Hirdetés

Kipróbáltuk: D-Link hengeres, ac-s Wi-Fi szett

Lassan másfél éve annak, hogy az első IEEE 802.11ac, vagyis ac-s Wi-Fi szabvány szerint működő hálózati eszközök nálunk jártak. Akkor elsőként a D-Link szállította a termékeit, és most újra egy D-Link csomag landolt náluk. A legújabb DIR-868L router kívül és belül is gyökeresen megváltozott elődjéhez képest, bár ugyanúgy az AC1750 sebesség besorolást kapta, mint a DIR-865L. Vagyis 2,4 GHz-es, n-es Wi-Fi és 5 GHz-es ac-s Wi-Fi módban is három adatfolyamot (spatial stream) kezel egyidejűleg, így elvi csúcssebessége 450 Mbps, illetve 1300 Mbps, összesen 1750 Mbps. Ki kell emelni, hogy az ac-s Wi-Fi visszafelé kompatibilis az 5 GHz-es n-es Wi-Fi eszközökkel. Mivel teszteltünk már ac-s eszközöket a D-linktől, most csak röviden próbáltuk ki az új routert és az új, USB 3.0-s Wi-Fi adaptert.


[+]

Kimondottan mutatósra sikerült az új router, hengeres formája jól elrejti a hat beépített antennát. Elején mindössze két visszajelző LED, hátulján csúcsmodellekre jellemző, 4+1 Gigabit Ethernet aljzat, USB 2.0 port, WPS gomb és kikapcsológomb sorakozik. Azt várná az ember, hogy merevlemezt is lehet a hengerbe tenni (egy 2,5 hüvelykes simán beleférne), de erről nincs szó. A router gyomrában a Broadcom legújabb BCM4708X nevű, ARM-alapú processzora lapul, ez a két Cortex-A9 központi egységgel ellátott lapka végzi a router és a gigabites switch feladatokat is. Mellette 2,4 GHz-es Broadcom BCM 4331 és 5 GHz-es Broadcom BCM4360 rádiós egységek dolgoznak, mindkettő egyedi erősítővel.

Hirdetés

A D-Link DWA-182 USB-s Wi-Fi adapterrel már találkoztunk korábban, az új változat viszont USB 3.0 csatlakozót kapott, de továbbra is két adatfolyamos (spatial stream) 866 Mbps-os elvi csúcssebességgel.[+]

Ezúttal is a D-Link régi, megszokott kezelőfelületén végezhetjük a beállításokat, mint a DIR-865L elődnél és az előző fél évtized D-Link routereinél. Sajnos magyarul továbbra sem tud a felület, és az átlagfelhasználók számára könnyebben emészthető, egyszerűsített felület is hiányzik belőle. Minden funkciót a helyén találtunk, a Wi-Fi, vendéghálózatok, forgalomfigyelés és szabályozás részen sem hiányzott semmi extra funkció, az USB-s adattárak és nyomtatók kezelése is példaértékű. Ezen felül megkapjuk a mydlink fiókra támaszkodó felhős szolgáltatást, amin keresztül akár okostelefonról is elérhetjük és menedzselhetjük D-Link hálózati eszközeinket.

A D-Link Wi-Fi készletét a fent látható alaprajzú, nagyjából 140 négyzetméteres családi házban próbáltuk ki. A router a 0-s pontba került, az 1-6 pontokban mértünk a D-Link adapterrel egy ThinPad X1 Carbon notebookot használva, az átvitel másik oldalán pedig egy AMD Piledriver architektúrás asztali gép csücsült Gigabit Ethernet portra kötve. Közelről, szabad rálátással 35-37 MB/s körüli csúcssebességet mértünk, ami picivel túlmutat az USB 2.0 teljesítőképességén – ez korábbi tapasztalataink alapján a két adatfolyamos, elméletileg 866 Mbps-ra képes, ac-s Wi-Fi adapterek reális csúcssebessége –, de egy három adatfolyamos router megfelelő adapterrel 50 MB/s fölé is mehet.

A 4-es pontban még mindig 20 MB/s-on túl voltunk, sőt a födém által árnyékolt 5-ösben sem csökkent a tempó 5 MB/s alá. A teljes rendszer hatótávolsága nem nőtt az n-es megoldásokhoz képest, de a 6-os pontban kapott 10 MB/s fölötti sávszélességet a régi, n-es rendszerek meg sem közelítették. Az USB csatlakozó 25 MB/s-os írási és 15 MB/s olvasási maximumot produkált, a WAN port pedig 800 Mbps-ig bírta.


[+]

Értékelés

A D-Link DIR-868L ugyan nem olyan gyors, mint a konkurensek AC1900-as csúcsmodelljei, viszont hozzájuk képest elég barátságos, 45 000 forint alatti áron meg lehet kapni, ami sokat javít ár/érték mutatóján. Sebességére egyáltalán semmi panaszunk nem lehet, a leggyorsabb n-es és ac-s Wi-Fi eszközöket is ki tudja szolgálni, és USB-je is egész szépen teljesített.

Összeségében a router teljesítménye és formája is tetszett nekünk, viszont úgy gondoljuk, az ac-s Wi-Fi sebességét egyelőre még nem tudják a felhasználók igazán kihasználni, és amikor úgy egy-két év múlva elterjednek az erre képes eszközök, addigra ugyanezt a tudást lényegesen olcsóbban megkapjuk majd. Hasonló a véleményünk a D-Link DWA-182 Wi-Fi adapterről is, ami az USB 3.0 miatt egy kicsit gyorsult az USB 2.0-s verzióhoz képest, de 20 000 forint körüli ára (az USB 2.0-s kapható 16 000 forint körül) még elég magas.


D-Link DIR-868L Wi-Fi router
D-Link DWA-182 USB 3.0 Wi-Fi adapter

rudi

A D-Link hálózati eszközöket a D-Link hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés