VR és interaktív 360 fokos videók házilag

Kipróbáltuk a megfizethető árú, de különleges kivitelű, félgömb alakú Kitvision Immerse 360 akciókamerát.

Képminőség, értékelés

Tényleg lehet VR videót csinálni vele?

A Kitvision Immerse alapvetően kör alakú videókat készít, amelyből a Symax 360 nevű szoftver varázsol körbeforgatható vagy VR videót. A már említett telefonos alkalmazás már magában ez a program, és ott ez egész jól működik. Akár valós időben is válthatunk a nézetek között: tehát ha letesszük a kamerát valahova, elindítjuk az appot (ilyenkor ugye látható az élőkép), kiválasztjuk a "körbeforgó" opciót, akkor máris nézelődhetünk az érintőképernyő tapogatásával, vagy VR módban vizslathatunk körbe, ha a telefont betesszük egy szemüvegbe. Illetve ez a móka működik a már felvett anyagok esetén is, azaz a lejátszás elindítását követően lehet kiválasztani, hogy mit is szeretnénk csinálni, forgolódni vagy a virtuális valóságot játszani.


Kitvision Immerse 360 Kitvision Immerse 360
Kitvision Immerse 360 – Symax 360 app [+]

Azonban ha valaki a hagyományos módon, számítógépen szeretné megnézni elkészített anyagait, akkor máris sokkal rosszabb a helyzet. Először is le kell tölteni a Symax 360-at, és ott körből egyenessé konvertálni a videót, de körbenézelődni még ilyenkor sem lehet. Ehhez ugyanis kell még egy program, a Spatial Media Metadata Injector, amely a szükséges metaadatokkal egészíti ki az állományt. Ráadásul ilyenkor a VR opciót el is lehet felejteni, és a kör alakú fotókat sem tudtuk panorámaképpé alakítani. Egy szó mint száz, számítógépes használatra nagyjából alkalmatlan a kamera, mert rengeteg vesződséggel jár, és nem igazán lehet kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Hirdetés

Képminőség

Fájó szívvel kell kijelenteni, hogy a képminőség nem az igazi. Ha úgy készítünk videót, hogy a kamera mozog, akkor viszonylag gyakran tapasztalni zavaró hullámzást, remegést. A felbontás sem elég, hiszen a kép láthatóan pixeles, és zajosodás is elő-előfordul. VR módban, amikor a kijelző a szokásosnál sokkal közelebb van a szemhez, az ebből adódó problémák igen markánsan jelentkeznek. A kamera kialakításából adódóan csak félgömb felvételek elkészítésére képes, azaz a neve kicsit becsapós; az itt látható YouTube-ra feltöltött videók alsó részén emiatt látható a fekete rész. A körbeforgolódáshoz a kurzorral meg kell ragadni, a bal gombot nyomva tartva lehet ide-oda forgolódni a felvételeken.

A színekkel különösebb gond nincs, normális fényviszonyok mellett a tónusok elfogadhatóak, de beégéssel azért számolni kell a túlságosan világos képrészleteknél. Annyi más akciókamerához hasonlóan a sötétet a Kitvision Immerse sem kedveli túlságosan. Az árnyalatok nem valami természetesek, és a zajosodás is intenzívebben jelentkezik, mint egyébként. Rázkódáscsillapító stabilizátorral nem rendelkezik. Természetesen állóképek elkészítésére van mód, de elfogadható panorámafotók csak ideális fényviszonyok mellett lőhetőek vele, és ezek csak a telefonos alkalmazáson keresztül nézhetőek meg azonnal. Ha valaki a gépén szeretné ezeket forgatni, akkor egy direkt erre szánt szoftverben teheti meg, amit külön le kell tölten i (pl: Arcsoft Panorama Maker)


[+]

Értékelés

Az tagadhatatlan tény, hogy a Kitvision Immerse 360 megfizethető áron kínál új, szokatlan élményt, de az is igaz, hogy a tökéletestől még nagyon távol áll. Kezelése alapvetően rendben van, maga a készülék masszív, stabil, és a mobilos alkalmazás is jól használható. A tartozékok közül ki kell emelni a kormányra, csőre szerelhető perifériát, ami egy remek darab, és az is jó, hogy a kamera kompatibilis más gyártók kiegészítőivel.


[+]

Gond alapvetően csak a képminőséggel, illetve azzal, hogy számítógépen nagyon problémás megnézni a videókat. Mindent összevetve értékelendő, hogy a Kitvision megpróbált továbblépni a jelenleg divatosnak számító VR irányába egy alapvetően olcsó eszközzel.

elefant

A Kitvision Immerse 360 kamerát a Mobil Digital bocsátotta rendelkezésünkre

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés