Hirdetés

Könyv izompólóban

Szürke fenegyerek

Lassacskán minden piaci szereplő számára nyilvánvalóvá válik, hogy a számítástechnikai ipar gyökeres változásoknak néz elébe az elkövetkezendő években. A folyamatot idejekorán felismerő tajvani vállalatok – a PC-s komponenspiac legdominánsabb szereplői – az elmúlt időszakban igyekeztek minél inkább kibővíteni termékportfóliójukat, ezzel egyben betörve olyan, számukra ismeretlen piacokra is, ahol nagynevű, sokat tapasztalt konkurensekkel kell szembenézniük. A cél itt sok esetben egyelőre nem több, mint a márka minden különösebb ambíció nélküli jelenléte az adott szegmensben.

Éppen ezért semmi csodálkoznivaló nincs azon, ha az avatott vásárlóknak a Micro Star International (ismertebben MSI) márkanevet hallva egyelőre elsősorban videokártyák és alaplapok jutnak eszükbe, hiszen a vállalat immáron négy éve trónol a videokártya-piac élén, mindemellett számos rendkívül sikeres alaplap-sorozat fűződik a nevéhez. A mobilszámítógép-piacban rejlő nagyon komoly üzleti lehetőségek azonban az MSI vezetőségét is arra sarkallták, hogy utat nyisson a vállalat vadonatúj, szép reményű üzletágának.

Az MSI MegaBook termékcsaládja mára egyre előkelőbb helyen szerepel a vállalat portfóliójában, a cég partnerei révén egyre több OEM-megrendeléshez jut hozzá, az MSI noteszgépeket pedig mind „szereld magad!”, mind kulcsrakész változatban sikerrel forgalmazzák. Utóbbiak termékkínálata a 12 hüvelykes kijelzővel szerelt ultrahordozható modellektől kezdve a 17 inches panellel ellátott monstrumokig bezárólag jelenleg 11 fő típusból áll, ezek számtalan variánsban, akár egyénre szabottan állnak a vásárlók rendelkezésére.

Nálunk ezúttal egy nyáron bejelentett, kifejezetten multimédiás felhasználásra szánt modell járt vendégségben; az M645 sorozat egyik legszerényebb kiépítésű tagja amolyan báránybőrbe bújt farkas; a gépbe épített meglehetősen izmos grafikus processzor – megfelelő kompromisszumok mellett – gondoskodik arról, hogy a noteszgép megállja a helyét napjaink teljesítményigényes grafikus alkalmazásainak (nyilván elsősorban játékprogramok) futtatása során.

Azok az MSI noteszgépek, amelyekkel eddig megismerkedtünk, formavilágukat tekintve kevéssé kápráztattak el minket, annak dacára (vagy éppen azért), hogy néhány dizájnelem, vagy megoldás valahonnét ismerősnek tűnt – főképp az MSI szubnoteszeit vizsgálva. Éppen ezért az M645-tel szemben sem támasztottunk túlzott elvárásokat – legalábbis ami a dizájnt illeti, a kartondobozból mégis egy letisztult külsejű, elegánsnak mondható noteszgép került elő.


[+]

A sötétszürke-fekete színű ház az egyik legszögletesebb, amit láttunk, mindemellett vastagságát tekintve is teljesen szimmetrikus. A 15,4 hüvelykes képátlójú panelnek köszönhetően a gép meglehetősen széles, de pont csak annyira, amennyire kell és tulajdonképpen ugyanez igaz a ház mélységére is. A gép külseje a beviteli felület egy részét leszámítva mindenhol festett műanyag, ami különösen az alsó borítást elnézve elsőre határozottan fémes benyomást kelt. A ház ennek megfelelően kellően masszív, sehol nem recseg-ropog, az anyagválasztást tehát alapvetően jónak ítéljük.


[+]

A lecsukott kijelzőfedél – melynek peremébe elegánsan elhelyeztek egy fekete műanyagidomot – ugyanakkor lehetne valamivel merevebb tartású is, ezzel úgy tűnik a gyártó is tisztában lehet, ugyanis a panel és a klaviatúra között lapuló puha védőlapra több nyelven ráírták, hogy a kijelző védelme érdekében a felhasználó minden esetben tegye a lapot a billentyűzetre, mielőtt lecsukná a panelt és táskába tenné a gépet. Ez persze nem jelenti azt, hogy az M645 fedlapja gyengébb lenne az átlagosnál, ezt a gyakorlatot elővigyázatosságból a legtöbb noteszgép-tulajdonosnak ajánlott követnie, más kérdés, hogy sajnos kevés gyártó akad, amelyik erre külön felhívná a figyelmet.

A kijelzőt rögzítő mechanika két ponton fogja a panelt a házhoz, ezek egy középen található reteszelőgomb eltolásával oldhatók. A panel zsanérja bár nem túl nagy és széles, annál erősebb, ezért kinyitáskor egy kézzel le kell fogni a gépet, cserébe viszont a kijelzős stabilan megáll a helyén. A kijelző peremébe összesen nyolc gumibakot épített a gyártó, ezek alul és felül igyekeznek eltartani valamelyest a lecsukott panelt a kasztnitól.

Hirdetés

Kinyitva

A beviteli felület helykihasználása alapvetően jónak tekinthető, a széles kijelzőjű noteszeknél általában tapasztalható holtterek itt nem jelentkeznek, vagyis nem annyira feltűnően. A kialakítást elnézve itt válik elsősorban szembeötlővé, hogy a gép mélységét tekintve alulról súrolja az átlagot, a látszat azonban kicsit csal; az akkumulátor elhelyezése miatt ugyanis a klaviatúra szorosan „rácsúszik” a tapipadra és a csuklótámaszra, így a billentyűzet felett lévő uszkve 4 centiméteres térben gyakorlatilag semmi nincs. Tapasztalataink szerint mindez nem válik a használat kárára, bár az érintőpad ennek megfelelően kissé talán összement, de még használható méretű.


[+]

Az M645 magyar gombkiosztású klaviatúrával érkezett, melynek minőségére nem lehet panaszunk, a gombok rugóereje megfelelő, leütésük határozott, kissé csattogó. Ami a kiosztást és a szitázást illeti, itt már hagy némi kívánnivalót maga után az MSI megoldása. Mindkét esetben a magyar ékezetes gombokat kritizáljuk; egyfelől az ékezetes karakterek kisebbek a többinél, másfelől a kiosztásuk szakít a szokásos elrendezéssel, így a gépelés eleinte szokatlan lehet. A zavart itt elsősorban az okozza, hogy az enter gomb a magyar kiosztású klaviatúráknál megszokotthoz képest nem fordított „L” alakú, hanem egyenes, így az „ű” gomb nem a szokásos helyen, az „á” mellett kap helyet, hanem a kilapult enter felett, közvetlenül az „ú” mellett.

A két gombbal ellátott, majd fél centire süllyesztett tapipad – mint ahogy korábban már említettük – valamivel kisebb lett az átlagnál, kialakítása azonban hűen követi a kijelző képarányát. A két ezüstszínű gomb valamivel keskenyebb az átlagosnál, görgetőgomb nincs, de ezt a funkciót jól ellátja az érintőpad beépített scrollozási lehetősége, azaz a felület alsó peremén és szélén matatva viszonylag könnyedén lehet léptetni a képtartalmat.

A gyártó egy apró, vezetékes optikai egeret is elhelyezett a csomagban, kedves figyelmesség, bár a tapipadot ez a modell szerintünk nem váltja ki túl nagy sikerrel.

A beviteli felületen mindezek mellett alig találunk valamit, így a billentyűzet fölé került bekapcsológomb mellett csak egy funkciógombot helyeztek el, amivel a vezeték nélküli hálózati vezérlőt lehet kapcsolgatni. Furcsa mód a gomb mellett csak az alap visszajelzőfények (caps lock, scroll lock és merevlemezhasználat) kaptak helyet, így a vezeték nélküli hálózati vezérlő működéséről a készülék jobb alsó sarkában elhelyezett három LED egyike tájékoztat (bekapcsolt/töltésállapotot és a készenléti üzemmódot jelző fény mellett). Ez utóbbi lámpák félig a ház oldalába, félig a csuklótámaszba ágyazódnak, a piktogramjaik azonban oldalt találhatók, így első ránézésre nem derül ki egyértelműen, pontosan minek a működését jelzik.

A ház jobb felső és bal felső sarkába beépítve találjuk a két hangszórót, amelyek méretüket meghazudtoló módon szólnak, legalábbis ami a hangerőt illeti. A két hangszóró közti térben nagy üresség tátong, itt terpeszkedik az akkumulátor. Az M645 tervezői úgy tűnik itt kénytelenek voltak kompromisszumot kötni; amennyiben „hasznos” felületként akarták volna használni ezt a teret, a noteszt alighanem vastagabbra kellett volna építeni.

Körséta


[+]

A gép a hátulját leszámítva minden oldalán rejt csatlakozókat, így a homlokzaton jutott hely a hangrendszer be- és kimeneteinek, egy FireWire csatolónak, egy infravörös jeladónak, illetve ide kerültek a hangerőszabályzó- és némító gombok.


[+]

Bal oldalra helyezték el az optikai meghajtót, az RJ11 és RJ45 csatlakozókat, két USB kaput, illetve a töltőcsatlakozót.


[+]

Jobb oldalt pedig egy 4 az 1-ben kártyaolvasót, CardBus aljzatot, S-Video kimenetet, további két USB kaput és egy D-sub kimenetet találunk, melyek közt a hűtőrendszer szellőzőnyílása terpeszkedik. Ez utóbbi megoldás véleményünk szerint nem a legszerencsésebb, ugyanis ha egérrel használjuk a gépet, a jobb oldalra kifújó meleg, netán forró levegő hosszú távon kényelmetlenné teheti az egerészést.

Az M645 külsejét tekintve alapvetően semmi kirívóval nem szolgál, ideje tehát szemügyre venni, ugyanez igaz-e a belső tartalomra.

Belvilág

A hozzánk került típus centrinós masina, azaz Pentium M processzort, az Intel által gyártott mobil lapkakészletet, illetve vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmaz. A gép központi egysége jelen esetben egy Pentium M 730 jelzésű modell, azaz egy 1,6 GHz órajelen ketyegő, 2 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmazó, 533 MHz-es rendszersínt használó példányról van szó. A lapkakészlet az asztali rendszereknél jól bevált i915P típus mobil változata, az i915PM, melynek legfőbb jellemzői közé tartozik a PCI Express architektúra támogatása, a DDR mellett az 533 MHz-es, kétcsatornás DDR2 memória kezelés, vagy a natív SATA merevlemez-vezérlés.

A gép 512 megabájtnyi, 333 MHz-es DDR memóriával érkezett, mely hiába volt párba illesztve, nem működött kétcsatornás üzemmódban, az i915PM vezérlővel ugyanis csak a DDR2 memóriáknál lehet kiaknázni ezt a lehetőséget. Hogy mégis miért nem ilyen memória került az M645-be, az alighanem örökre a gyártó titka marad, az mindenesetre biztosra vehető, hogy a DDR2 memóriákkal kétcsatornás üzemben a DDR memóriáknál elméletileg mindenképpen gyorsabb működés érhető el. Ráadásul az újabb technológia nem is feltétlenül drágább, mint a régebbi, mindemellett kevesebb árammal is megelégszenek ezek a modulok, így használatukkal valamivel hosszabb akkumulátoros üzemidő érhető el.

Tárolórendszer

A gépbe egy meglehetősen fürge, Hitachi-LG GCA-4080N típusú DVD-írót építettek, ami DVD-ket maximálisan 8-szoros, CD-ket pedig maximálisan 24-szeres sebességgel ír. A szabványtámogatások tekintetében az egység kicsit lemarad az élmezőnytől, lévén sem a kétrétegű médiumok, sem a DVD-RAM korongok írását nem támogatja. A DVD-íróval átellenes oldalon található egy 4 az 1-ben kártyaolvasó, ebbe Secure Digital, MultiMedia Card, Memory Stick és Memory Stick Pro kártyák passzolnak.

A gép merevlemeze 60 GB kapacitású, Toshiba gyártmány és bár jóllehet ez a gyártó forgalmaz 16 MB-os gyorsítótárral ellátott példányokat is, a beépített modell „csak” feleennyi puffermemóriát tartalmazott, igaz, ez számít az elterjedt kiépítésnek, így nem is tekinthető negatívumnak. Azok számára, akik az asztali számítógépek több száz gigabájtos tárolókapacitással ellátott merevlemezeihez szoktak, borzasztó szűkösnek tűnhet egy ekkora merevlemez, de újfent hangsúlyozzuk, hogy véleményünk szerint a merevlemez nem feltétlenül archiválásra szánt eszköz, így az elsőre szűkösnek tűnő háttértár voltaképpen szinte minden programtárolási feladatra elégségesnek bizonyul.

Kommunikáció

A notesz kommunikációs rendszere nem szolgál semmi kiemelkedővel, a gépre ragasztott Centrino logó egyértelműsíti, hogy egy Intel gyártmányú vezeték nélküli hálózati vezérlő van a gépben, ami mellé egy szoftmodem, illetve egy Fast Ethernet vezérlő is került. Az M645-be külön kérésre sem építhető BlueTooth modul, így aki mobiltelefonját, vagy egyéb BlueTooth-szos eszközét a géphez kívánja csatlakoztatni, csak valamilyen USB-s megoldásban gondolkodhat.

Grafika

Az MSI M645 összes kiépítésének közös vonása a kitűnő kontrasztot és élénk színeket biztosító, üvegszerű felülettel rendelkező Glare Type kijelző. A 15,4 hüvelykes, WXGA (1280x800 pixeles) felbontású kijelzőt egy komoly teljesítménnyel rendelkező grafikus processzor hajtja meg; a gépbe az NVIDIA NV43-as GPU-jának mobil változata, azaz a GeForce Go 6600-as vezérlő került beépítésre, 128 MB dedikált memóriával megtámogatva. A grafikus rendszer az órajeleket leszámítva tudását nézve minden tekintetben megegyezik az asztali gépekbe építhető testvérével. Ennek a vezérlőnek ugyanakkor nincs „GT” változata, így a mobil variáns az asztali változathoz képest valamelyest megemelt órajeleket kapott (350/350 MHz).


[+]

A gyors grafikus motor igazi ékessége az M645-nek, a mai modern játékprogramok – ha nem is feltétlenül teljes részletesség mellett és legjobb minőségi beállításokkal – mind élvezhető kikapcsolódást nyújtanak a kijelző natív felbontásában. Az izmos grafikus rendszer ugyanakkor rányomja a bélyegét mind az akkumulátoros üzemidőre, mind a notebook zajszintjére, de úgy érezzük, itt sikerült a megfelelő egyensúlyt megtalálnia a gyártónak: a gép ventilátora ugyan folyamatosan üzemel bekapcsolt állapotban, de hangja alapállapotban nem zavaró. Komoly terhelésre aztán beindul a légkavaró, a gép oldalából pedig már-már forró levegő árad, ennyit azonban minden hasonló kiépítésű gépnél el kell viselni a gyors és látványos grafikáért cserébe.

Hang

A gép hangrendszerét vizsgálva korábban már megállapítottuk, hogy a beépített hangszórók egész nagyot szólnak, a rendszer lelkét szemügyre véve azonban kissé tanácstalanná váltunk. Bár a gépbe a Realtek viszonylag modern, hat csatornás ALC655-ös típusjelzésű kodekjét építették, sajnos ez a megvalósítás a tesztprogramok egybehangzó információi szerint valamiért csak egy szoftveres hangpuffert kezel, ami mozgalmasabb játékprogramokat futtatva bizony komoly érvágás lehet.

Teljesítmény

Az M645 előtelepített Windows XP Home (második szervízcsomaggal frissített) operációs rendszerrel érkezett, méréseinket a telepített környezetet érintetlenül hagyva végeztük. Tesztjeinket szokásunkhoz híven a Futuremark PCMark 04, 3DMark 03, a Lavalys Everest Ultimate Edition 2005, illetve a Battery Eater Pro 05 programokkal végeztük.

