel semmi baj, az MSI amúgy is viszonylag új szereplő a noteszgép-piacon, majd idővel szépen beletanulnak.

 

MSI MegaBook M645
Processzor Pentium M 730 (1,6 GHz)
Lapkakészlet Intel i915PM + ICH6M
Memória 2 x 256 MB DDR333
Merevlemez 60 GB Ultra-ATA100, 4200 rpm, 8 MB cache
Kijelző 15,4" WXGA (1280x800 pixel), GlareType
Grafika NVIDIA GeForce Go 6600 128 MB memóriával
Hang ICH6M - Realtek AC'97 Audio
Optikai meghajtó DVD±R/RW író
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Fast Ethernet, 802.11 b/g WLAN
Interfészek 4 x USB 2.0, 1 x FireWire, D-Sub és TV-kimenet, PC Card slot
Akkumulátor 8 cellás, 62 Wh
Méret, tömeg 355 x 255 x 29,9 mm, kb 2,9 kg
Jótállás 2 év
Fogyasztói ár 388 900 Ft (Sulinetben)

A gépnek érdemes lehet tehát bizalmat szavazni, főleg azok számára, akik kihasználják a GeForce Go 6600 grafikus processzorban rejlő, nem lebecsülendő potenciált. Bár a gyártó weboldalán egy öltönyös üzletember hóna alatt láthatjuk az M645-öt, a napnál is világosabb, hogy ez a termék elsősorban a magánfelhasználókat célozza. Talán nem véletlen, hogy Magyarországon a Sulinet program keretén belül is megvásárolható ez a notesz, ezzel megfizethető alternatívát nyújtva a hasonló kiépítésű gépek mezőnyében. Az adókedvezmény nélkül már nem oly egyértelmű a siker, de ez nem feltétlenül az MSI, mint inkább a Sulinet Express néhol a valóságtól meglehetősen elrugaszkodott árképzésének a folyománya.

Ami tetszett:

 • szép kijelző,
 • gyors grafikus motor,
 • aránylag kis befoglaló méretek.

Ami nem tetszett:

 • kissé zavaros kiosztású klaviatúra,
 • elavult DDR memória-kezelés.

Renwick

A tesztben szereplő MSI Megabook M645 típusú noteszgépet az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • MSI

Azóta történt

 • Óriások földjén

  Számítógépünk TFT-je sosem lehet elég nagy, és egyesek szerint ugyanez igaz a hordozható változatokra is. Négy 17 colos kijelzővel szerelt notebookot teszteltünk.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Mobilizált Gigabyte

  Eddig többnyire alaplapokkal, videokártyákkal és más komponensekkel hívta fel magára a figyelmet a tajvani Gigabyte. A helyzet most megváltozhat.

 • MegaBook S425, a vörösinges

  Az MSI kissé szokatlan színvilággal megáldott, vékony és könnyű notesze érkezett szerkesztőségünkbe.

Előzmények

Hirdetés