 

MSI MegaBook M645 mérési eredmények
Teszt Eredmény
PCMark04 v1.3.0 3349 pont
3DMark03 v3.6.0 5478 pont
Everest Ultimate Edition 2005
Memóriaolvasás
2388 MB/s
Everest Ultimate Edition 2005
Memóriaírás
625 MB/s
Everest Ultimate Edition 2005
Memória-késleltetés
2,5-3-3-7, 110,5 ns
Everest Ultimate Edition 2005
CPU PhotoWorxx
2161 pont
Everest Ultimate Edition 2005
FPU Mandel
1144 pont
Akkumulátoros üzemidő
minimális terhelés
4:13 óra (253 perc)
Akkumulátoros üzemidő
maximális terhelés
1:57 óra (118 perc)

A PCMark eredményt valamelyest negatívan befolyásolta a viszonylag gyengén muzsikáló memória-alrendszer, ezt azonban ellensúlyozta az erős grafikus motor, így végül a kategóriájának megfelelő szintre kerülhetett az M645.

A 3DMark 03 tesztprogrammal elért valamivel több, mint 5500 pontos eredmény tekintélyt parancsoló, legalábbis ha figyelembe vesszük, hogy egy hordozható számítógépről van szó. Itt amúgy az ATI ugyanebbe a szegmensbe szánt Mobility Radeon X700-as vezérlője hasonló eredmények elérésére képes; ami esetleg mégis a kanadai gyártó megoldása mellett szólhat a GeForce Go-val szemben, az a Radeon GPU állítólagos energiatakarékosabb működése.

Az Everest Ultimate Edition jól szemlélteti számunkra, hogy a 333 MHz-es DDR memória bizony visszafogja kissé a rendszert, ez főleg az intenzív memóriahasználattal járó PhotoWorxx mérésnél válik nagyon nyilvánvalóvá, ahol egy hasonló kiépítésű, ám kétcsatornás DDR2 memória-alrendszert tartalmazó gép az M645-höz viszonyítva jelentősen magasabb teljesítménymutató elérésére képes.


[+]

Legvégül az akkumulátoros üzemidőt vizsgáltuk a szokásos módon, azaz teljes terhelésnél, és energiatakarékos üzemmódban mértük a 100 százalékra feltöltött akkumulátor teljes lemerüléséig eltelt időt. A gép 62 Wh teljesítményű akkumulátora 4 óra 13 percig tartotta a gépet üresjáratban, ami figyelembe véve, hogy egy nem kis étvágyú grafikus processzor van a gépben, meglehetősen erős eredménynek számít. Teljes terhelés mellett ez az idő lecsökkent 1 óra 57 percre, ami még mindig nagyon jó eredménynek számít a hasonló kiépítésű gépek mezőnyében.

Értékelés

Őszintén szólva eleinte sok tekintetben nem volt szimpatikus számunkra az MSI M645. Aztán a későbbiekben azt tapasztaltuk, hogy minél többet használjuk a gépet, annál jobban megbarátkozunk vele, minden apró nyűgje és hibája ellenére. A gép mindvégig kezes báránynak bizonyult, a használat során nem tapasztaltunk semmiféle hibás működést, vagy bármiféle bizonytalanságot. Az M645 akkor sem jött zavarba, amikor telepítettük a Call of Duty 2 játékprogram nemrég kiadott demóját, amiben izgalmas csatákat vívtunk a szövetséges erők oldalán. Sőt, úgy láttuk, ekkor van csak igazán elemében a masina.

A noteszgépek tesztelésénél általában problémát jelent a hosszú távú tartósság ellenőrzése, különösen az újabb gépek esetében. Nincs ez másként az MSI M645-tel sem, így lényegében nem tudunk választ adni arra a kérdésre, hogy a gép hosszabb használat során mennyire állja majd a sarat, ugyanakkor az alapállapotban járó 2 év jótállás bizakodásra adhat okot, bár ez az időszak semmilyen módon nem terjeszthető ki 3 évre.

Ami az internetes szoftvertámogatást illeti, az MSI szolgáltatása alapvetően jónak tekinthető, bár a frissítések érkezhetnének talán gyakoribban is, de alapvetően minden, a működéshez szükséges meghajtócsomag, illetve szoftver megtalálható a gyártó weboldalán. A frissítéshez azonban nem muszáj az MSI oldalára navigálni, a Live Update 3 rendszer ugyanis értesíti a felhasználót minden újonnan megjelent frissítésről, és mindjárt fel is ajánlja azok letöltését és telepítését.

A gyárilag előtelepített programcsomagra sem lehet panaszunk, a Cyberlink alkalmazáscsomagja kiteljesíti a gép multimédiás képességeit, a már említett Live Update 3 segít a frissítéseket megtalálni és letölteni, ezek mellett azonban semmilyen felesleges sallang nem kerül az MSI gépére.

Mindent összevetve jó gépnek tartjuk az MSI MegaBook M645-öt, aminek vannak apróbb hibái, és összességében pont ezek miatt az apróságok miatt nem tartozhat a noteszgépek élvonalába. Végeredményben nincs is ezzel semmi baj, az MSI amúgy is viszonylag új szereplő a noteszgép-piacon, majd idővel szépen beletanulnak.

 

MSI MegaBook M645
Processzor Pentium M 730 (1,6 GHz)
Lapkakészlet Intel i915PM + ICH6M
Memória 2 x 256 MB DDR333
Merevlemez 60 GB Ultra-ATA100, 4200 rpm, 8 MB cache
Kijelző 15,4" WXGA (1280x800 pixel), GlareType
Grafika NVIDIA GeForce Go 6600 128 MB memóriával
Hang ICH6M - Realtek AC'97 Audio
Optikai meghajtó DVD±R/RW író
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Fast Ethernet, 802.11 b/g WLAN
Interfészek 4 x USB 2.0, 1 x FireWire, D-Sub és TV-kimenet, PC Card slot
Akkumulátor 8 cellás, 62 Wh
Méret, tömeg 355 x 255 x 29,9 mm, kb 2,9 kg
Jótállás 2 év
Fogyasztói ár 388 900 Ft (Sulinetben)

A gépnek érdemes lehet tehát bizalmat szavazni, főleg azok számára, akik kihasználják a GeForce Go 6600 grafikus processzorban rejlő, nem lebecsülendő potenciált. Bár a gyártó weboldalán egy öltönyös üzletember hóna alatt láthatjuk az M645-öt, a napnál is világosabb, hogy ez a termék elsősorban a magánfelhasználókat célozza. Talán nem véletlen, hogy Magyarországon a Sulinet program keretén belül is megvásárolható ez a notesz, ezzel megfizethető alternatívát nyújtva a hasonló kiépítésű gépek mezőnyében. Az adókedvezmény nélkül már nem oly egyértelmű a siker, de ez nem feltétlenül az MSI, mint inkább a Sulinet Express néhol a valóságtól meglehetősen elrugaszkodott árképzésének a folyománya.

Ami tetszett:

 • szép kijelző,
 • gyors grafikus motor,
 • aránylag kis befoglaló méretek.

Ami nem tetszett:

 • kissé zavaros kiosztású klaviatúra,
 • elavult DDR memória-kezelés.

Renwick

A tesztben szereplő MSI Megabook M645 típusú noteszgépet az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • MSI

Azóta történt

 • Óriások földjén

  Számítógépünk TFT-je sosem lehet elég nagy, és egyesek szerint ugyanez igaz a hordozható változatokra is. Négy 17 colos kijelzővel szerelt notebookot teszteltünk.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Mobilizált Gigabyte

  Eddig többnyire alaplapokkal, videokártyákkal és más komponensekkel hívta fel magára a figyelmet a tajvani Gigabyte. A helyzet most megváltozhat.

 • MegaBook S425, a vörösinges

  Az MSI kissé szokatlan színvilággal megáldott, vékony és könnyű notesze érkezett szerkesztőségünkbe.

Előzmények

Hirdetés